Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Кърлежите вече се събудиха - ваксинираните също трябва да внимават!

Как да се предпазите?

 

Слънцето грее все по-силно, температурите се повишават, и докато се наслаждавате на топлото време, не забравяйте и за не толкова приятните „вестители на пролетта” – кърлежите. Сезонът на кърлежите вече започна, а болестите, пренасяни от кърлежи като енцефалит и лаймска болест, остават актуални и тази година.

Според изследванията около 20% от кърлежите в България пренасят вирусът на лаймската болест, но статистиката сочи, че едва 1% от ухапаните развиват болестта.

Ваксина – само срещу кърлежов енцефалит

Съветваме всички към повишено внимание не само когато прекарвате време сред природата, в гора или поляна, но и в градските паркове и по плажовете. Трябва да се пазите от кърлежи дори в добре поддържана градина в дома си, тъй като кърлежите се срещат в България носят няколко опасни болести – лаймска болест, енцефалит, пренасян от кърлежи, марсилска треска, Ку-треска и Кримско-Конго хеморагична треска, а с помощта на ваксина можете да се предпазите само от енцефалит, пренасян от кърлежи, информира РЗИ на сайта си.

Заразих се чрез изваждане на кърлеж от котка

Най-честият симптом на лаймската болест е зачервяване на мястото на ухапване от кърлеж, заедно с болка в ставите, отпадналост и главоболие. В някои случаи признаците на заболяването се появяват месеци след ухапването от кърлеж, има и случаи на заразяване с лаймска болест при вадене на кърлеж от котката си. Ето защо си струва да запомните, че не трябва да смачквате (пукате) кърлеж и също така е нежелателно да го издърпвате с голи ръце, защото в резултат на това можете също да се заразите.

Кърлежовият енцефалит, от друга страна, обикновено започва с грипоподобни симптоми – отпадналост, силно главоболие, висока температура, скованост на врата, болки в мускулите и ставите, а понякога и в очите.

Как да махнем кърлеж?

Трябва да се помни, че премахването на кърлежа трябва да се направи от медицинско лице в клинични условия.

Ако все пак в този момент нямате достъп до медицинска помощ, препоръчително е да дезинфекцирате мястото на ухапване с алкохол. След това, като използвате обикновени пинсети или специално извити медицински пинсети, трябва да хванете кърлежа възможно най-близо до кожата, опитвайки се да не го смачкате и да го издърпате бавно, с равномерно движение и леко завъртане.

Кърлежът и мястото на ухапване не трябва да се мажат с масло, тъй като това може да улесни проникването на съдържанието на тялото на кърлежа и патогените в човешкото тяло.

След отстраняване на кърлежа се препоръчва мястото на ухапване да се третира със спиртосъдържащ продукт и да се измият добре ръцете със сапун. Не се препоръчва да докосвате кърлежа с пръсти, тъй като инфекциозните агенти могат да навлязат в тялото чрез микротравми на кожата или чрез случайно докосване на лигавиците.

Ако нямате пинсети под ръка, от съображения за сигурност можете да използвате салфетка или гумени ръкавици.

Как да избегнем ухапване от кърлеж?

Кърлежите стават активни, когато температурата на въздуха се повиши. Сезонът на кърлежите обикновено продължава от началото на април до октомври, така че през това време трябва да следвате следните препоръки, когато излизате на открито:

• не забравяйте, че кърлежите най-често се придържат към преминаващите хора на височина 10-15 см от земята, следователно в гора, поляна или гъсталаци дрехите трябва да са такива, че кърлежите да не могат да проникнат под тях;

• използвайте специални репеленти против кърлежи;

• внимателно покрийте глезените си - най-уязвимата зона на тялото;

• носете светли дрехи – така кърлежите ще се забелязват по-лесно;

• след разходка трябва да вземете горещ душ, внимателно да прегледате кожата, дрехите и косата на себе си и на децата си, както и козината на домашни любимци, тъй като кърлежите могат да изпълзят от тях върху вас.

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати