Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Вярно ли е, че почистването на ушите с памучни тампони е вредно?

Снимка: rawpixel.com

Знаете ли, че човешкото ухо се почиства само?!

 

Памучните тампони (ушни тупфери) са специално предназначени за почистване на ушния канал с тях. В мрежата обаче можете да намерите препоръки да избягвате този метод на почистване. Фактчекърите от проекта "Проверено" решиха да проверят дали това наистина е така.

 

Памучните пъпки са представени на пазара през 1923 г. под името Baby Gays. Те са изобретени от американеца Лео Герстензаг, след като видял как съпругата му всеки ден навива малки парченца памук на клечка за зъби, за да почисти ушите на малката им дъщеря. Дизайнът му имал памучна вата само в единия край, а опаковката е подредена по такъв начин, че родителят да може да достигне клечката с една ръка, докато държи бебето с другата. Неговата новост бързо завладява пазара и става популярна не само за бебешка хигиена, но и неразделна част от почти всяка баня. Има ли обаче наистина нужда от почистване на ушите и какъв е най-добрият начин за извършване на процедурата?

 

Първо трябва да разберете какво представляват ушите от гледна точка на физиологията. Ухото е сложен орган, предназначен да улавя звукови вибрации. Анатомично ухото е разделено на външно, средно и вътрешно. Външното ухо се състои от част от темпоралната кост, ушната мида и слухов проход, който е отделен от структурите на средното ухо от тъпанчевата мембрана. Вътрешността на ушния канал е облицована с кожа, чийто горен слой се нарича епидермис. 

 

Епидермисът, както в ушния канал, така и в други части на тялото, непрекъснато се възобновява през целия живот - едни клетки умират и се заменят с други. В други части на тялото мъртвите клетки на епидермиса просто падат сами, отлепват се върху дрехите, по време на пране или при използване на козметични ексфолианти и пилинги. Вътре в ушния канал има риск такива клетки да се натрупат, но природата ги е предвидила интересен начин да се отървете от тях. 

 

 

За да направят това, потните жлези в епидермиса са еволюирали в серни жлези. Те произвеждат специално вещество - ушна кал, състоящо се от протеини, мазнини и мастни киселини, както и минерални соли. Сярата, подобно на дъвка, полепва по стените на ушния канал и се отлепва заедно с мъртвия епител. Той също така събира себум и прах, които са попаднали в ушния канал. По време на дъвкателни движения, както и когато челюстта се движи по време на говор, сярата постепенно се придвижва от дълбочината на ушния канал по-близо до ушната мида и след това, когато водата навлезе в ухото по време на хигиенни процедури, тя се отмива с него.

 

Функцията на ушната кал е не само да почиства ушния канал, но и да го овлажнява и предпазва, тъй като нивото на киселинност на сярата противодейства на развитието на бактериална и гъбична флора. Обикновено жлезите произвеждат от 12 до 20 mg сяра на месец, като цялата тя се отстранява естествено от ухото. Фондацията за хирургия на главата и шията нанАмериканската академия по отоларингология съветва изобщо да не почиствате ушния канал, а буквално да „оставите восъка на мира“, ако няма запушване на ушите и усещане за загуба на слуха. Harvard Medical School е на същото мнение: ушният канал се изчиства сам и е достатъчно да се премахне калта, която вече е напуснала него и е върху ушната мида. Същите препоръки дават и лекарите от клиниката в Кливланд .и Mayo Clinic , реномирани медицински изследователски центрове с нестопанска цел в САЩ. 

 

Мнозина лекари също са съгласни с тяхната позиция и обясняват защо почистването на ушите е толкова популярна процедура: „Човешките уши са покрити с голям брой нервни окончания отвътре, след излагане на памучни пръчици те стават още по-раздразнени, принуждавайки ги скоро отново да вземат пръчката и “да си угодят" отново. Друг важен фактор се счита за социален: много хора смятат, че ушната кал е просто мръсотия и ушите трябва да се почистват ежедневно възможно най-дълбоко и старателно. Междувременно сярата е същата защита за ухото като сълзите за очите.

 

 

В допълнение към факта, че ушите имат отлична способност за самопочистване и следователно не е необходимо да се почистват, такава "хигиена" може дори да навреди. Първо, памучните тампони помагат за компресиране на сярата и преместването й дълбоко в ушния канал, което може да доведе до образуването на серни тапи. Второ, този метод на почистване може да бъде травматичен, особено за деца и юноши. Американски педиатри са изчислили , че между 1990 г. и 2010 г. 263 338 деца под 18 години са отишли в спешното отделение с различни наранявания на ушите поради използването на памучни пръчици. При една четвърт от тях лекарите са диагностицирали спукано тъпанче.

 

Все пак има случаи на нужда от допълнителна хигиена на ушите - на първо място, това са хората с твърде тесен ушен канал. Въпреки това, по-дълбоко почистване на ушите трябва да се извършва само след консултация с УНГ лекар, който ще избере подходящия метод (например може да предложи измиване на ушния канал с водороден прекис) и да обясни как да го направите правилно.

 

Изяснихме, че ушите на човек се почистват добре сами: сярата събира мъртви епидермални клетки, себум и прах и след това се придвижва към изхода от ушния канал по време на движения на челюстта. От там е безопасно да го премахнете с кърпа след измиване на косата. Лекарите не смятат други методи за почистване на ушите нито за необходими, нито за безопасни. Почистването на ушния канал с памучни тампони е не само ненужно, но може да причини и нараняване.

 

Присъда: Вярно е!!!

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза