Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Каква е разликата между добър и страхотен? Три фактора за незабравим секс!

Снимка: rawpixel.com

Проучване сочи как определяме изживяването

 

Има негласно мнение, че хората често имат различни представи за сексуалното удоволствие. Ново проучване обаче показа, че нещата не са толкова ясни. Naked Science говори за факторите на качествения секс.

 

Напоследък сексолозите и психотерапевтите проявяват значителен интерес към изучаването на сексуалното здраве, особено сексуалните дисфункции - разстройства, които пречат на партньорите да се наслаждават на интимността. Разбирането какво носи удоволствие и как да го постигнете играе важна роля за формирането на здрави взаимоотношения.

 

Група учени от Университета на Мисури (САЩ) проведоха проучване за идентифициране на общи фактори, които влияят върху възприемането на качеството на секса. Резултатите от извършената работа са публикувани в списание Sexuality & Culture.

 

В проучването са участвали 78 човека на възраст от 18 до 69 години с различна сексуална ориентация и семейно положение. Сред субектите има 49 жени, 28 мъже и една небинарна личност, която не се идентифицира като определен пол. 52 души казват, че са хетеросексуални, а 24 не.

 

Субектите са чрез реклами от различни социални мрежи. Проучването е проведено анонимно по имейл от 2016 до 2018 г. и на изследователите са били необходими няколко седмици, за да завършат едно интервю. Този метод е избран поради няколко причини.

 

Първо, използването на онлайн анкети позволява по-честни и откровени отговори от участниците. Хората често са по-отворени по чувствителни и лични теми, когато се чувстват сигурни и не са лице в лице с интервюиращия.

 

 

На второ място, електронните проучвания позволяват да се постигне по-голямо географско разнообразие в извадката на изследването. Участниците могат да отговарят от различни места, което разширява обхвата на изследването и повишава неговата представителност.

 

Авторите на проучването са съставили специални въпроси, така че човекът да говори искрено и подробно, а отговорът му да се основава именно на личен опит, не на някакви общи представи. 

 

За да постигнат това, във въпросите, вместо понятието "добро" / "лошо", учените използват "добро" / "страхотно".

 

Сред въпросите например има такива: „Въз основа на вашия опит какви фактори отличават добрия секс от страхотния?“, „По какви критерии оценявате едно сексуално изживяване като страхотно?“.

 

Резултатите от проучването показват, че по-голямата част от участниците идентифицират три основни фактора, които правят секса добър: оргазъм (49 респонденти), емоционална връзка (52) и привличане / "химия" към партньор (36).

 

Въпреки това, резултатите от това проучване трябва да се разглеждат с повишено внимание. 

 

Първо, извадката е твърде малка, така че резултатите не могат да бъдат представителни. 

 

Второ, проучването показва, че компонентите на добрия секс понякога все още се различават от общоприетото мнение.

 

"Идеята за това какво прави секса добър може да се различава дори между партньорите. Сексът, който е страхотен за един, може да е лош за друг. Ето защо е важно да си говорим. Колкото повече говорим за нашите сексуални нужди, толкова повече вероятно очакванията ни за интимност ще се сбъднат“обяснява един от авторите на изследването Алиша Уокър.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза