Меню

Избрани новини

Елза отговаря

По-лошо от пушенето и автомобилните емисии - Как газовите печки тровят организма ни?

Снимка: rawpixel.com

Новите технологии позволиха да се достигне до стряскащи заключения

 

Газовата печка освобождава повече малки аерозолни частици с размер от един до три нанометра във въздуха в кухнята и след това в дихателната система, отколкото от изгорелите газове на автомобили, работещи с бензин или дизелово гориво. Това показа експеримент в ново американско-германско изследване, пише Naked Science.

В научната литература има много статии за опасностите от газовите печки. Например,  съобщава се, че готвенето с тях може да бъде по-опасно от пасивното пушене. Използването на газови печки също  се свързва  с развитието на бронхиална астма при децата. Освен това в домовете с газови печки хората страдат от артрит  76% по-често, отколкото в домовете с електрически печки.

Не е тайна, че дори празните печки замърсяват въздуха в помещенията, пълнейки го с метан, азотен диоксид и други вредни съединения. В същото време темата за емисиите на аерозолни частици с размер под три нанометра, наречени нанокластерен аерозол (NCA), е получила малко изследвания поради трудности с измерванията. Междувременно такива частици могат да се отлагат в дихателните пътища и оттам да навлязат в кръвния поток и вътрешните органи, като влияят негативно на тялото. Учените отбелязват техните  цитотоксични,  апоптотични  и възпалителни ефекти.

 

 

Тъй като през последните години се появиха нови технологии за откриване и измерване на клъстери от частици с размер около нанометър, изследователи от университета Purdue и университета на Индиана в Блумингтън, и двата в САЩ, се заеха да запълнят някои от празнините в областта на NCA. Те включиха в  работата си  и служители на немската фирма GRIMM Aerosol Technik, които предоставиха оборудване за оценка на качеството на въздуха.

Използвайки модерни инструменти и специално проектирана лаборатория под формата на мини-къща с кухня, учените успяха да измерят нивата на NCA на закрито при готвене на газов котлон при условия, близки до реалните. Получените резултати са сравнени с данните за замърсяването на външния въздух с наночастици, чието ниво е по-добре проучено и наблюдавано.

Авторите на работата установиха, че по време на процеса на готвене на газова печка, когато килограм гориво (в случая на този експеримент пропан) е изгорен, до 10 квадрилиона нанокластерни аерозолни частици са навлезли в околния въздух. Това е 10 до 100 пъти по-високо от емисиите на NCA във въздуха на натоварена магистрала, пълна с бензинови и дизелови изпарения.

 

снимка: rawpixel.com

 

Също така, в поредица от експерименти, изследователите симулираха различни варианти за образуване, трансформация и разпространение на нанокластерен аерозол на закрито. Оказа се, че само 20 минути кипене на вода, готвене на сандвичи със сирене на скара или печене на палачинки на газов котлон освобождават трилиони наночастици във въздуха.

Въпреки че NCA се отлага и върху околните повърхности, прегледаните модели показват, че между 10 милиарда и един трилион наночастици могат да бъдат освободени в дихателната система на възрастни при използване на печката. При деца дозите на единица тегло са два до три пъти по-концентрирани.

В допълнение, нанокластерният аерозол лесно се смесва с по-големи частици, отделяни във въздуха от масло, мазнина или други продукти за готвене. В резултат на това се образуват нови частици със собствени свойства.

Изследователите  предполагат, че работата на аспиратор на газова печка ще предотврати вдишването на NCA, но това предстои да бъде потвърдено в отделни опити. Учените също виждат смисъл в преминаването към автоматични изпускателни системи, тъй като повечето хора забравят да включат вентилацията, докато готвят в кухнята.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати