Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Нездрав интерес! Защо хората са толкова привлечени от истории за серийни убийци?

Чудите се защо историите за такива хора ви привличат...

 

Скандални серийни убийци като Джак Изкормвача, Денис Рейдър, Тед Бънди, Чикатило, Джефри Дамър и други подобни са се превърнали в икони на поп културата или както криминологът Скот Бон ги нарича „известни чудовища“. 

 

Защо хората са заинтригувани от тях и техните истории, дори ако този интерес изглежда толкова нездравословен, колкото гледането на трагични автомобилни катастрофи и бедствия?

 

Криминологът и автор на „Защо обичаме серийните убийци: любопитната привлекателност на дивашките убийци в света“, Скот Бон търси отговаря на въпроса защо хората са привлечени от криминални драми и сериали и серийните убийци стават знаменитости в очите на обществеността.

 

„Вярвам, че образите на серийните убийци в съзнанието на възрастните са в много отношения подобни на образите на чудовища и ужаси в детските филми. Това е забавно! Привлекателността на серийните убийци предизвиква подобен еуфоричен прилив на адреналин и може да доведе почти до пристрастяване. Въпреки това може да бъде неловко и дори срамно за възрастните да признаят, че им харесва. Моето изследване на тази тема показа, че много хора, които се интересуват от истории за серийни убийци, описват интереса си като „виновно удоволствие, “ обяснява Бон в списание Psychology Today.

 

 

Трудно е за обикновен човек, който цени живота и изпитва любов, срам, съжаление и разкаяние, да разбере работата на патологичния ум, който тласка хората към грабежи, мъчения, изнасилвания, убийства и така нататък. Все едно да се опитваш да разбереш неразбираемото поведение на серийните убийци.

 

По същество серийните убийци се обръщат към най-основния и силен инстинкт на човека – оцеляването. Пренебрежението към живота и страданието на другите, което тези престъпници демонстрират, е шокиращо и ви кара да се съмнявате в собствената си безопасност и способността си да оцелеете.

 

Изследванията на криминолозите показват, че обществото е очаровано от серийните убийци поради няколко взаимосвързани причини:

 

  • първо, те са рядкост. Тези убийци и техните престъпления се смятат за „екзотични“; тяхната жестокост е толкова крайна, че изглежда неестествена, а това е мощен дразнител за човешкото любопитство;
  • второ, серийните убийци са склонни да убиват на случаен принцип. Изборът на жертви се извършва въз основа на лична привлекателност или случайни възможности, съвпадения. Този фактор прави всеки потенциална жертва, дори ако реалната вероятност да бъдете нападнат е еквивалентна на заплахата от нападение от бяла акула;
  • трето, серийните убийци са продуктивни и ненаситни. В течение на няколко години те убиват много хора, а не само един, както би било типично в тази „индустрия“;
  • четвърто, очарованието на обществото произтича от желанието да се разбере защо някой би извършил такива ужасни действия срещу невинни хора. Може би на подсъзнателно ниво хората вярват, че по този начин ще успеят да разберат мотивацията, желанието на престъпника и тогава тези типове вече няма да изглеждат толкова страшни;
  • пето, предполага се, че серийните убийци дават на обществото възможността да се погледне в огледалото и да види как зловещите мисли, фантазии и желания се сбъдват. Авторът сравнява това с думи на омраза и желание за смърт: докато това са просто необмислени думи, изречени в гняв, серийните убийци всъщност ги привеждат в действие.


„Въпреки че привлекателността на серийните убийци е сложна и многостранна, аз вярвам, че хората имат склонност да се идентифицират и дори да съчувстват на всичко – както на доброто, така и на лошото, включително садистичните, лишени от емоции серийни убийци“, заключава авторът.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати