Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Вярно ли е, че ретроградният Меркурий влияе върху живота на човека?

Снимка: rawpixel.com

За и против астрологията – мнението на скептиците

 

Широко разпространено е мнението, че Меркурий по време на така нареченото ретроградно движение прави хората по-избухливи и неуравновесени, а също така провокира неизправности в работата на оборудването. Фактчекерите от проекта "Проверени. Медии" решиха да проверят дали това наистина е така.

 

"Внимание, ретрограден Меркурий!" - предупреждават няколко пъти в годината заглавия на публикации в интернет . 

 

Астролозите съветват да не влизате в нови връзки по това време , да не правите големи (скъпи) покупки и да не подписвате важни документи, а вместо това препоръчват ремонти, приключване на стари дела и срещи с приятели - всичко това се дължи на лошото влияние на планетата, която е най-близо до слънцето. Връзката между ретроградния Меркурий и лошите съвпади се превърнаха във вицове, мемета и песни.

 

Ретроградният Меркурий е съществуващ астрономически феномен, който когато се наблюдава от Земята, се създава оптична илюзия, че планетата се върти в посока, обратна на обичайната.

 

Ретроградността е характерна за всички планети в Слънчевата система – през повечето време всички те, с изключение на Венера и Уран, се въртят около Слънцето обратно на часовниковата стрелка (проградно движение), но понякога изглежда, че променят посоката си. 

 

За да разберат по-добре как възниква такава илюзия, специалисти от научния отдел на NASA StarChild предлагат малък експеримент: застанете в редица с приятел и го оставете да започне бавно да се движи напред. След това започнете да се движите напред с по-голяма скорост. Погледнете приятеля си и се съсредоточете върху това как се движи спрямо вас. Първоначално той все още ще се движи напред, но когато го подминете, ще изглежда, че се движи назад спрямо вас, въпреки че все още върви в същата посока като вас.

 

В случая с движението на Меркурий такава илюзия се създава поради разликата в орбиталните скорости на планетите, когато по-бързо движещата се планета настига по-бавната и минава покрай нея.

 

 

Въпреки че астролозите обръщат внимание на обратното движение на различни небесни тела (например, когато Нептун е ретрограден, те съветват да посетите психолог и да правите нещо творческо, а по време на ретроградния период на Венера - да не се жените), Меркурий е особено популярен в тази среда. Това вероятно се дължи на факта, че планетата е в ретроградно състояние по-често от другите: три до четири пъти годишно, всеки път за 21 дни. Освен това според астрологичната традиция се приписва Меркурийнай - силно влияние върху ежедневните сфери на живота, за неуспехите, в които е удобно за човек да обвинява космическото тяло:

Можете да чуете: Не съм много трудолюбив и отговорен през последната седмица - това е ретрограден Сатурн. Очевидно причините тук са малко по-различни.

 

Но когато устройствата се повредят, документите се загубят и хората харчат на поразия, е трудно да се повярва, че това е случайно. Да признаете, че вие сте виновни - също. Така че защо да не прехвърлите отговорността върху планетата?

 

Именно с ретроградното движение на Меркурий астролозите обясниха мащабния срив на WhatsApp, Instagram и Facebook през октомври 2021 г. Въпреки че ръководството на Meta по-късно изясни в официално изявление, че шестчасовото прекъсване се дължи на неуспешна промяна в конфигурацията на ключови рутери.

 

Според д-р Маги Адерин-Покок, космически изследовател и популяризатор на науката, съществува хипотеза, според която гравитационните сили на Меркурий взаимодействат с водата в човешките тела.

 

Низини в северната част на Меркурий. Оригинал от NASA. Цифрово подобрено от rawpixel.com

Научните изчисления обаче показват, че кола, преминаваща на няколко метра от човек, има по-силен гравитационен ефект от Меркурий, който е много по-масивен, но се намира на разстояние от 77 милиона километра. Подобно разсъждение е вярно за астрологичните прогнози, базирани на позицията на Меркурий по време на раждането на човек. 

 

Кандидатът на биологичните науки и научен журналист Александър Панчин дава следния пример: акушерката, която е била до вас в момента на раждането е имала много по-голямо влияние върху живота ви, отколкото Марс, на милиони километри, без значение в какъв цикъл на движение се е намирал в този момент.

 

 

В търсене на отговор на въпроса дали положението на планетите може по някакъв начин да повлияе на човек, индийският астрофизик Джаянт Нарликар провежда следния оригинален експеримент. Той поканил 27 астролози да проучат наталните карти на 200 ученици, половината от които демонстрират изключителни успехи в училище, а другата половина имали умствена изостаналост. 

 

Всеки от астролозите, участващи в експеримента, получи произволен набор от 40 карти на ученици и трябвало да определи кой от тях попада в категорията надарени или с увреждания в ученето. Средно астролозите са дали само 17,25 верни отговора, тоест правилно са идентифицирали способностите на по-малко от половината ученици. Случайно хвърляне на монета би дало правилния отговор 20 пъти от 40, което означава, че астролозите са се справили още по-зле.

 

Според учените има и психологическа причина много хора да са склонни да вярват в хороскопите и тя не се крие във въображаемата точност на прогнозите, а в неяснотата на формулировките им. Още през 1948 г. американският психолог Бертрам Форер провежда значим експеримент. 

 

Той помолил 39 от своите ученици да направят тест за личността и след това дал на всеки от тях описание на неговия тип личност, съставено от текста на хороскоп, публикуван в местен вестник. 

 

Всички описания, които учениците получили, били абсолютно идентични и по никакъв начин не зависели от техните собствени отговори на въпросите от теста. Форер помолил участниците в експеримента да оценят доколко са съгласни с полученото описание на техния тип личност, където 0 било „абсолютно не се отнася за мен“, а 5 е „перфектно съвпадение“. 

 

 

Средно групата оценила сходството на резултатите с 4 точки, тоест се съгласила с напълно произволното описание. Това става възможно благодарение на неяснотата на езика в това описание, по-специално на следните твърдения:

„Имате нужда да се харесате на други хора и да спечелите тяхното одобрение, понякога сте склонни да се самокритикувате. Въпреки че имате някои слабости, обикновено можете да ги компенсирате. <…> Понякога изпитвате сериозни съмнения дали сте взели правилното решение. Понякога сте екстровертен, дружелюбен и общителен, но често сте интровертен, предпазлив и сдържан. Някои от вашите стремежи обикновено са доста нереалистични."

 

„Вие сте дружелюбни и общителни, но често сте затворени в себе си, предпазливи и резервирани. Някои от вашите стремежи обикновено са доста нереалистични."

 

Такива общи фрази могат да бъдат използвани, за да опишат почти всеки и когато ги срещнат в хороскопите, мнозина се съгласяват с тяхната коректност и вярват, че подобно описание е резултат от правилно тълкуване на това как планетите влияят върху съдбата им. 

 

Мишел Никълс, директор на програмата за обществено наблюдение в планетариума Адлер в Чикаго, потвърждава, че гравитационният ефект на Меркурий върху жителите на Земята е незначителен. Въпреки това, ако човек знае, че Меркурий в момента е ретрограден и вярва, че планетата има влияние върху хората, той ще бъде по-склонен да отдаде например кавгата си с партньора си на злополучния ретрограден, а не на своя собствено поведение.

 

 

Така Меркурий, подобно на други планети, наистина има ретрограден период. Но в този момент небесните тела не започват да се въртят в обратна посока, а само създават илюзия за такова движение, когато се наблюдават от Земята. 

 

Нито положението на планетите, нито тяхното илюзорно обратно движение оказват реално влияние върху човека. Само тези, които вярват в такова свойство, могат да забележат трудности в определени области по време на ретрограден Меркурий, но това е само психологически механизъм, опит да се прехвърли отговорността за грешките им върху невинна планета.

 

Присъдата на учените: Подвеждащо!

 

И все пак, от години много хора следват съветите на личните си астролози и признават, че взетите под тяхно въздействие решения са подобрили бизнеса или живота им.

 

В САЩ и Русия има специални научни екипи от астролози, които по непотвърдена информация работят за ЦРУ и КГБ. Съществуват два висши университета по астрология, един във Вашингтон и друг в Москва.

 

Политически лидери неведнъж са прибягвали до астрологията за да вземат решения. Дали на шега или съвсем сериозно, но миналата седмица Бойко Борисов се позова на ретроградния Меркурий на въпрос кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ за кмет на София и отговори, че ще изчакат да приключи този астрологически  момент.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза