Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Вярно ли е, че безалкохолната бира е безвредна алтернатива на обикновената бира?

Снимка: freepik.com

Проверяваме фактите

Самото наименование „безалкохолна бира“ предполага, че тази напитка не съдържа алкохол, следователно не представлява опасност за здравето. Наистина ли безалкохолната бира е абсолютно безвредна, разказват факт чекърите от Prоvereno.Media.

Безалкохолната (а понякога и обикновената) бира редовно се цитира като напитка, която ви помага да се възстановите след тренировка и дори да отслабнете. Специализирани сайтове описват положителното й въздействие при здравословно хранене. Някои родители смятат, че безалкохолната бира може да се дава на децата (например американската актриса Кристен Бел прави това). Авторите на портали за бира твърдят , че безалкохолната версия на напитката е безопасна за бременни жени.

Някои напитки с надпис „безалкохолно“ съдържат етанол, но в изключително ниски дози. Въпреки това законодателството на много страни по света позволява използването на характеристиката „безалкохолно“ на етикета. В Европейския съюз няма единни правила : в Германия напитки със съдържание под 0,5% се считат за безалкохолни, в Испания - под 1%, във Франция - под 1,2%. В САЩ и Китай прагът също е 0,5 %, в Япония - 1%.

В Обединеното кралство няма специален закон и самите производители избират между три вида етикетиране - напитката може да се продава като безалкохолна (не повече от 0,05% етанол), деалкохолизирана (до 0,5%) или с ниско алкохолно съдържание (до до 1,2%).

Има четири начина за производство на безалкохолна бира: контролирана ферментация, изпаряване на алкохола, симулирана ферментация и мембранна филтрация. В първия случай процесът на ферментация се спира, преди да се синтезира етанол. При втория алкохолът се изпарява чрез нагряване на бирата под налягане във вакуум. За симулиране на ферментация се използват дрожди, които почти не произвеждат етанол. Последният метод включва отделяне на етанола от останалата част от напитката чрез филтриране. Независимо от избрания метод, във всеки случай ще остане малък процент алкохол в крайния продукт.

Въпреки това, както установиха изследователи от една от детските клиники в Торонто , не трябва безсмислено да се доверявате на такива надписи върху етикетите. През 2018 г. експерти тестваха 45 марки безалкохолна бира и вино с газова хроматография за съдържание на етанол. Оказало се, че в 13 проби концентрацията не съвпада с посочената на опаковката, в шест проби е над 1%, а една от тях е с 1,8% алкохол.

Авторите на това изследване провериха колко опасно може да бъде пиенето на безалкохолна бира за бъдещите майки. Националният институт за злоупотреба с алкохол и злоупотреба (САЩ) отбелязва, че безопасното количество етанол за бременни жени не е известно, така че редовната консумация на напитка, съдържаща 1% алкохол, може да има вредно въздействие върху плода. Отрицателните последици включват повишен риск от спонтанен аборт и вероятност от раждане на дете с недостатъчно телесно тегло. Хроничното излагане на плода на етанол може да доведе до фетален алкохолен синдром (ФАС). Децата с тази патология могат да бъдат със забавено развитие, да имат проблеми със слуха, зрението, бдителността и паметта, да имат аномалии на лицето и сърдечни дефекти.

Марк Ауербах, специалист по спешна педиатрия в Yale School of Medicine, смята, че безалкохолното пиво също е вредна за детския организъм. Той отбелязва, че въпреки че в тази ситуация рискът от интоксикация с етанол за дете в училищна възраст е нисък, има вероятност от пристрастяване към консумацията на алкохол. Тази позиция се потвърждава от резултатите от изследванията.

Японски учени доказаха през 2018 г. , че тийнейджърите, които пият безалкохолна бира в ранна училищна възраст, впоследствие са по-склонни да се интересуват от алкохолни напитки. Ейми Пени, старши научен сътрудник в Центъра за алкохолна политика към университета La Trobe (Австралия), също подчертава, че пиенето на безалкохолна бира и вино за деца и юноши няма да причини непосредствена вреда, но може да бъде „врата“ към пристрастяване в бъдещето.

Изчакайте да навършат 18 (и тогава ги оставете да опитат алкохол. – бел. ред.) винаги е най-добрият вариант“, съветва специалистът. Петр Попов, ръководител на клиниката за изследване на зависимостите в Прага, отбелязва , че тялото на детето е слабо подготвено да преработва етанол, така че ефектът от това едно дете да пие кутия „безалкохолна“ бира със сила 0,5% ще бъде почти същия, както ако възрастен пие обикновена бира.

За хора, които са се лекували от алкохолна зависимост, безалкохолната бира също е най-вероятно противопоказана. Изследвания върху животни показват, че за плъхове с изкуствено пристрастяване миризмата на алкохол сама по себе си е достатъчна, за да изпитат прилив на допамин, невротрансмитер, който се освобождава, когато очакваме нещо приятно. С други думи, жаждата за консумация при животните се е появила от подобен стимул. Въпреки че подобни експерименти не са провеждани върху хора поради неетичност и потенциален риск от рецидив, има причина да се смята, че безалкохолната бира може да предизвика същото желание при човек със зависимост.

Въпреки това, за повечето хора (възрастни, небременни и непристрастени) безалкохолната бира може да бъде добра алтернатива на обикновената бира, особено ако просто искат да намалят консумацията на алкохол. Безалкохолната бира има по-малко калории, което може да помогне на хората, които следят теглото си. Вярно е, че както в алкохолния, така и в безалкохолния вариант тези калории са „празни“, тоест и двете напитки практически не съдържат хранителни вещества. Въпреки това, безалкохолната бира може да съдържа повече въглехидрати, защото се добавя захар за подобряване на вкуса. Поради това хората с диабет трябва да избягват такива напитки. Да не забравяме и присъствието на мая.

Също така, поради съдържащите се в нея полифенолни антиоксиданти, безалкохолната бира може да има благоприятен ефект върху тялото на жени в менопауза (например облекчаване на горещи вълни). Полифенолите присъстват и в обикновената бира, но ефектът им се компенсира от негативните ефекти на етиловия алкохол.

Безалкохолната бира е подходяща и за хора с цироза. Подобно на алкохолната, тя е богата на витамин В, минерали и флавоноиди, но няма толкова пагубен ефект върху черния дроб. 330 ml такава напитка на ден, заедно с диета и упражнения, имат по-голям регенеративен ефект върху черния дроб, отколкото същото количество вода, заедно със същата диета и същия набор от упражнения.

Следователно безалкохолната бира не е безопасна алтернатива за всеки. Бременни и непълнолетни, хора с алкохолна зависимост и диабет трябва да избягват употребата й. За жени в менопауза и хора с цироза на черния дроб безалкохолната бира може да помогне. Въпреки това, дори да й дадете предпочитание, си струва да запомните, че напитката все още съдържа малко количество етанол и няма безопасни или здравословни дози алкохол .

Присъда: Полуистина

 

Четете LifeOnline.bg където ви е удобно Telegram , Instagram , Facebook

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза