Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Възможно ли е да се избегне деменцията?

Снимка: rawpixel.com

Как да забавим дегенеративните заболявания, свързани с възрастта

 

Можете да се наслаждавате на живота дори в напреднала възраст, казва Виктория Кениня, ръководител на Центъра за редки неврологични заболявания в болница Stradiņš. Тя разказа как да действаме, за да предотвратим или забавим най-ефективно развитието на деменция.

Застаряването на обществото е един от проблемите, пред които са изправени не само богатите страни от Западна Европа, но и България. И въпросът как да прекараме добре старостта и как да намалим риска от развитие на деменция, която се отразява негативно на качеството на живот не само на възрастния човек, но и на неговите близки, става все по-актуален.

В момента повече от 55 милиона души страдат от това заболяване в света, а броят на новооткритите случаи също е забележим - десет милиона годишно. Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че сега деменцията е седмата водеща причина за смърт в света и една от най-често срещаните причини, поради които възрастните хора стават зависими от своите близки.

Това заболяване нарушава функционирането на мозъка, причинявайки постоянно, прогресивно и многостранно умствено или когнитивно увреждане, което причинява промени в паметта, езика, визуално-пространствените сетива, уменията и физическите способности на човека.

Най-честите видове деменция са болестта на Алцхаймер и васкуларната деменция, причинена от мозъчно-съдови инциденти. За България няма точна статистика, но се смята, че страдащите от това заболяване са около 100 000 човека. 

Рискови фактори:

Въпреки че промените в когнитивната функция най-често са необратими, симптомите на заболяването могат да бъдат контролирани с лечение. Ето защо навременната консултация с лекар е толкова важна, защото позволява да се забави развитието на болестта. Затова трябва да се говори отново и отново, тъй като в нашето общество често съществува погрешно схващане, че деменцията е част от естественото стареене. Това е грешно!

Късната есен на миналата година, на конференцията за лекари Health 360, се обсъжда наболелия проблем с деменцията и и медиците търсиха отговор на въпроса „Лесно ли е да си възрастен?“

Въпреки че възрастта е най-често срещаният рисков фактор за това заболяване, деменцията не е естествен съпътстващ процес на стареене. Освен това, това заболяване засяга не само възрастните хора. СЗО изчислява, че до 9% от случаите на деменция могат да възникнат и при млади хора.

Ако говорим за фактори, които могат да повлияят на влошаването на когнитивните способности на човек, тогава, както много заболявания, това е нездравословния начин на живот - липса на движение, пиенето на алкохол и пушенето. От своя страна хипертонията, както и повишените нива на холестерол и кръвна захар, се посочват като допълнителни рискови фактори.

„Хормонът на щастието“ има значение!

Изследванията показват, че хормоните също играят роля. Въпреки че мъжете изпитват по-голяма загуба на обем на мозъка с годините, производството на серотонин (популярно наричан „хормон на щастието“) в мозъка им е с 52% по-високо от това на жените. Затова жените много по-често страдат от депресия, която освен всичко друго може да бъде и фактор за деменция.

Изследователи от университета Джон Хопкинс са открили, че пациентите с болестта на Алцхаймер и тежък когнитивен спад имат значително намаляване на броя на серотониновите неврони. Поради това те са склонни да смятат, че това може да е причината за заболяването. Това означава, че като намерят начини да предпазят мозъка от загуба на серотонин, лекарите могат да забавят или дори да спрат прогресията на болестта на Алцхаймер и други форми на деменция. В допълнение, изследователите на деменцията също анализират връзката на други хормонални промени с болестта.

снимка: rawpixel.com

Рискът от деменция е по-висок при жените!

Статистиката показва, че деменцията засяга повече жените. Анализирайки например пациентите с болестта на Алцхаймер по пол, може да се види, че две трети от тях са жени. Може да има много причини за това, но една област, която изследователите разглеждат сега, е спадът в нивата на естроген. Проучване от миналата година установи, че естрогенната терапия при жени в менопауза не подобрява когнитивната функция, а точно обратното. Тя бива дори по-ниска от тази на тези, които не са използвали [тази терапия].

Вероятно, в този момент читателите, и особено читателките, ще се запитат дали може да се направи нещо, за да се намали рискът от деменция, освен здравословен начин на живот и избягване на пристрастяващи вещества. Отговор: да.

Накарайте мозъка си да работи!

Според опита на специалиста професии като лекари и учители са по-малко склонни да страдат от деменция и обяснението е доста просто - те са принудени да усвояват нови знания през целия си живот. Следователно умът "работи" интензивно и на 60, 70 и дори 80 години. Това се доказва и от проучване, което анализира когнитивните функции на католическите монахини и техните промени за дълъг период от време. Резултатите от проучването потвърждават, че в ситуации, в които човек теоретично е бил „склонен“ към деменция поради наследствена обремененост и други рискови фактори, редовното научаване на нова информация забавя нейното начало.

Кога да отидете на лекар?

За да се намалят проявите на деменция, е много важно да се идентифицира това заболяване навреме, затова задължително трябва да обърнете внимание на здравето на близките ви възрастни хора, включително на техните когнитивни функции. Има най-малко четири, но в никакъв случай единствени, „червени флагчета“, които могат да показват, че дадено лице може да има деменция и следователно трябва да посети своя личен лекар, който след това ще направи направление за невролог.

На първо място, възрастният човек изпитва трудности при изпълнението на привидно прости и познати задачи, а ежедневните дейности, като използване на различни функции на телевизора или други устройства, изискват големи усилия. 

Второ, затруднено говорене и назоваване на познати предмети или невъзможност за разпознаване на приятели и семейство. 

Трето, деменцията може да бъде проявена чрез бързи промени в настроението, които също засягат личността. Възрастният човек става изключително объркан, подозрителен, депресиран или уплашен. Това може да се прояви особено извън обичайната среда. 

Четвърто, загуба на памет, която пречи на ежедневния живот. Един от най-честите признаци на деменция, особено в ранните етапи, е забравянето на наскоро научена информация и повтарянето на едни и същи въпроси.

Лесно ли е да си стар? Да, но има две условия. На първо място, липсата на сериозни заболявания, засягащи качеството на живот. Второ, възможността и желанието за придобиване на нови знания през целия живот. Специалистите съветват да не се страхувате да „накарате мозъка си да работи“ през целия си живот. Със сигурност ще има много ползи от това. / източник "Делфи"/

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза