Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Що е то синдром на разбитото сърце и защо можете да умрете от него?

Снимка: rawpixel.com

Виновни ли са емоциите и само негативните ли такива влияят?

 

В художествената литература и киното популярният образ е на романтичен герой, чиято нещастна или несподелена любов е толкова силна, че убива любовника. Обикновено в такива случаи се говори за разбито сърце. Може ли това наистина да се случи или е просто красиво изображение, пише Verified.Media.

Смъртта от разбито сърце е описана от Алфред Тенисън в стихотворението "Енох Арден": завръщайки се след десетгодишно отсъствие, съпругът научава, че съпругата му, която го е смятала за мъртъв, живее с неговия съперник и умира от разбито сърце. Темата за смъртта от любов се играе и във филма „Тетрадката“: осъзнавайки, че жена му умира, главният герой ляга с нея и умира в съня си. Такива случаи са описани и в реалния живот: през 2022 г. учителката Ирма Гарсия е убита при престрелка в Тексас, а няколко дни по-късно съпругът й Джо Гарсия почина от инфаркт. Тогава медиите писаха специално за разбитото сърце на съпруга, който е загубил жена си.

Като начало трябва да се отбележи, че по-нататък в текста фразата „смърт от разбито сърце“ се използва в преносен смисъл, приет в ежедневната реч. Не говорим за това, че след аутопсията патологът ще посочи „разбито сърце“ като причина за смъртта. Също така не разглеждаме ситуации, в които след като е преживял трагедия, човек се самоубива или прибягва до саморазрушително поведение (например започва да злоупотребява с алкохол или психоактивни вещества). Интересуваме се само от това дали емоционалното преживяване може да бъде толкова силно, че да промени физически функционирането на сърдечния мускул и по този начин да доведе до смърт „от разбито сърце“.

Може да изглежда, че тази фразеологична единица може да бъде заменена с една дума - „стрес“. Но не е така. Терминът „стрес“ е въведен в научен оборот през 1936 г. от канадския ендокринолог Ханс Селие,  определяйки  го като „неспецифичен отговор на тялото на всяко изискване, което му се отправя“. Той обяснява: 

„Всяко искане, представено на тялото, е в някакъв смисъл оригинално или специфично. В студа треперим, за да отделим повече топлина, а кръвоносните съдове в кожата се свиват, намалявайки загубата на топлина от повърхността на тялото. На слънце се потим, а изпарението на потта ни охлажда. Ако ядем твърде много захар и кръвните ни нива се покачат над нормалното, отделяме част и изгаряме останалото, така че нивата на кръвната ни захар да се нормализират.

Всички тези реакции са специфични, т.е. отговорът зависи от стимула. Стресът предизвиква неспецифична реакция. Селие дава пример: майка, която научава, че единственият й син е убит във войната, преживява стрес. Откривайки 20 години по-късно, че информацията е грешна и синът й е жив, тя също ще изпита стрес. Въпреки че стимулите са противоположни (тъга - радост), реакцията на тялото вероятно ще бъде подобна, тоест реакцията е неспецифична. 

Стресът  обикновено  се разделя на физически (глад, студ, травма и др.) и емоционален (не само новината за убития син, но и например продължителна самота). По-нататък в този текст стресът ще се разбира като емоционален, а не като физически стрес. 

Не всеки стрес се отразява негативно на организма. Селие смята както напрегнатата игра на шах, така и страстната прегръдка с любим човек за стресови фактори (т.е. фактори, които причиняват стрес). По този начин стресът е единствено реакция на нашето тяло (предимно на хормонално ниво), а не значително отрицателно външно влияние. 

През 1991 г. японският кардиолог Хикару Сато  описва  характерните промени в миокарда, които настъпват поради силен стрес. С тази патология върхът на лявата камера се разширява значително. Японският учен видял в това прилика със специална саксия за улов на октоподи Такоцубо и така нарекъл новия синдром.

Сато смята, че тези промени са причинени от увреждане на миоцитите - мускулни клетки, които съставляват по-голямата част от сърдечния мускул. В рамките на десет години след откриването на новата патология Сато и колегите му описват още няколко подобни случая. Всички те се развиват като отговор на силни преживявания и засягат предимно възрастни жени. Като извадил болничните досиета и получил достъп до архива със сърдечни изображения, Сато открива, че пациенти с подобни промени са били наблюдавани в болницата и преди. Така първият документиран случай се счита за пациент, приет в болница в Хирошима през 1983 г. След две седмици терапия той е изписан с подобрение, но какво е причинило развитието на патологията и как се е протекъл животът му след това, не е известно.

През 1997 г. френски лекари описват два случая на кардиомиопатия Такоцубо. Първо: 70-годишна жена, която преди това не е страдала от сърдечни патологии, е приета в болницата няколко часа след смъртта на съпруга си. Второ: 50-годишна жена, също без анамнеза за сърдечни патологии, е хоспитализирана няколко часа след като синът й се самоубива. Учените  отбелязват  уникалността на тези случаи - преди това само животни показваха увреждане на миокарда в отговор на рязко освобождаване на невротрансмитери (адреналин, норепинефрин, допамин). Очевидно френски специалисти, които не са запознати с японските публикации за кардиомиопатия Такоцубо, са дали друго име на патологията: стресова кардиомиопатия при човека.

Както Сато, така и френските експерти обвиниха развитието на синдрома на освобождаването на невротрансмитери, предимно адреналин. Подобна хипотеза обаче не обяснява защо един човек, след като получи трагична новина, се озовава в болница с инфаркт, докато друг може да погребе близки един след друг и да остане физически здрав. 

Швейцарски учени се опитват да хвърлят светлина върху механизмите на развитие на синдрома на Такоцубо в проучване от 2019 г. Те набират 15 души, които преди това са били диагностицирани със синдрома, и 39 здрави доброволци със същите социално-демографски характеристики. Всички субекти са поставени в скенер за ЯМР, който записа мозъчната им активност. Оказва се, че оцелелите от синдрома на Такоцубо имат значително по-малка свързаност между зоните на мозъка, отговорни за контролирането на емоциите, и зоните, отговорни за физиологичните реакции.

„Емоциите се формират в мозъка, така че е възможно болестта да се формира в мозъка. И тогава мозъкът изпраща подходящи сигнали до сърцето“,  казва  Елена Гарди, съавтор на изследването. Не е известно обаче дали тези хора са имали същите отслабени връзки преди да се развие синдромът на Такоцубо или, напротив, това е причината за промените в мозъка. Дана Доусън от British Heart Foundation  казва : „Тези наблюдения потвърждават нашите дългогодишни предположения за специалната роля на връзката между мозъка и сърцето при формирането на кардиомиопатия Такоцубо.“

Изследователите също така посочиха във всеки случай какво е причинило на доброволците, включени в проучването, да развият синдром на разбито сърце, както и нивото на тропонин в телата им (индикатор за увреждане на сърдечния мускул - колкото по-високо е, толкова повече тъкан е засегната).

Най-високите нива са демонстрирани от пациент, чието „сърце се разбило” поради кавга със съсед. На второ място са трима души, които са се сблъскали с неприятности в работата - кавга с шефа, притеснения и уволнение. По-малко сърдечна тъкан е увредена при пациент, ухапан от куче. Смъртта на близките и диагностицирането им с рак имат най-малко разрушителен ефект върху сърцето. Човек може предпазливо да предположи, че някои хора са по-предразположени да реагират прекалено на незначителни стимули.

Тази хипотеза пасва добре на факта, че радостните събития също могат  да доведат до синдром на разбито сърце. Има малко такива жертви при само 4% от всички диагностицирани със синдром на Такоцубо, не е открита разлика нито в симптомите, нито в вероятните усложнения. Сърцата на жертвите са били разбити от рождени дни, сватби, неочаквани посещения на приятели и роднини, победи на любимия им спортен отбор и дори завръщането на значими хора след командировка или ваканция. „Въпреки различното си естество, щастливите и тъжните житейски събития влияят на телата ни по сходен начин и в крайна сметка причиняват синдрома на Такоцубо“,  заключават учените  .

Въпреки че патологията е описана сравнително наскоро, разпространението на кардиомиопатията Такоцубо сред другите остри сърдечно-съдови патологии е относително високо, приблизително  6%. В същото време  вероятността  от смърт поради синдром на разбито сърце е изключително ниска: вътреболничната смъртност, според най-песимистичните оценки, не надвишава 8%, а рискът от рецидив е 10%. За сравнение, почти 19% от пациентите с диагноза инфаркт на миокарда умират в болница.

Така художественият образ на разбито сърце доказан в научна медицина се превръща в название на много реален синдром, причинен от реакция на различни преживявания - както тъжни, така и радостни.

Учените все още не са установили точния механизъм за развитие на патологията, но е доказано, че при някои хора невротрансмитерите силно увреждат сърдечния мускул. И въпреки че като цяло вероятността от смърт със синдрома на Такоцубо не е изключена, повечето пациенти все още се възстановяват.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати