Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Как да бягаме и спортуваме безопасно през зимата - експертни съвети!

Снимка: rawpixels.com

Много хора свързват Новата година с ново начало.

 

Често една от целите е здравословен начин на живот и започване на спортуване. И въпреки че много хора се отказват от спорта на открито през зимата, някои все пак продължават активните дейности на открито. За да направите физическата активност приятна и безопасна през студения сезон, сме подготвили няколко съвета.

Подходящо за времето облекло и оборудване


Когато спортувате през зимата, трябва да носите няколко ката дрехи. За да може тялото ефективно да регулира температурата си по време на тренировка, термо бельото трябва да се носи под спортно облекло. Следващият слой дрехи трябва да ви топли, а горният трябва надеждно да ви предпазва от вятър и влага. Изборът на подходящо облекло е много важен за контролиране на телесната ви температура, тъй като в студено време лесно може да настъпи хипотермия – изключително ниска телесна температура.

Не трябва да забравяте ръкавиците, шала и шапката, които трябва да са топли, но изработени от дишаща материя. Краката също трябва да са топли, така че трябва да изберете подходящи обувки, които са водоустойчиви, топли и имат добро сцепление за стабилност.

Ако снегът се е стопил, тогава ще свършат работа и обикновени маратонки, но за джогинг през снежни преспи или неравни повърхности се препоръчва да преминете от асфалтови ботуши към маратонки или обувки, предназначени за бягане през зимата.

Загряване и подготовка на тялото


Когато започвате каквито и да е спортни дейности, трябва да загреете добре, независимо къде ще се спортува - на закрито или на открито. Но все пак през зимата, ако планирате да тренирате навън, трябва да отделите повече време за упражнения за загряване, тъй като при ниски температури мускулите се загряват по-бавно.

Правилното загряване е изключително важно за постепенно увеличаване на сърдечната честота, увеличаване на притока на кръв към мускулите и подобряване на подвижността на ставите. Това не само помага за предотвратяване на наранявания, но също така подобрява цялостното ви представяне и удоволствието от зимните спортове.

Преди да излезете навън, по-добре е да се загреете в топла стая с помощта на динамично загряване и движение на ставите. Загрявката може да продължи на чист въздух, под формата на ходене или леко бягане, като постепенно увеличавате интензивността. Докато бягате, не си позволявайте да се охлаждате, чак в края на тренировката направете охлаждане и разтягане.

Много е важно да слушате тялото си и да не прекалявате с физическата активност, тъй като това може да доведе до наранявания и други здравословни проблеми. Особено важно е ежедневното укрепване на ставите и цялото тяло.

Рискът от нараняване при бягане по сняг или хлъзгави повърхности е по-висок. Стъпалото се плъзга повече назад, така че се нуждаете от по-бавно темпо на бягане, за да не претоварвате тялото, трябва да бягате на по-малки стъпки, като поставите краката си по-здраво на земята - ставите и мускулите изпитват различно натоварване, отколкото при бягане на суха и равна повърхност.

Пиене на течности и правилно дишане


Може да изглежда, че през зимата по време на физическа активност тялото губи по-малко течности, отколкото през лятото, и човек не изпитва жажда, но това не е така - най-много течности губим през зимата (все пак прекарваме много време в помещения, където въздухът е много сух) и на студено. Хладното време е по-малко вероятно да предизвика жажда, но тялото се нуждае от течност не само за утоляване на жаждата, транспортиране на хранителни вещества, но и за ефективна терморегулация. В това време ще бъде приятно да пиете умерено топла вода, която можете да вземете със себе си в термос.

Правилното дишане също е много важно. През зимата трябва да се опитате да дишате повече през носа, тъй като неговата функция е да затопля и овлажнява вдишания въздух. Но по време на физическа активност това може да е по-трудно да се направи, отколкото през устата, така че тренировките трябва да се правят с по-спокойно темпо.

Когато дишате през устата си, рискувате да поемете студен въздух, причинявайки дразнене или възпалено гърло. Можете да се погрижите за защитата на горните дихателни пътища, например, като използвате шал или маска, също покривайки устата си и по този начин предпазвайки врата и лицето си.

Основното предимство на продължаването на бягането през зимата е неговата непрекъснатост. Най-честата грешка е нередовният джогинг, защото това пречи на равномерното развитие на физическата форма.

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза