Меню

Избрани новини

Фен зона

Откриването на извънземен живот е само въпрос на време, твърдят учени! (видео)

Снимка: rawpixel.com

Новите технологии ни приближават все повече до този момент

 

Много астрономи вече не задават въпроса дали има живот във Вселената, те го поставят по-конкретно: кога точно ще го открием. В същото време най-големите оптимисти смятат, че това ще се случи през този наш живот, може би дори в следващите години.

А един от ръководителите на космическата мисия до Юпитер дори твърди, че ще бъде много изненадан, ако на някоя от ледените луни на планетата не бъде открит някакъв вид живот.

Съвсем наскоро космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА откри обещаващи признаци на живот на планета извън нашата слънчева система и сега разглежда по-отблизо много други далечни светове.

Многобройни мисии, които вече са стартирали или се подготвят да го направят, показват началото на нова космическа надпревара за най-голямото научно откритие на всички времена.

„Ние живеем в безкрайна вселена с безкраен брой звезди и планети и за много от нас е очевидно, че не можем да бъдем единствената интелигентна форма на живот там“, казва професор Катрин Хейманс, кралски астроном на Шотландия (титла, създадена през. 1834 от крал Уилям IV за хората, които са заемали поста директор на Кралската обсерватория в Единбург). „Но сега имаме технологията и възможността да отговорим на въпроса дали сме сами в космоса.“

Зона Златокоска

Съвременните телескопи могат да анализират атмосферата на планети, обикалящи около далечни звезди, търсейки химически съединения, които показват наличието на живот (въз основа на опита на Земята, разбира се).

Първият намек за подобно откритие се появи в началото на миналия септември. В атмосферата на планетата K2-18b, която се намира на 120 светлинни години, са открити възможни признаци на газ, произведен от някои морски организми при земни условия.

Тази планета се намира в така наречената зона на живот или зона на обитаемост (на английски се нарича много по-благозвучно - зоната на Златокоска), тоест тя е отдалечена от звездата си точно толкова, че температурата на повърхността й позволява вода, ако има такава, да е в течно състояние, а това от своя страна е задължително условие за възникване на живота.

Учените очакват след около година хипотезата им да бъде или потвърдена, или опровергана.

Според ръководителя на този проект, професор Нику Мадхусудхан от Института по астрономия, един от факултетите на университета в Кеймбридж, ако успеем, нашите възгледи за търсенето на извънземен живот ще се променят коренно.

„Ако открием признаци на живот на първата планета, която решим да изследваме, това ще увеличи вероятността животът да е широко разпространен във Вселената“, казва ученият и прогнозира, че следващите пет години ще видим „най-голямата трансформация“ в нашата разбиране на живота във Вселената.

Дори ако астрономите не открият живот на K2-18b, те все още имат още дузина планети от Зоната на Златокоска в списъка си и този списък обещава да се разшири още повече.

И дори отрицателен отговор, казва професор Мадхусудхан, „ще даде важна представа за възможността за живот на такива планети“.

Проектът, който професорът ръководи, е един от многото, които вече са в ход или са планирани за следващите години. Някои проекти се фокусират върху търсенето на живот на планетите от нашата слънчева система, докато други гледат много по-навътре в космоса.

„Космически скали“ в мъглявината Карина от космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА (Изображение на NIRCam Compass) Оригинално изображение от космическия телескоп Webb

Търсенето на живот в открития космос...

Въпреки това, колкото и мощен да е „Джеймс Уеб“, той също има своите ограничения и да забележите на такова разстояние толкова малка планета като Земята (K2-18b е 8 пъти по-голяма), а също и разположена толкова близо до своята звезда, не би могъл поради слънчевия блясък (което означава, че ще пропусне планета, която има изобилен живот).

Затова НАСА планира да изгради ново поколение телескоп през 2030 г., наречен Обсерватория за обитаеми светове (HWO), който ще има високотехнологичен, но по своята същност слънчев навес, който ще намали отблясъците от звезди с планети, наподобяващи нашата Земя. И тогава HWO най-накрая ще може да различи и проучи атмосферата на тези планети, за да търси живот там.

А в края на това десетилетие се очаква да бъде пуснат в експлоатация и „Изключително голям телескоп“ (ELT), който обаче няма да лети никъде, а ще изучава небето от дълбините на чилийската пустиня, където въздухът е кристално ясен. Огледалото на този телескоп ще има рекордните 39 метра диаметър, което ще му позволи да изследва атмосферите на далечни планети с безпрецедентна резолюция.

Освен това и трите телескопа имат на разположение технология за спектрален анализ, която отдавна се използва за определяне на химичния състав на веществата.

Единствената разлика е, че всички тези телескопи са толкова мощни, че могат да направят изводи само от лъч светлина, освободен от атмосферата на една от планетите, които изучават, на стотици светлинни години от нас.

...И точно под носа ни

Докато някои търсят живот на далечни планети, други са ограничили търсенето си до собствения си двор, така да се каже.

Най-вероятният дом за извънземен живот в нашата слънчева система е една от ледените луни на Юпитер, Европа. Това е красив свят, чиято повърхност е нарязана с пукнатини и наподобява раираната кожа на тигър. Под ледената повърхност на Европа се крие океан, който от време на време изхвърля струи водна пара в космоса.

В началото на 2030 г. орбиталният и спускаем апарат на НАСА Europa Clipper и роботизираната междупланетна станция Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) на Европейската космическа агенция (ESA) ще излетят към Европа.

Озадачаващата, завладяваща повърхност на ледената луна на Юпитер Европа се очертава в този наскоро преработен цветен изглед, направен от изображения, направени от космическия кораб Галилео на НАСА в края на 90-те години. Това е цветният изглед на Европа от Галилео, който показва най-голямата част от повърхността на луната с най-висока разделителна способност. / фотокредит NASA / rawpixel.com

НАСА също изпраща спускаемия модул Dragonfly до Титан, един от спътниците на Сатурн. Това е също много екзотичен свят, в който има езера и облаци от етан, метан и азот, а цялата планета е оранжева.

Въпреки че този коктейл не изглежда подходящ за живот, а температурата на повърхността на спътника е около -180 ° C, Титан, според учените, е сравним със Земята в ранните етапи на развитие и не може да се изключи, че протозоите могат да съществуват там в подземни резервоарни форми на живот.

Въпреки че днес Марс не е най-гостоприемното място за живи организми, астробиолозите смятат, че някога е имало океани, плътна атмосфера и вероятно живот.

Марсоходът Perseverance на НАСА в момента събира почвени проби от кратер, който някога е бил делта на древна река. След това, в отделна мисия, планирана за 2030 г., тези проби ще бъдат върнати на Земята и подробно проучени за възможни микрофосили, които биха потвърдили наличието на минал живот на Марс.

снимка:rawpixel.com

Опитват ли се извънземните да установят контакт с нас?

Много учени смятат, че това е въпрос от сферата на научната фантастика и въпреки това търсенето на радиосигнали от извънземни цивилизации продължава от десетилетия и не на последно място от американския SETI институт за търсене на извънземен разум.

Пространството е твърде голямо за целенасочено търсене, така че досега SETI избираше посоката на такова търсене по случаен принцип. Но способността на съвременните телескопи като James Webb да идентифицират най-вероятните местоположения за интелигентни цивилизации означава, че SETI вече може да провежда по-целенасочено търсене.

Според Натали Каброл, директор на Центъра „Карл Сейгън“ - част от SETI, новите възможности дават на изследователите и нов стимул да търсят живот във Вселената.

Институтът е обновил набора си от телескопи и сега използва специално оборудване за търсене на съобщения от извънземни цивилизации в мощни лазерни импулси, излъчвани от далечни планети.

Астробиологът Натали Каброл казва, че разбира защо някои учени са скептични относно търсенията на SETI.

Но в същото време, според нея, химическите „отпечатъци“ на атмосферите на далечни планети и дори микрофосили, които могат да бъдат открити на Марс, могат да се тълкуват по различни начини.

Да, търсенето на сигнал „може да изглежда като най-пресиления от всички възможни подходи за търсене на живот, но е и най-директният и може да даде резултати по всяко време“.

„Само си представете, че получим сигнал, който разбираме!“, казва Натали Каброл.

Огромни и много мощни съоръжения за изследване на космоса са пръснати по цялата планета / снимка:rawpixel.com

Всъщност само преди 30 години не разполагахме с точни доказателства, че във Вселената има планети, които, подобно на нашата Земя, се въртят около своите звезди. И днес вече знаем повече от 5 хиляди такива планети, които астрономите и астробиолозите могат да изучават в невероятни подробности.

Следователно, според Субажит Саркър, член на екипа K2-18b от университета в Кардиф, вече са налице всички предпоставки за откритие, което ще бъде нещо повече от най-невероятния научен пробив.

„Ако открием признаци на живот, това ще бъде революция в науката и ще промени фундаментално начина, по който човечеството вижда себе си и мястото си във Вселената."...

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати