Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Внимание, отровно! Как да берем гъби правилно, за да не се отровим?

Снимка: rawpixel.com

Ако обичате излетите и решите да събирате гъби, то се подгответе с познания по темата

 

Малцина са читателите ни, които не са ходили на излет за гъби поне веднъж в живота си. Но дали всички любители на "тихия лов" са експерти и лесно ли различават ядливата гъба от умело замаскираната отровна такава? И какво не трябва да забравяме, когато отиваме в гората?

Туризмът в гората, дори ако "ловът" не е много успешен, сам по себе си е полезен - активни сме и сме на чист въздух. Трябва обаче да се подготвите правилно за разходка през гората.

  • Носете подходящи обувки и дрехи за времето. Нещата трябва да са удобни и леки, така че върху тях да се виждат кърлежи;
  • Вземете със себе си питейна вода и лека закуска, за да възстановите енергията и да утолите жаждата си, ако ловът на гъби се проточи;
  • Не забравяйте да заредите телефона си, преди да излезете на разходка и уведомете любимия човек къде отивате. Често берачите на гъби се заблуждават и могат да се изгубят;
  • Опреснете знанията си за ядливите и отровните гъби.

Митове и реалност

Има често срещано погрешно схващане, че отровните гъби не са наядени от червеи и ако техните "пътеки" се виждат при отрязване на шапката, гъбата е безвредна за хората. Това е грешно. В природата има както червеи, така и животни, които изобщо не са застрашени от отровните гъби и те охотно ги ядат.

 

Казват също, че гъбата трябва да се опита с върха на езика - ако не е горчива и има познат приятен аромат на гъби, тогава можете спокойно да я поставите в кошницата. Това също не е вярно - отровните гъби не се отличават с друга миризма и не е задължително да са горчиви.

 

Предимства и недостатъци 

Гъбите, както всеки друг хранителен продукт, имат своите предимства и недостатъци.

 

Ако се консумират често и в големи количества, храносмилателната система може да има затруднения при смилането им;

  • Гъбите съдържат редица необходими за човешкия организъм вещества: магнезий, желязо, цинк, мед, натрий, сяра, флуор, калий и хлор;
  • Те са източник на витамини от група В, витамин А и витамин D;
  • Гъбите съдържат много фибри и протеини, като същевременно са нискокалорични;
  • Доказано е, че гъбите имат противовъзпалителни свойства и при консумация имат благоприятен ефект върху имунната система.

По-добре не рискувайте

Експертите съветват да не носите вкъщи гъби, които предизвикват и най-малко съмнение. Трябва да се избягват гъби с червена шапка (или стъбло). Също така е нежелателно да се ядат гъби с бели листа под шапката или такива, които покафеняват около стъблото.

 

Една от най-отровните гъби е бялата мухоморка. Тя е причина за около 90% от смъртните случаи вследствие на отравяне с отровни гъби. Външно може да прилича на пичурки и някои видове русула (гълъбка)./ снимка: rawpixel.com

Не трябва да поставяте развалени гъби в кошницата - например ако върху нея се е образувал филм, усеща се неприятна миризма, цветът е станал по-тъмен от пресния или има петна по шапката.

Начинът на съхранение също е важен. Ако сложите гъбите в хартиен плик и ги сложите в хладилника, няма да се развалят няколко дни.

 

Ако ви стане лошо 

Ако след ядене на някои гъби се появят симптоми, които показват тежко отравяне, трябва незабавно да се обадите на бърза помощ. Ако е въпрос само на лошо храносмилане, като гадене и диария, абсорбиращите лекарства могат да облекчат състоянието, съветват фармацевтите. Трябва обаче да се има предвид, че такива лекарства абсорбират и ежедневните лекарства. Абсорбиращи свойства имат цитрусовите плодове, ябълките, боровинките и коренът от женско биле. Съдържащите се в тях пектинови вещества свързват токсините, допринасяйки за детоксикацията на организма.

 

"Като противоотрова са ценни дъбовата кора и боровинките, както и билката маншет - допълва фармацевтът. - При отравяне могат да бъдат полезни растения, които предизвикват повръщане - корени от оман, мента, котешка билка и риган. От своя страна джинджифилът, спирея, лайка, копър, маточина, мента и лавандула помагат за намаляване на гаденето".

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати