Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Имате лош ден и ментални тревоги?! Психолозите съветват – почистете дома и ще се почувствате по-добре!

Снимка: rawpixel.com

Невероятно, но факт!

 

Всички имаме дни, в които ни се струва, че нещата са по-лоши. Независимо дали работата е станала по-стресираща, времето е мрачно или просто не се чувстваме добре, това е напълно естествено. Всъщност това се очаква.

Никой не може да се чувства страхотно през 100% от времето и това е добре. Все пак, когато се чувствате не толкова фантастично, има неща, които можете да направите за да си помогнете и да се почувствате по-добре. И не, не говорим за накисване във вана или ядене на сладкиши или дори за терапия на дребно.

Говорим за почистване.

Може да изглежда доста ирационално – защо вършенето на домакинска работа би подобрило настроението ви? Оказва се, че става точно това! Според множество проучвания почистването и разчистването могат да направят чудеса за психичното здраве и общото настроение.

Всъщност Калифорнийският университет специално събра тридесет двойки за изследване на хормоните на стреса. Тези, които казват, че къщата им е разхвърляна или хаотична, показват по-високи нива на кортизол – стероиден хормон, който се произвежда в отговор на стрес. Намерени са доказателства, че премахването на бъркотията може да намали нивата на кортизол. Освен това чистотата на къщата е свързана и с физически ползи.

Чувство за контрол

Почистването дава на хората усещане за контрол върху околната среда. Тъй като животът е пълен с несигурност и ситуации, които не „държим“ в ръце, всичко, което можем да контролираме, означава много за нас – включително почистването. Това е особено вярно, тъй като нашият дом е нашата основна среда, което го прави още по-важен за нашето психично здраве.

Освен това безпорядъкът може да бъде визуално разсейващ и да служи като напомняне за задължения, които не са свършени. С други думи, когато почувствате това внезапно желание да почистите, когато сте стресирани, зад това има истинска причина. В интерес на истината, временното безпокойство може да доведе до по-щателно почистване.

По време на стрес хората гравитират към повтарящи се поведения като чистене. Отново всичко опира до контрол. Когато човек е тревожен, той иска да контролира и да предприеме действия.

Почистването произвежда ендорфини

Вероятно сте чували всичко за това как упражненията произвеждат ендорфини, които помагат за облекчаване на настроението ви. Е, същото важи и за почистването на къщата. Всяка домакинска работа може да направи това.

Разбира се, производството на ендорфини е фантастично за вашето психическо и физическо здраве. Ендорфините помагат за облекчаване на стреса, тревожността и депресията. В резултат на това ще се чувствате по-малко уморени, настроението ви ще бъде по-стабилно, ще спите по-добре и дори ще имате по-добро самочувствие.

Дори пет минути аеробни упражнения като търкане или миене могат да стимулират анти-тревожни ефекти. Да не говорим, че енергичното почистване, като търкането на подове, е страхотен отдушник за негативни емоции, като същевременно изгаряте калории и ангажирате ума си с текущата задача.

Image by rawpixel.com

По-добрите миризми правят хората щастливи

Друго предимство на чистия дом е миризмата. Да, наистина е толкова просто. Начинът, по който ухае дома ви, може да окаже значително влияние върху настроението ви. Някои аромати могат да ви накарат да се почувствате по-щастливи, по-енергични, мотивирани и освежени. Така че, когато купувате почистващи препарати следващия път, не забравяйте първо да ги помиришете и вижте кой ви харесва най-много – това ще има значение.

Подобрен фокус

Често вашето умствено и емоционално здраве се проявява в ежедневните ви задачи и рутина. Това е особено вярно, когато става въпрос за мястото, където прекарвате по-голямата част от времето си, независимо дали е вашият дом или офис.

Поради тази причина заобикалящата ви среда значително влияе върху способността ви да се фокусирате през целия ден. С други думи, безпорядъкът определено ще ви разсее и ще ви стресира. Следващият път, когато се почувствате стресирани, това може просто да произтича от разхвърляна среда, така че е най-добре да направите малко подреждане, когато става въпрос за това. Ще се почувствате по-добре за нула време!

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (1)

Ariana Aching muscles? Don't limp through life! Specialty care clinics is your muscle movement master, diagnosing and treating aches, pains, and injuries with expert precision. Forget generic stretches – we tailor physiotherapy and rehab plans to your unique musculoskeletal needs, using cutting-edge technology and a dedicated team to get you back in action, stronger than ever. Ditch the discomfort, rediscover the joy of movement. Contact specialty care clinics today – your path to pain-free, powerful muscles starts now! https://specialtycareclinics.com/
31.01.2024 12:01 / Отговор

Добави коментар


Попитай Елза