Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Менопаузата не е смъртна присъда: как да я разпознаем и да помогнем на тялото си да се справи с промените?

Снимка: rawpixel.com

 

Сигналите, показващи, че тялото на жената навлиза в преходен период или се подготвя за пременопауза и менопауза, са различни. Сред най-известните и често срещани са повишеното изпотяване и намалената еластичност на кожата.

Фармацевтът Зейн Мелберга и гинекологът Елизабет Пумпур обясняват как да разпознаем симптомите и какви средства могат да помогнат през този период.

Пременопауза

Перименопаузата е естествен физиологичен процес, когато жената започва да забелязва промени в менструалния си цикъл. Той може да избледнее бавно и да стане много нередовен или обратното – кървенето да е по-интензивно известно време. Този период може да се нарече и преход от репродуктивна възраст към настъпването на менопаузата.

Гинекологът отбелязва, че първите симптоми на перименопауза се забелязват предимно от жени на възраст 45-50 години и те продължават средно от 6 месеца до 2 години.

Сред най-силно изразените симптоми на пременопаузата, освен промени в менструалния цикъл, гинекологът посочва горещи вълни, суха кожа и лигавици, но в практиката си се е сблъсквала и с оплаквания като незадържане на урина и промени в настроението. Лекарят подчертава, че всички тези физиологични и емоционални процеси са нормални и има средства за тяхното намаляване или предотвратяване.

Менопауза

Менопаузата настъпва средно на възраст между 50 и 55 години, но може да настъпи по-рано или по-късно, в зависимост от здравето, генетичните фактори и начина на живот. Предишна операция на яйчниците, както и други здравословни проблеми и възпаления, свързани с яйчниците, могат да допринесат за по-ранното настъпване на менопаузата.

Как да намалим неприятните симптоми

Има много начини да се намали влиянието на симптомите върху качеството на живот, обяснява фармацевтът Зейн Малберга.

Повишено изпотяване

Значителна част от жените изпитват така наречените горещи вълни по време на менопаузата. Една от най-честите причини е намаляването на нивата на естроген, в резултат на което се променя терморегулацията на тялото. Най-често това се наблюдава през нощта, както и при стресови ситуации и при резки температурни промени.

  • Какво да направите: За да намалите горещите вълни, се препоръчва да избягвате употребата на кафе и алкохолни напитки в ежедневието, тъй като те допринасят за хормонален дисбаланс.

Травми и последствия

С напредването на възрастта на тялото костната плътност и мускулната маса намаляват, а ефектите от падания или наранявания могат да бъдат по-тежки и да продължат по-дълго. Увеличава се и рискът от развитие на остеопороза.

  • Какво да правите: Препоръчва се ежедневно да се консумират храни, съдържащи калций (мляко, извара, натурални кисели млека). Ако не е възможно да получите необходимото количество калций и витамин D всеки ден, се препоръчва да приемате витамини, които ще помогнат за подобряване на състоянието на опорно-двигателния апарат.

Намалено либидо

Намалените нива на естроген и прогестерон влияят на вашето благосъстояние, включително причинявайки вагинална сухота и дискомфорт. По-често с този проблем се сблъскват жени, чиято менопауза е продължила две до три години. Не трябва да се тревожите за временен спад в сексуалния си живот, но не трябва да го пренебрегвате, възприемайки го като „нов етап от живота“. Първоначално може да има дискомфорт по време на полов акт, но той не трябва да продължава дълго и със сигурност не трябва да търпите болката, ако се появи.

  • Какво да направите: Ако вагиналната сухота започне да се отразява на качеството ви на живот, определено трябва да потърсите помощ. В такива случаи са ефективни соевите препарати и специалните вагинални супозитории с хиалуронова киселина.

Промени в настроението и безсъние

В допълнение към проблемите, изброени по-горе, трябва да се спомене и емоционалното състояние, което може да бъде повлияно от хормонален дисбаланс. Възможни са нарушения на съня, концентрацията и паметта, което се отразява на общото състояние и настроение.

  • Какво да правите: В периода на промени приемайте магнезий и витамини от група В, които осигуряват нормалното функциониране на нервите и мускулите. Ако нарушенията на съня станат досадни, може да обмислите използването на добавки с мелатонин при специалист. Не трябва да забравяме и качествената почивка - това е крайъгълният камък на доброто здраве и сън.

Също така се препоръчва да се мисли за здравословен начин на живот. Редовната физическа активност регулира кръвообращението и укрепва опорно-двигателния апарат, което е важна предпоставка за добро здраве.

Не отлагайте посещението си при гинеколог

Елизабет Пумпур подчертава, че с настъпването на промените жената може да изпита различни симптоми и здравословни проблеми, които неволно могат да бъдат „отписани“ като менопауза, но всъщност те могат да показват някакво заболяване. Ако почувствате например внезапна загуба на тегло, апатия и загуба на апетит, определено трябва да се свържете с вашия семеен лекар и евентуално с гинеколог, за да проверите общото си здравословно състояние. Е, най-добре е да посещавате гинеколог редовно, поне веднъж годишно, ако няма специални оплаквания.

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза