Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Затъпява ли се от телевизията? Уви НЕ!

Снимка: rawpixel.com

Учени направиха изследване за да открият отговора

 

Общоприето е мнението, че прекомерното гледане на телевизия се отразява негативно на умствените способности. Проучване, проведено от група учени от клиниката в Йена, показва, че телевизията не е толкова вредна.

Телевизията е едно от любимите занимания за свободното време в Европа. Европейците прекарват средно 210 минути в гледане на телевизия всеки ден. А може би и повече. 

„Повечето хора подценяват колко време прекарват в гледане на телевизия или отказват да отговорят честно на този въпрос, знаейки, че телевизията като цяло няма много добра репутация“, казва неврологът Матиас Нюрнбергер, ръководител на Центъра за спешна помощ в Университетската болница в Йена ( UKJ).

Наистина, малко хора не са чували твърдението „Ако седите с часове пред телевизора, можете да станете глупави“. Междувременно резултатите от скорошно научно изследване показват, че телевизията не влияе толкова негативно на умствените способности, колкото се смята.

АНКЕТА: Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

Редовното гледане на телевизия не само не води до когнитивни нарушения, но напротив, този начин на прекарване на времето дори може да има положителен ефект върху зрителната памет и да подобри двигателните умения, казва ръководителят на изследването Матиас Нюрнбергер.

„Подозирахме, че телевизията като цяло не е толкова лоша, колкото репутацията й", казва Нюрнбергер. „Многобройни проучвания показват, че прекомерното излагане на телевизия има отрицателни ефекти върху мозъка. Всички тези проучвания обаче са предимно ретроспективни: характеристики на мозъчната дейност свързани със съществуващите статистики за това колко време хората прекарват в гледане на телевизия." Но такъв метод не позволява обективно да се установи причинно-следствена връзка, отбелязва ученият.

Гледането на телевизия подобрява зрителната памет и двигателните умения

Група изследователи от университетската болница в Йена решиха да предприемат обратния подход и да проведат проспективно, а не ретроспективно проучване. Неговата цел беше да разбере дали интензивната визуална стимулация на мозъка чрез телевизионни програми може да подобри краткосрочната визуална памет и двигателната ефективност. За да направят това, 74 участници в проучването на възраст между 20 и 30 години бяха поставени на закрито за пет дни. Половината от тях са гледали телевизия по осем часа на ден, другата половина са прекарали цялото това време без телевизия.

В експеримента и двете групи бяха обучени да пишат на клавиатура с десет пръста, умение, което не бяха усвоили преди това и което съчетава двигателни умения и визуална обработка. Проучването също включва ежедневни тестове за ефективност и MRI сканиране на мозъка в началото и в края на програмата. Резултатите са поразителни: групата участници, които гледаха телевизия, отбелязаха по-високи резултати на всички тестове от тези, които бяха в стая без телевизор.

Телевизионното излагане също повлия на резултатите от MRI сканиране на мозъка. "Смята се, че когнитивното обучение на мозъка е възможно само до определена възраст. Максималният брой синапси се достига на около 25 години и е много трудно да се промени тази горна граница. Но, както показа нашето проучване, с голямо количество визуална стимулация все още е възможно да се постигне подобрение," - казва Нюрнбергер.

Колко дълготраен е ефектът от телевизията?

Колко дълготрайни са тези ефекти, предстои да се види от учените. Нюрнбергер и неговият екип сега изучават как хроничното гледане на телевизия влияе върху когнитивните резултати при по-възрастни хора. „За нас беше важно да проведем проспективно проучване за първи път, за да разберем ефектите на телевизията върху мозъка, вместо да му приписваме когнитивно увреждане в ретроспекция“, казва ръководителят на изследването.

В същото време Нюрнбергер не препоръчва да прекарвате много време пред телевизора. "Телевизията засяга повече от мозъка. Хората, които гледат телевизия с часове, са склонни да го правят за сметка на физическата активност и социалния живот", обяснява той. С други думи: телевизията може да не е толкова ужасна, колкото репутацията й, но все пак не бива да прекалявате.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати