Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Дрямка или не? Учените се съмняват в ползите от дневния сън

Снимка: rawpixel.com

Колко е препоръчително следобедното спане?

 

Следобедния сън може да намали риска от деменция и сърдечно-съдови заболявания. Честотата на такава почивка обаче е критична.

 

Следобедните дрямки са полезни за вашия мозък


Според учените подремването всъщност е добра идея. Изследователите са открили умерена причинно-следствена връзка между липсата на редовен сън и факта, че обемът на мозъка постепенно намалява с възрастта, съобщава списанието Sleep Health. 

Според проучването краткият редовен сън е полезен за мозъка в дългосрочен план, тъй като по-големият общ обем на мозъка намалява риска от развитие на деменция и други заболявания.

За целите на изследването учени от Републиканския университет на Уругвай и Университетския колеж в Лондон анализираха информация за 378 932 души на възраст от 40 до 69 години от британска банка с биологични данни. Експертите са стигнали до извода, че има дори генетична предразположеност да предпочитаме да подремваме през деня.

Според лекари по съня в градската болница на Масачузетс има три типа хора, за които сънят е особено важен: тези, които стават много рано, тези, които страдат от нарушения на съня, или тези, които се нуждаят от повече сън поради генетични причини.

Напълно възможно е заради гените ми да съм уморен и да предпочитам да спя, въпреки хубавото време навън.

 

Дрямката подобрява ли когнитивните резултати?


Не е ясно дали сънят подобрява умствената дейност. Изследователите на съня от Мичиган откриват малка полза за когнитивното представяне. В проучването проведено в Уругвай, учените не откриват доказателства за увеличаване на скоростта на реакцията и обработката на визуалната информация. А според китайско проучване следобедният сън наистина подобрява когнитивните способности при по-възрастните китайци.

Въпреки че в много западни страни подремването не се одобрява, то е много по-разпространено в Япония, Китай и Испания (където е известно като сиеста). 

„В Китай времето за дрямка е интегрирано в следобедния работен график на много възрастни и студенти“, пише Сяопън Цзи от Университета на Делауеър, частен изследователски университет в Съединените щати.

 

Допринася ли дрямката за високо кръвно налягане и инсулт?


Според друго китайско проучване, данните от Обединеното кралство показват, че хората, които си поспиват редовно следобед, са имали дванадесет процента по-висок риск от развитие на високо кръвно налягане, отколкото тези, които не спят през деня. Освен това хората, които подремват през деня, имат 24% по-висок риск от инсулт. Това звучи доста тревожно.

Сред изследваните хора има много висок процент мъже, които, както е известно, често не обръщат нужното внимание на здравето си. Освен това много от участниците в проучването са хора с ниско ниво на образование и доходи, както и хора, които пушат, пият алкохол всеки ден, страдат от безсъние или са нощни птици.

Високото кръвно налягане или екстремното затлъстяване също могат да доведат до умора над средното ниво. Дрямката през деня може да е свързана с проблеми със затлъстяването, но не е непременно причина за лошо здраве. Изследователят на съня Майкъл Гранднър от университета в Аризона обяснява, че тези, които не могат да спят през нощта, често се опитват да спят през деня. „Лошият нощен сън е свързан с лошо здраве, а дневният сън не е достатъчен, за да компенсира това“, посочва експертът.

 

Идеалният дневен сън


Според проучване, проведено в Швейцария, само периодичните дрямки - веднъж или два пъти седмично, а не всеки ден - са полезни за здравето на сърцето. Анализът показва, че именно този вид сън, по-скоро епизодичен, отколкото ежедневен, значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, обяснява проф. д-р мед. Ханс-Йоахим Трапе, директор на отделението по кардиология в болница Мариен Херне към университета Болница на Рурския университет в Бохум.

 

Можем да обобщим: Периодичният сън е полезен за мозъка и сърцето. 20-30 минути са достатъчни, за да избегнете изпадането в бърз сън и да не се чувствате по-уморени след него от преди. Ако имате проблеми с безсънието през нощта, следобедният сън трябва да се избягва.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза