Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Непоносим екип: какво да правите, ако вашият колега не уважава другите?

Снимка: rawpixels.com

Работната среда е много важна за психическото здраве и производителността

 

Средно хората прекарват една трета от времето си освен съня на работа. За да предотвратите превръщането на работата в скука, работната среда трябва да бъде открита, честна и уважителна. Това се отнася както за традиционния офис, така и за домашния офис. Повечето от нас, за съжаление, са били в ситуации, когато проблемът е създаден от забележки, навици или отношение на колега. Важно е да можете да разпознаете червената линия и да сте готови да действате.

Обикновено приятелски спор ще разреши проблема, но ако вашите ответни коментари допълнително дразнят трудния колега, може да е разумно да включите ръководството в разрешаването на конфликта.

Колега, който постоянно ни прекъсва

Добрият събеседник първо ще изслуша и разбере това, което му се казва, и едва след това ще изрази собственото си мнение. От време на време на всеки от нас се случва да се втурнем в разговор, без да изчакаме събеседника да довърши мисълта си. Ако имате колега в екипа си, който непрекъснато се намесва в разговори и прекъсва другите в срещите, това може да е знак за неучтиво поведение. Освен, че като цяло е неприятно, когато хората не се оставят да говорят докрай, тъй като подобно поведение води до повишаване на тон и дори викове, то също така протака срещите и губи ценно работно време. Най-разумно е деликатно да информирате колегата си за този негов неприятен навик, като поговорите с него насаме или като повдигнете въпроса на екипна среща. За да попречите на човек да възприеме забележката като атака, оправдайте гледната си точка с факта, че общото взаимно разбиране ще бъде по-добро, ако всеки говори, след като изчака реда си.

Колега, който си прави шеги за чужда сметка

Правенето на обидни коментари и осмиването на другите е ясен признак на неучтивост. Дори всички да са в добро настроение на сутрешно кафе с колеги, един нетактичен коментар може да развали атмосферата в офиса за целия ден. Ако човек непрекъснато се шегува с някого от екипа, омаловажава колега или прави дискриминационни жестове към него, трябва да му се търси отговорност. Важно е да се каже, че подобно поведение е недопустимо. Възможно е човекът да не разбира, че поведението му създава такова впечатление.

Колега, който пуши в офиса

Снимка: rawpixels.com

Пушенето в офиса е регламентирано както от закона, така и от работодателя. Според Закона за тютюна пушенето може да се извършва само на открито или в определени за целта места. Същите ограничения важат за електронни цигари и други бездимни тютюневи изделия. Ако работите в отворен офис и колега пуши електронна цигара на бюрото си, имате право да го помолите да се премести в специално обособено място или да излезе навън. Ако колега пуши на балкона, но изхвърли угарката в кофата за боклук в кухнята, имате право да го помолите да изхвърли угарката в кофа за боклук отвън. За непушача най-голямото безпокойство е цигареният дим, тъй като съдържа въглероден окис и катран и е особено вреден за здравето, когато се консумира пасивно. Най-разумно е по принцип да не се пуши в служебните помещения. Ако не можете да се откажете напълно от пушенето, алтернативен тютюнев продукт, който не гори и не дими, може да бъде най-добрият ви избор, но алтернативите на цигарите трябва да се консумират само на определени места. Нагорещеният тютюн например не гори, така че при консумацията му миризми и вредни съединения се отделят в много по-малки количества. Друга алтернатива без тютюнев дим са никотиновите капсули.

Колега, който винаги е в лошо настроение

Снимка: rawpixels.com

Всеки има дни, когато енергията е на нула и виждаш всичко в черно. В този случай можете да предупредите колегите си, за да се съобразят със състоянието ви. Екип, чиито членове споделят проблемите си един с друг, също може да стане по-сплотен. Но ако някой от вашите колеги е в лошо настроение от два месеца и си го изкарва на другите, време е да му обърнете внимание на ситуацията. Най-простото нещо е да говорите с човека за това. Един обикновен приятелски разговор може да свали част от тежестта от плещите на някой друг. Ако видите, че човек се е затворил и не вижда решение на ситуацията, посъветвайте го да се обърне към специалист по психично здраве.

Клюкарката на офиса

снимка: rawpixel.com

Разпространяването на клюки за колеги е ясен знак за токсична атмосфера в екипа и липса на уважение към другите. Слуховете са често срещан проблем в работните общности, но не е толкова лесно да се определи кой ги разпространява, защото те се разнасят бързо, тъй като информацията „не за всеки“ традиционно предизвиква смут. Първата стъпка е да се установи кой разпространява клюките и да се търси отговорност от лицето. Ако сте обикновен служител и не искате сами да се опитате да разрешите проблема, имате право да уведомите ръководството за това и те ще могат да намерят ефективно решение.

Проблемът с неучтивия колега изисква дипломатичност и самочувствие. Ключовата стъпка е да изразите какво конкретно поведение ви притеснява и да идентифицирате отрицателното въздействие, което то оказва върху работната среда.

Обикновено един приятелски спор ще разреши проблема, но ако трудният ви колега се развълнува още повече, може би е разумно да включите ръководството в разрешаването на конфликта. Универсален съвет е да напомните на всички правилата за поведение по време на работна среща, без да назовавате имена.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати