Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Защо тийнейджърите мислят за самоубийство? Отговарят психолозите!

Снимка: rawpixel.com

Специалисти откриха причината за суицидните мисли при подрастващите

 

Децата, които се чувстват като тежест за другите, са по-склонни към мисли за самоубийство, установиха експерти от САЩ. В допълнение, психологическото състояние в ранна юношеска възраст се влияе от определени действия от страна на родители или настойници. За резултатите от проучването пише Naked Science .

Според различни източници мислите за самоубийство се появяват при 10-20% от юношите по света. Те не винаги водят до опити за самоубийство, но сигнализират за сериозно психическо състояние. За да го забележат и преодолеят навреме, експертите изследват причините, които водят до суицидни мисли.

Едно скорошно проучване  установи, че децата, които пропускат часове в училище и отказват да посещават социални събития, са по-склонни да стигат до суицидни мисли. В същото време дори тези, които са били свити от много ранна възраст, са изложени на риск. Според друга научна разработка суицидното поведение при юноши и ученици е до голяма степен свързано  с ниско самочувствие.

Психолози от Вашингтонския университет в Сейнт Луис (САЩ) са изследвали причините за мислите за самоубийство в ранна юношеска възраст. Учените редовно интервюирали 192 деца на възраст 7-12 години в продължение на една година, а също така получавали информация от родители и настойници за състоянието и поведението на участниците в изследването. Резултатите от научната работа  са публикувани от  Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

При юноши, за които настойниците съобщават за суицидна идея или самонараняване, са интервюирани всяка седмица от изследователите. Други деца били интервюирани веднъж месечно.

При около една трета от анкетираните деца са открити признаци на голяма депресия, а 70 участници в проучването са показали суицидни мисли или поведение през годината. Тези, които са имали симптоми на тежка депресия, са били 10 пъти по-склонни да мислят за самоубийство и да действат според мислите си, независимо от пола. Като цяло обаче момичетата споделят, че мислят за самоубийство или самонараняване четири пъти по-често от момчетата.

Често самонараняването е предвестник на опитите за самоубийство / снимка:rawpixel.com

Авторите на изследването отбелязват също, че мислите или поведението за самоубийство обикновено се появяват след редица ситуации. В седмицата преди интервюто, в което децата съобщават, че мислят за самоубийство, те често говорят за проблеми с изразяването на емоциите, чувство за бреме спрямо околните и критики от родители или лица, които се грижат за тях.

Според изследователите подобни фактори влияят върху суицидните идеи не само в ранна юношеска възраст, но и в юношеска и зряла възраст. Това трябва да се има предвид при превенцията на суицидното поведение, както и при лечението на тези, които вече мислят за това.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати