Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Трябва ли да намалите шоколада?

Снимка: rawpixel.com

Ползи и вреди от това любимо лакомство

 

Шоколадът несъмнено е едно от най-вкусните изкушения, на които можем да се насладим.  Той се предлага в различни форми, размери, вкусове, разновидности - наистина не можем да му се наситим и възможностите само се увеличават. 

 

Имаме светъл, тъмен, млечен за начало, а след това имаме шоколад, направен с млечни алтернативи. Наистина има шоколад подходящ за всеки, който със сигурност ще бъде вкусен.

 

Единственият проблем, който имаме с шоколада, е, че поради неговия вкус и разнообразие, той може да бъде невероятно пристрастяващ. 

 

Когато се яде от време на време или в тактически подбрани количества, той действително има положителен ефект върху здравето. Така че хипотезата, която разглеждаме тук, е, трябва ли да намалите шоколада?

 

Шоколадът (какаото) съдържа хистамини

 

Знаете ли, че шоколадът, по-специално какаото, съдържа хистамини? Хистамините са химикали, които естествено се произвеждат в тялото и са нещо абсолютно нормално при умерени нива. 

 

Те премахват алергенните тригери чрез кихане, плач (сълзи) и сърбеж. За съжаление наличието на твърде много от този химикал в тялото ви може да ви повлияе негативно и всъщност да причини повишени реакции към алергени. 

 

Така че по същество поддържането на ниско ниво на хистамин може да облекчи много проблеми като тревожност, повишен сърдечен ритъм и лепкави ръце или крака.

 

Захарта

 

Захарта прави всичко страхотно вкусно, но вече сме повече от наясно, че твърде много захар определено е лошо за организма. 

 

Логично е количеството захар в блокче шоколад да варира, но дори блокчетата с по-малко захар все пак ще съдържат определено количество. Установено е, че шоколадът има средно 51 грама захар на 100 грама. 

 

Ако погледнете това по начин, който е по-лесен за визуализация, това са около 12 чаени лъжички захар. Което сега, като се замислите, със сигурност е много. Дори тъмният шоколад има 24 грама захар на 100 грама. 

 

В крайна сметка, тъй като захарта присъства в повечето неща, които ядем, има толкова много в шоколада, че наистина не трябва да го ядете всеки ден.

 

 

Лош е за вашата кожа

 

Учени са изследвали връзката между консумацията на шоколад и акнето. При определени хора те често могат да бъдат свързани. 

 

Специално проучване установи, че при мъже, склонни към акне, консумацията на какао води до големи количества акне в рамките на 4-7 дни след консумацията. Второ проучване откри, че консумацията на шоколад също може да причини акне за продължителни периоди.

 

Целевата група яде 25 грама шоколад на ден и се наблюдава значително увеличение на акнето за 4 седмици. Шоколадът може да ни отпусне и да задоволи вкусовите ни рецептори, но със сигурност не помага на кожата ви.

 

Наистина ли шоколадът съдържа всички тези антиоксиданти?

 

Нещо, което често се споменава в защита на шоколада, е, че той има значителен ефект върху сърцето. Антиоксидантът, от който се предполага, че носи, се нарича флаванол и може да се намери и в някои от другите ни любими храни и напитки, като чай, червено вино и различни плодове и зеленчуци. 

 

От изследване на 12 обикновени марки шоколад става ясно, че флаванолите всъщност са премахнати при производствения процес! Това е така, защото е установено, че придават на шоколада по-горчив вкус. 

 

Вярно е, че това се случва повече в млечния, отколкото в черния шоколад, но дори черният шоколад е компрометиран! Всичко това гарантира, че любимият ви шоколад е лишен от полезните си съединения.

 

Тежки метали? Не музикалният стил…

 

Група за наблюдение на здравето наскоро разгледа 70 шоколадови продукта. Това включваше шоколад от добре познати американски марки като Hershey's, Mars, Cadbury и Whole Foods. 

 

По време на изследването става ясно, че 45 от тези 70 продукта съдържат олово и/или калций в екстремни граници. 

 

Ограничения, които надхвърлят нивата на безопасност, определени в Закона за безопасна питейна вода и токсични мерки. Яденето на твърде много от това всъщност може да доведе до натрупване на вредни метали във вашата система. Това може да доведе до много здравословни проблеми.

 

Така че по същество можем да кажем, че шоколадът носи малка полза за вашето здраве, но това не означава, че не можем да го ядем в правилните количества! 

 

Приеман в големи дози, той може да въздейства наистина негативно на тялото. Той има голям принос за затлъстяването в съвременния свят. 

 

Дори се съобщава, че едно шоколадово блокче заема 10% от препоръчителния дневен прием на мъжа. Яденето на шоколад като лакомство всъщност ще бъде добре за тялото ви, но определено трябва да се опитате да избягвате да го ядете всеки ден.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза