Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Как да избегнем заболяване след смяната на часа: 5 съвета от невролог!

Снимка: rawpixel.com

Преминаването към лятно часово време може да доведе до много проблеми

 

Преходът към лятното часово време и отмяната му през есента са добре познато явление за нас. За човешкото тяло обаче – не съвсем. Изследванията показват, че вреди на вашето благосъстояние, влошава хроничните заболявания и влияе на настроението ви. Оказва се, че лятното часово време е особено опасно. Неврологът Раминта Масаитене обяснява защо състоянието ни се влошава след преместване на часовника само с час назад и какво да правим, за да избегнем неприятните последствия.

 

„Въпреки че преминаването към лятно часово време няма дългосрочни последици, смяната на режима два пъти годишно не е от полза. Забелязано е, че през първата седмица след преминаването към новото часово време произшествията се увеличават с 8%. Това означава, че шофьорите не спят достатъчно и са по-малко внимателни. Увеличават се и катастрофите.

 

След въвеждането на лятното часово време производителността намалява. Това се отнася не само за възрастните, но и за студентите и учениците", казва специалистът. Тя отбеляза, че преместването на стрелките също се отразява на здравето.

 

"Рискът от инфаркт на миокарда се увеличава с 5%, а заплахата от инсулт нараства. Това се дължи на хормона на стреса. Освен това рискът от психични разстройства се увеличава. Говоря за депресия, самоубийство”, каза неврологът.

Как да си помогнете?

Тъй като не можете да избягате от текущия ред, трябва да се адаптирате.

 

1. Поддържайте график за сън. Колкото по-последователен график зададете преди смяната, толкова по-малко стрес ще изпитва тялото ви. Наспете се добре. Ако спите 8 часа, то ставането час по-рано няма да създаде никакви проблеми. За да създадете здравословна рутина на съня, опитайте се да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден и да използвате леглото си само за сън и любов. Избягвайте да пиете кофеинови напитки след 16 часа и избягвайте ярка светлина вечер. 30 минути преди лягане оставете джаджите настрана.

 

2. Променете постепенно модела си на сън. Няколко дни преди смяната си лягайте и ставайте 15 минути по-рано. Например, ако обикновено си лягате в 23:00, лягайте си в 22:45, след това в 22:30 и т.н. Избягвайте да пиете алкохол или кофеинови напитки преди лягане.

 

 

3. Постепенно преместете вечерята на по-ранен час. Ако сте свикнали да ядете късно преди лягане, може да ви е трудно да заспите, защото тялото ви е фокусирано върху храносмилането. Най-добре е да вечеряте 3-4 часа преди лягане. Преди да преместите стрелките, яжте 15 минути по-рано всеки ден.

 

4. Сменете всички часовници вечерта преди лятното часово време, за да има по-малко объркване сутрин. Според учените два дни са достатъчни на повечето хора да преминат на нов режим.

 

5. Започнете деня си със слънце. Опитайте се да прекарате поне 15 минути на слънце сутрин. Ако е възможно, излезте навън, ако не, пийте кафе до прозореца.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати