Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Учените казват, че можете да се научите да бъдете щастливи!

Снимка: rawpixel.com

За целта е създаден научен "курс по щастие"

 

Човек може да се научи да бъде щастлив, а редовната работа с психологическото състояние ще помогне да се поддържа чувство за хармония. До тези изводи са стигнали учени, които са тествали специален тематичен курс, разказва Naked Science.

Психичното здраве на човек често е свързано с начина на живот, който води. Например, предишни проучвания са установили, че яденето на ултра-преработени храни  увеличава риска от психични заболявания, а просоциалното поведение , включително помагането на други хора, помага на хората да се чувстват щастливи  .

Учени от университетите Бристол и Йейл (съответно Обединеното кралство и САЩ) предполагат, че знанието за факторите, които влияят на чувството за щастие, ще помогне на хората да създадат и поддържат това чувство. За да потвърди или опровергае хипотезата, Университетът в Бристол разработи курс „Науката за щастието“ и оцени как се е променило благосъстоянието на студентите след обучението. Резултатите от експеримента  са публикувани  в списание Higher Education.

Проучването включва старши студенти, които през първата си година (някои през учебната 2018-2019 г., някои през 2020-2021 г.) са изучавали модула „Науката за щастието“. От общо 905, 638 души са попълнили анкета за себе си преди и след курса. Останалите отговаряха на въпросите на учените или само преди обучението, или едва след приключването му.

Важно е, че авторите на научната статия са събрали информация за състоянието на студентите не само веднага след завършване на курса, но и 12-29 месеца по-късно. За първи път изследователите са анализирали дългосрочните ефекти от „курса на щастието“.

В курса студентите изучаваха текущи рецензирани изследвания за щастието, проведени от психолози и невролози. Въз основа на данни за това какво прави човек щастлив, учениците са формирали полезни навици, като например физически упражнения, медитация и водене на дневник.

Веднага след курса участниците оцениха състоянието си по петобална скала като 10-15% по-добро, отколкото преди обучението. Въпреки това, след две години ефектът остава само сред тези, които водят „правилното“ поведение редовно. Авторите на изследването сравняват резултатите с ефекта от упражненията във фитнеса:

Не можем да очакваме, че след една сесия ще влезем във форма, която ще продължи завинаги. Както при физическото здраве, трябва постоянно да работим и върху психологическото си състояние, в противен случай подобренията ще бъдат временни. Трябва да се ангажирате да използвате това, което сте научили редовно.

Сред неочакваните открития на курса беше това, че много научно доказани начини да се чувстваме щастливи са свързани с внимание не към себе си, а към другите. Така учениците бяха подпомогнати от общуването с непознати, което мнозина са свикнали да избягват, а харченето на пари за подаръци за близки се оказа по-полезно за емоционалното им състояние, отколкото за самите тях. В същото време самотата, както показват проучванията, включени в Науката за щастието, отслабва имунната система, а разходките сред природата „изключват“ негативните мисли.

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати