Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Мозъчният чип на Илон Мъск за четене на мисли - Какво мислят учените за първия опит с хора?

Липсата на информация и спазването на етични норми са притеснителни

 

Neuralink, компанията, с която предприемачът Илон Мъск се надява да революционизира интерфейсите мозък-компютър (BCI), имплантира устройство за „четене на мисли“ в човек за първи път. Мъск обяви това в туит, публикуван на 29 януари. Някои обаче са загрижени за липсата на прозрачност около импланта, който трябва да осигури възможност за управление на устройствата чрез мисъл. Реакциите на учени и експерти на това събитие са обобщени от медийните редактори на Nature, Naked Science предоставя превод на тази статия.

BCI записват и дешифрират мозъчната активност, така че парализиран човек да може да управлява компютър, роботизирана ръка, инвалидна количка и други подобни с ума си. В допълнение към устройството Neuralink, други модели са в процес на разработка, някои вече са тествани върху хора.

Изследователите в областта на невротехнологиите са предпазливи по отношение на опитите на Neuralink. „Надявам се, че ще покажат, че тяхното развитие е безопасно и че ще бъде ефективно за измерване на мозъчни сигнали - в краткосрочен план и най-важното в дългосрочен план“, казва Мариска Ванстенцел, невролог в Университетския медицински център Утрехт в Холандия и президент на международното BCI общество.

Научната общност е разочарована от липсата на подробна информация за експеримента. Началото му бе обявено само от туит на Мъск. Основен източник на информация беше кратка брошура за проучването , приканваща заинтересованите да участват в него. Но липсват подробности, като например къде ще бъдат поставени имплантите и специфичните показатели, които изследването ще измерва, казва Тим Денисън, невроинженер в Оксфордския университет в Обединеното кралство.

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Neurolink ???? (@neuralink__)

 

Проучването не е регистрирано в ClinicalTrials.gov, онлайн хранилище, курирано от Националния институт по здравеопазване на САЩ. Много университети изискват авторите да регистрират своето изследване и неговия протокол в такова публично хранилище, преди да бъдат наети участници. Много медицински списания публикуват резултати само след регистрация, в съответствие с етичните принципи за защита на доброволните участници в клинични експерименти. Neuralink, със седалище във Фремонт, Калифорния, не отговори на искането на Nature за коментар защо не е регистрирало изследването си на сайта.

Nature сравнява имплантите Neuralink с други BCI технологии, проучва как изпитването ще повлияе на развитието на BCI и изследва защо изследователите са загрижени.

Няколко дни след това Илон Мъск обяви , че тестът с хора е успешен. Въпреки това, опасенията, изразени от учени, работещи по тази тема, не бяха разгледани от коментара на създателя на Neuralink.

 

Как този чип е различен от другите BCI?

Подобно на Blackrock Neurotech (Солт Лейк Сити, Юта), Neuralink записва активността на отделните неврони. Този подход изисква имплантиране на електроди в мозъка. Други компании разработват електроди, поставени на повърхността на мозъка (някои от които лесно се отстраняват), за да записват средните сигнали, произведени от групи неврони. Невролозите отдавна твърдят, че сложното декодиране на мисли изисква вход от отделни неврони. Но последните изследвания показват, че осреднените сигнали могат също така да позволят декодирането на сложни когнитивни процеси като вътрешната реч. Базираният в Ню Йорк Synchron демонстрира, че неинвазивен BCI с ниска честотна лента може да осигури основен, но надежден контрол на смартфона.

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Neurolink ???? (@neuralink__)

 

Подобно на Synchron, системата Neuralink е безжична и напълно имплантируема. Това е първият BCI, който чете информация от отделни неврони. Преди това подобни системи трябваше да бъдат свързани към компютър чрез порт, вграден в черепа. Това криеше риск от инфекция и затрудняваше използването на устройството в реални условия.

Според брошурата на стартъпа, чипът Neuralink за запис на мозъчната активност има 1024 електрода върху 64 гъвкави полимерни нишки. Това е много повече от BCI на Blackrock Neurotech, единствената система за запис на единичен неврон в дългосрочен план, различна от Neuralink. По този начин устройството Neuralink може да увеличи комуникационния капацитет между мозъка и машината, въпреки че някои потребители са имали имплантирани множество устройства Blackrock. Neuralink рекламира гъвкавостта на своите нишки и казва, че изгражда робот, който ще ги имплантира в мозъка.

Тим Денисън казва, че наборът от подходи за решаване на проблема е впечатляващ. Остава да видим кои са най-добрите по отношение на сигурност, качество на сигнала, издръжливост и лекота на използване. „Трябва да работим дългосрочно в полза на пациентите“, казва той.

Какво ще научат учените от опитите на Neuralink върху хора?

Neuralink пусна малко информация за целите на своето изследване и не отговори на искането на Nature за интервю. Но експертите смятат, че на този етап основният акцент ще бъде върху въпросите на сигурността. Според Денисън това предполага, че експериментът не трябва да води до появата на "инсулти, кървене, съдови увреждания и т.н." Контролът на инфекциите и дългосрочното проследяване също са необходими, за да се гарантира, че имплантираното устройство остава безопасно при продължителна употреба.

В брошурата на Neuralink се посочва, че доброволците ще бъдат проследявани в продължение на пет години. Също така се отбелязва, че по време на теста ще бъде оценена функционалността на устройството. Доброволците ще го използват поне два пъти седмично, за да управляват компютъра.

Ванстенцел се притеснява дали качеството на записаните невронни сигнали ще се влоши с времето. Това е типичен недостатък на съществуващите устройства. "След имплантирането не е толкова лесно да се сменят електродите", казва тя. "Ако те демонстрират висококачествено декодиране в рамките на един месец, това ще бъде страхотно. Но бих искала да видя дългосрочни резултати."

Денисън също иска да знае как функционира безжична система, която може да се използва извън лабораторията.

Какво тревожи учените за Neuralink BCI?

Сега, когато изпитанията върху хора са започнали, здравето и безопасността на доброволците са належаща грижа. Проучването беше одобрено от Администрацията по храните и лекарствата (FDA), която отхвърли предишно заявление от Neuralink. Някои експерти обаче са недоволни, че експериментът не е регистриран на ClinicalTrials.gov. „Бих предположил, че FDA и Neuralink са донякъде по правилник, казва Тим Денисън, „Но ние нямаме протокол. Така че не знаем.“.

Прозрачността е важна и за тези, на които BCI е предназначен да помогне. Иън Бъркхарт, съосновател на BCI Pioneer Coalition със седалище в Кълъмбъс, Охайо, беше парализиран, след като счупи врата си при инцидент с гмуркане и прекара 7,5 години с матрица Blackrock, имплантирана в мозъка му. Той е много насърчен от постиженията на Neuralink. Но, казва "те биха могли да предоставят повече информация, така че другите да не се налага да спекулират. Това е особено важно за пациентите, които с нетърпение очакват технологията, която да улесни живота им.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати