Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Германски учени: алкохолът нарушава съня и има други странични ефекти!

Снимка: rawpixel.com

Алкохолът подобрява ли съня?

 

Това е Мит, твърдят учени. По време и след празниците пиенето на алкохолни напитки може да наруши съня и да причини други странични ефекти.

Всъщност има известна истина в това: алкохолът може да ви помогне да заспите. Първата половина на нощта обаче може да се почувства като кома.

 

Какво се случва с алкохола в тялото ни

Алкохолът навлиза в кръвта през стомаха и се придвижва до черния дроб и мозъка. В мозъка алкохолът предизвиква освобождаването на серотонин и допамин, които служат като елементи на „системата за възнаграждение“ и релаксация на мозъка. Те се наричат още невротрансмитери.

Ефектите на тези вещества обаче изчезват след около четири до пет часа. От този момент нататък спим значително по-лошо или дори се събуждаме и добрата нощ свършва дотук.

„Причината е, че тялото разгражда алкохола до ацеталдехид“, обяснява гастроентерологът и изследовател на алкохола Хелмут Зайц.

Според Зайц ацеталдехидът освобождава адреналин и хормона на стреса кортизол в мозъка. „Това води до факта, че се събуждаме и започваме да будуваме“, обяснява ученият.

 

Нискокачественият алкохол влошава съня

Независимо дали става въпрос за вино, бира или джин с тоник, каквито и алкохолни напитки да пием вечер, всички те нарушават съня ни. Въпреки това, нискокачествените алкохолни напитки също могат да влошат ситуацията.

„Евтиното вино може да съдържа допълнителни вещества като ароматизатори, фузелни масла и дълговерижни алкохоли“, казва изследователят на алкохола Хелмут Зайц. Това може да причини гадене и главоболие и да влоши още повече махмурлука.

 

Количеството и силата на алкохола

Дори най-качествената и чиста водка се превръща в токсичен ацеталдехид. Последващият прилив на адреналин и кортизол не е задължително да ви събуди, но ще наруши това, което се нарича „бърз сън“ (REM). И това зависи не толкова от качеството, колкото от количеството на приетия алкохол.

„Колкото по-висока е дозата алкохол, толкова по-нарушен е REM сънят през втората половина на нощта“, обяснява Хенрик Остер, професор по невробиология в университета в Любек. По правило качеството на съня осезаемо се влошава от 0,2 до 0,3 промила алкохол, уточнява професорът.

Кога точно се достига това ниво на алкохол в кръвта зависи от различни фактори: пол, телесно тегло, дали стомахът ви е празен или пълен и дали приемате лекарства. Въпреки това, заслужава да се отбележи, че ниво от 0,2 промила може да бъде достигнато доста бързо - две чаши вино ще бъдат достатъчни.

 

„Бърз сън“ за физическо и психическо здраве

Бързият сън (REM) се счита за активна фаза на почивка и е от решаващо значение за нашето физическо и психическо здраве. За бебетата REM сънят съставлява по-голямата част от съня и е важен за развитието на мозъка на бебетата.

„Алкохолът потиска REM съня“, казва професор Остър. Когато REM сънят редовно се нарушава, възникват проблеми като лоша концентрация и лоша памет. Учените смятат, че разстройствата на REM съня също са причина за по-висока смъртност сред населението.

Според изследователя на алкохола Хелмут Зайц, тези, които се откажат от алкохола, веднага изпитват забележими подобрения в съня. „Ще станете по-спокойни, по-уравновесени и ще можете да се справяте по-добре с решаването на проблеми“, сигурен е експертът.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (1)

wewef Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:---- https://do.my/xbio
31.12.2023 00:33 / Отговор

Добави коментар


Попитай Елза