Меню

Избрани новини

Елза отговаря

„Бирен корем“: Вярно ли е това, което се говори за бирата?

Снимка: rawpixels.com

Отговори на най-важите въпроси за пивото:

 

Ще се изненадате, но „биреното коремче“ се среща не само при мъжете, но и при жените, освен това, поради неправилна диета, често се образува при тези, които водят активен начин на живот, казва дипломираният диетолог Анита Бауман.

Тя също така предлага да помислите колко бира да пиете през делничните дни или празниците, тъй като бирата съдържа течни калории. Чаша след чаша и броят на необходимите дневни калории е надвишен няколко пъти!

Бирата е важна в човешката култура от хиляди години. Не е чудно, че някои твърдят, че бирата има благоприятен ефект върху здравето. Това наистина ли е вярно? Знаете ли какви хранителни вещества приемате, когато пиете бира? Колко калории? И защо да обвиняваме бирата, ако получим обемно коремче?

Какво съдържа една кутия бира (приблизително 340 ml)?

  • Калории: 153 kcal
  • Протеин: 2 грама
  • Мазнини: по-малко от 1 грам
  • Въглехидрати: 13 грама
  • Фибри: по-малко от 1 грам
  • Захар: по-малко от 1 грам

„Не изглежда нищо невероятно, напълно обикновено продуктово описание, което можем да прочетем за всеки хранителен продукт, нали?“ — задава риторичен въпрос специалистът по хранене.

Качване на тегло. Бирата е с високо съдържание на калории, така че пиенето на твърде много може да доведе до значително наддаване на тегло. „Всяка течност, наситена със захар, съдържа много калории и когато пием, ние ги натрупваме бързо (не напразно диетолозите започнаха да използват израза „течни калории“, за да обозначат вида на калориите, приети по време на пиене). , те не ви дават усещането за ситост, а самата напитка се консумира в големи количества“, казва Анита Бауман.

„Бирен корем“ е често срещан термин, когато се говори за хора с увеличена обиколка на талията. Проучванията потвърдиха, че пиенето на бира действително увеличава обиколката на талията.

Когато коремът ви се превърне във варел


На въпроса „Бирата причинява ли бирен корем?“ диетологът отговаря: "И да, и не. Не всички пиячи на бира го имат и обратното - хората, които спортуват, имат бирено коремче. Въпреки че от моя опит трябва да кажа, че последните обикновено избират грешна диета или спортуват твърде малко.

Защо бирата все още е обвинявана за големия размер на корема?

„Лесно е да се прекали с течните калории – казва експертът – Ако изпиете 340 мл бира, не се чувствате сити, точно обратното, но тази чаша съдържа 150 килокалории, което е много и обикновено е не е единственият доставчик, особено през зимните вечери.

Ако имате бирено коремче, не сте сами, но това не трябва да е утеха. Изглежда има тенденция при пиещите бира навсякъде да растат кореми, особено когато остарявате и ако сте мъж.

Какво причинява бирения корем?

Всякакъв вид калории – от алкохол, сладки напитки или обилни ястия – може да увеличи количеството мазнини по корема. Оказва се обаче, че алкохолът има специална връзка с мазнините в средната част. „В медицинската литература откриваме факта, че консумацията на алкохол е свързана с по-дебела талия, защото, с прости думи, черният дроб „изгаря“ алкохол, а не мазнини“.

Ако пиете бира, можете бързо да се увлечете, защото е лесно да приемете твърде много течни калории. Освен споменатите 150 килокалории, не забравяйте да добавите и тези, получени от закуски, които най-често са неизменна част от пиенето на бира. Алкохолът може да увеличи апетита ви. Освен това, когато пиете бира в бар или на парти, храната под ръка обикновено е мазна, като пица, пилешки крилца и други пържени храни.

Защо се натрупват мазнини по корема?


Когато приемате повече калории, отколкото изгаряте, допълнителните калории се съхраняват като мазнини. Къде тялото ви ги съхранява се определя отчасти от възрастта, пола и хормоните.

Момчетата и момичетата започват с подобни модели на съхранение на мазнини, но пубертетът променя това. Жените имат повече телесни мазнини от мъжете, така че тези допълнителни калории са склонни да се съхраняват в ръцете, бедрата и задните части, както и, разбира се, в стомаха. Тъй като мъжете имат по-малко подкожни мазнини, излишното им телесно тегло се отлага повече върху корема.

Биреният корем може да бъде по-забележим при по-възрастните хора, тъй като количеството необходими калории намалява с възрастта. Когато станете по-малко активни, е по-лесно да напълнеете.

"С възрастта нивата на хормоните също намаляват както при жените, така и при мъжете, увеличавайки вероятността мазнините да се съхраняват в коремната област. Жените, които използват хормонозаместителна терапия по време на менопаузата, са по-малко склонни да натрупат мазнини по корема, отколкото тези, които не използват. Проучванията показват, че пушачите също могат да отлагат повече мазнини в коремната област“, допълва обяснението фармацевтът Ерика Петерсон.

Какво лошо има в "биреното коремче"?

Това не е само козметичен проблем, а е свързано с различни здравословни проблеми, от диабет тип 2 до високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. Освен това, носенето на излишни килограми върху бедрата или задните части е по-малко рисковано от носенето им около корема. Тоест подкожната мазнина около талията, бедрата и дупето не е толкова опасна, колкото висцералната мазнина, която се намира дълбоко в коремната кухина около вътрешните органи.

Анита Бауман обяснява, че висцералната мазнина се измерва с помощта на анализатор на телесна маса или биоимпеданс, а измерването на обиколката на талията също е отличен инструмент. Познаването на обиколката на талията ни говори достатъчно за нашето здраве и свързаните с него рискове: „Обиколката на талията над 89 см при жените и 102 см при мъжете увеличава риска от сърдечни заболявания, метаболитен синдром и общия риск от смъртност.“ Специалистът също така предупреждава, че тези цифри са само насоки и препоръчва да поддържате талията си по-малка.

"Нулиране" на корема

„Няма магически начин за борба с коремните мазнини, различен от доказания метод за намаляване на калориите и увеличаване на физическата активност“, казва Анита Бауман, която е и фитнес треньор.

Тъй като има връзка между алкохолните калории и коремните мазнини, най-доброто място да започнете е да намалите приема на алкохол до гореспоменатата една чаша на ден за жените и две чаши за мъжете. Запалените пиячи на бира трябва да изберат лека бира, която съдържа 100 калории или по-малко. Друг вариант е да пиете алкохол само през уикендите и да замените алкохолните напитки с нискокалорични безалкохолни.

И не забравяйте да ядете здравословна храна преди или с напитки, за да не се отдадете на мазни храни с твърде много калории, добавя диетологът.

Могат ли упражненията да помогнат да се отървете от биреното коремче?

Правенето на клекове, упражнения за корем или други упражнения определено ще укрепи основните ви мускули и ще ви помогне да контролирате мазнините по корема, но няма да ги премахнете така.

Единственият начин да загубите мазнини е да отслабнете. Аеробни упражнения, като бързо ходене, съчетано с патешко ходене, плуване, колоездене и тенис, са едни от най-добрите начини за намаляване на излишното телесно тегло. „Но всяко упражнение ще ви помогне да задържите теглото си по-ефективно, отколкото обикновената диета“, казва експертът, добавяйки, че добрата новина е, че когато започнете да „отслабвате“, то ще отслабнете предимно в средната част. Висцералните мазнини са по-метаболитно активни и могат да се разграждат по-бързо, така че си струва да опитате, тъй като упоритата работа ще бъде възнаградена с по-добра стойка и здраве.

Приготвяне и състав на бира


Бирата обикновено се прави от вода, зърно, хмел и мая. Най-често се използва малцов ечемик. Обикновено се ароматизира с хмел, за да създаде характерната горчивина на бирата и да балансира сладостта на малца. Хмелът работи и като консервант. И накрая, когато бирата ферментира, дрождите превръщат захарите в алкохол.

Някои сортове са направени от други зърна: пшеница, царевица или ориз. Използват се плодове, подправки и билки за получаване на уникални вкусове.

Алкохолното съдържание на бирата варира от по-малко от 3% до 40% в зависимост от вида и рецептата на бирата. Светлата бира най-често съдържа около 4-6% алкохол.

Какво знаем за бирата?

Бирата е една от най-старите напитки в света. Рецепти за бира могат да бъдат намерени в египетски гробници, месопотамски археологически обекти и вавилонски текстове. Днес бирата може да бъде закупена в хранителни магазини и пивоварни по целия свят. Хората дори откриват радостта от варенето на бира у дома, тъй като напитката се приготвя доста лесно. Това е продукт от ферментация на зърно в алкохол. Може дори да е било едно от първите изобретения непосредствено след така наречената земеделска революция в историята на човешкото развитие.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати