Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Българите наблягат на твърдото гориво: Учени сравниха моделите на консумация на алкохол в Европа

Снимка: freepik.com

В Украйна, Литва и Латвия е най-високата смъртност заради алкохол, решението е мерки на политическо ниво

 

Консумацията на алкохол има дълбоки корени в културата на всяка страна. Най-често хората умират от последствията от алкохола в Украйна. Учените анализираха данни от Европа събрани през последните 20 години.

Дали човек ще изпие чаша вино или ще предпочете силен алкохол зависи до известна степен от мястото му на пребиваване. Характеристиките на консумацията на алкохолни напитки са дълбоко вкоренени в културата на населението и следователно през последните две десетилетия вече са се развили силни традиции.

До тези изводи са стигнали изследователи , проучили консумацията на алкохолни напитки в страните от ЕС, Исландия, Норвегия и Украйна. Резултатите му са публикувани в специализираното списание "Addiction". Анализът на данни от Световната здравна организация (СЗО) също показа колко опасно може да бъде пиенето на алкохол.

В Европа се открояват няколко държави, където консумацията на алкохол е най-тясно свързана с повишен риск от заболяване и смъртност. Що се отнася до връзката със смъртността, най-високите нива през последните 20 години са в Украйна, Литва, Латвия и Естония. Учените свързват намаляването на продължителността на живота и с проблема с консумацията на алкохол. Този списък от държави отново се оглавява от Украйна. Второ и трето място заемат съответно за Латвия и Литва.

Виното е добро, водката е лоша?

Алкохолът причинява най-голяма вреда на населението в страните от Източна Европа, където консумацията на силен алкохол е по-често срещана. През последните 20 години консумацията на алкохол е нанася по-малко вреди в Западна Европа, където населението предпочита да пие по-леки алкохолни напитки. Тоест виното е добро, но водката е лоша?

Съавторът на изследването Юрген Рем, който провежда научни изследвания в Торонто и Хамбург, предупреждава да не се правят прибързани заключения. „10 грама алкохол са си 10 грама алкохол, без значение дали пиете спиртни напитки, вино или бира“, каза ученият в интервю за информационната агенция dpa.

Продължителността на живота също играе важна роля в моделите на консумация на алкохол в различните страни. Вредата, която алкохолът причинява на човешкото тяло, в крайна сметка се отразява на общата смъртност на населението. Един литър изпит алкохол води до последствия с различна тежест. Следователно алкохолът е честа причина за смърт при пациенти с туберкулоза. В някои страни туберкулозата например не е често срещано заболяване. Рем подчертава, че ако първоначалната ситуация беше сравнима във всички страни, тогава статистиката за смъртните случаи от употреба на алкохол би била по-сходна.

Като цяло изследователският екип идентифицира шест вида консумация на алкохол, характерни за населението на европейските страни. Любопитно е, че учените не са открили големи разлики в количеството консумиран алкохол, а само регионални различия.

Така в Южна Европа, където се консумира основно вино, общата консумация на алкохол на глава от населението е около 9,2 литра годишно - в страни като Франция, Италия и Гърция. И около 12 литра в източноевропейските страни, например в Естония, Латвия и Литва, където наред с виното е широко разпространен и силният алкохол.

Учените класифицират Германия като страна, в която преобладава консумацията на бира, с относително малко предпочитания към шнапс. Има и страни, в които се пие много както бира, така и твърд алкохол. Например в Хърватия, Чехия и Полша консумацията на алкохол често води до тежка интоксикация.

Учените идентифицираха друга група държави, които включват Украйна и България. Тук ясно се виждат две тенденции: по-голямата част от населението изобщо не пие алкохол, докато силният алкохол е популярен сред пиещите. Последната категория държави, които екипът класифицира, са тези, в които консумацията на алкохол е свързана с тежка интоксикация: това са Финландия, Исландия и Ирландия.

Навиците не се променят

Моделите на консумация на алкохол не са се променили от десетилетия. Учените са изследвали данни за следните години: 2000, 2010, 2015 и 2019. „Европа остава регион с различни модели на консумация на алкохол, които са тясно свързани с културата на страните и са трудни за промяна“, заключава международният екип от учени.

На общия фон те са особено изненадани от факта, че през 2000 г. се очертава група страни, в които консумацията на алкохол е на особено ниско ниво. Става дума за четири държави - Норвегия, Полша, Исландия, Швеция. Това обаче не се дължи на промяна в навиците на населението, а на въвеждането на ограничителни мерки за консумацията на алкохолни напитки. В последващия период - от 2000 г. до 2010 г. - всички горепосочени страни по-късно отстъпиха този принцип и отбелязват повишение.

Авторите на изследването са уверени, че тъй като характеристиките на консумацията на алкохол влияят значително върху цялостната картина на здравето на населението, държавите трябва да предприемат регулаторни мерки на политическо ниво. Това е единственият начин да промените вече установените традиции.

 снимка: freepik.com

 

Четете LifeOnline.bg където ви е удобно Telegram , Instagram , Facebook



Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза