Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Какво се случва с тялото, когато постите?

Снимка: rawpixel.com

Полезно или вредно е постенето?

 

Много религии в определени периоди от годината препоръчват строг пост - период на въздържание от определени видове храни, често най-питателните. Тази седмица мюсюлманите започнаха своя 30-дневен пост по време на свещения месец Рамадан.

Мюсюлманите постят от зори до здрач, което представлява допълнително предизвикателство в северните ширини. В миналите години, когато Рамадан се падна през май, в Норвегия например мюсюлманите трябваше да постят по 20 часа на ден по това време на годината.

Може ли такъв строг пост да бъде полезен за здравето? Ето какво се случва с тялото по време на 30-дневно гладуване.

Най-трудната част са първите няколко дни

Технически, тялото ви влиза в специално състояние на гладуване само след около осем часа гладуване след последното ви хранене.

Именно през този период тялото завършва усвояването на хранителните вещества от приетата храна.

Скоро след това тялото превключва към запаси от глюкоза в черния дроб и мускулите.

Когато тези резерви са изчерпани, ние се обръщаме към обработката на мазнините, натрупани в тялото, за производство на енергия за живот.

Когато мазнините се изгарят, ние отслабваме, нивата на холестерола намаляват и рискът от развитие на диабет намалява.

Спадът в нивата на кръвната захар обаче води до слабост и сънливост. Може да изпитате главоболие, световъртеж, гадене и лош дъх.

В такъв момент нивото на глада ви достига критична точка.

Дни 3-7: Останете хидратирани

Когато тялото започне да свиква с гладуването, мазнините започват да се разграждат и се превръщат в захар в кръвта.

Между периодите на гладуване е необходимо внимателно да се попълни запасът от течности в тялото, за да се предотврати дехидратацията.

Храната ви трябва да включва адекватни нива на въглехидрати и мазнини, за да поддържа тялото ви енергично.

През това време е много важно да ядете балансирана диета, състояща се от хранителни вещества, включително протеини, соли и течности.

Ден 8-15: привикване

До третия етап от гладуването вече трябва да забележите, че тялото ви е свикнало с гладуването.

Д-р Разин Маруф, консултант по анестезия и интензивно лечение в болница Addenbrookes в Кеймбридж, казва, че има и други предимства.

„В ежедневието ние често консумираме твърде много калории, което може да попречи на способността на тялото да изпълнява някои от функциите си, като например възстановяване. И този дисбаланс се коригира по време на гладуване, което позволява на тялото да разпределя вниманието си между различните си функции, " той казва.

Ден 16-30: детоксикация

До втората половина на гладуването тялото се адаптира напълно.

През този период вашето дебело черво, черен дроб, бъбреци и кожа преминават през процес на детоксикация.

„На този етап функцията на органа трябва да е на максимално ниво на ефективност. Паметта и концентрацията може да се подобрят и може да имате повече енергия“, обяснява Маруф.

„Вашето тяло не използва протеин като източник на енергия. Това се случва, когато тялото започне да изпитва наистина сериозен глад и следователно започне да „яде“ мускули. Това се случва по време на дълго и редовно гладуване в продължение на много дни и седмици“, продължава той.

"Тъй като постът в Рамадан се случва само от зори до залез слънце, това е достатъчно, за да може тялото да има време да се запаси с потенциална енергия под формата на храна и течности. Това предпазва от загуба на мускулна маса", посочва лекарят.

И така, полезно ли е гладуването за вашето здраве?

Д-р Маруф смята, че е така, но само при едно условие.

„Гладуването е добро, защото ни помага да внимаваме за консумацията си. Въпреки това, въпреки че гладуването за един месец е добро, не е добра идея да го правите през цялото време“, предупреждава той.

„Непрекъснатото гладуване не е най-добрият начин за дългосрочна загуба на тегло, защото тялото ви в крайна сметка ще спре да получава енергия от мазнините и вместо това ще се насочи към мускулите. Това е нездравословно и означава, че тялото ви ще премине в режим на глад“, отбелязва той.

Лекарят предполага, че извън гладуването, епизодичното гладуване (или диетата 5:2, при която гладувате няколко дни между периодите на здравословно хранене) може да бъде здравословна алтернатива на гладуването в продължение на месеци.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати