Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Допълнителните упражнения могат да намалят риска от преждевременна смърт поради заседналия начин на живот

Снимка: rawpixel.com

Обездвижването носи най-големи рискове от внезапна смърт

 

Хората, които прекарват по-голямата част от времето си на работа в заседнало положение, имат 16% по-висок риск от смърт като цяло и 34% по-висок риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, в сравнение с хората, които са активни. Това се посочва в ново проучване, публикувано в JAMA Open Network.

Хората, които седят много, трябва да получават допълнителни 15 до 30 минути ежедневна физическа активност, за да намалят риска, според проучването.

Изследователите са изследвали данни от здравни прегледи на всеки шест месеца на около 482 000 души в Тайван между 1996 и 2017 г. Те са били попитани за това колко време седят на работа, както и за навиците и начина на живот като пушене, пиене на алкохол и ниво на физическа активност.

Около 60% от хората в проучването са в групата на тези, които предимно седят, 29% в групата, която редува седнало положение и движение, и 10% в групата на хората, които прекарват по-голямата част от времето си в движение. Рисковите фактори и други променливи биват взети под внимание, за да се стигнат до заключения.

Авторите на изследването установили, че групата, която е седяла през по-голямата част от деня, има най-висок риск. Средната група, която редува заседнали и незаседнали работни места, имаше приблизително същия риск от смъртност като хората, които не водят заседнал живот, което означава, че дори малко повече движение е важен фактор.

„Сериозните рискове, свързани с продължителното седене на работното място, могат да бъдат намалени чрез редовни почивки и ангажиране с допълнителна физическа активност", заключава проучването.

„Промени в системата като по-чести почивки, прави офис бюра, определени работни зони за физическа активност и фитнес зала, могат да помогнат за намаляване на риска."

Здравният експерт и лекар на CNN Леана Вена предлага лесни начини да увеличите активността си:

„Вместо да обиколите блока веднъж преди вечеря, опитайте да извървите маршрута два пъти. И ходете на фитнес три пъти седмично вместо два пъти. И добавя „Какво ще кажете да паркирате на няколко пресечки по-нататък и с бързо ходене да стигнете до и от работа? Това са малки промени, но могат да станат реалност.".

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати