Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Лекари идентифицираха шест "биотипа" на депресия, които ще помогнат за по-бързото и ефективно лечение

Снимка: rawpixel.com

Изследователи от Съединените щати са описали шест "биотипа" на депресия.

 

Те характеризират симптомите на всеки тип и обясняват кое лечение би било по-ефективно и в кой случай, пише Naked Science .

За лечение на депресия лекарите използват „общи“ тактики, които не отчитат характеристиките на конкретен пациент. Лекарствата трябва да се избират чрез проба и грешка, тъй като няма надеждни начини за прогнозиране на ефективността на лечението във всеки конкретен случай. Поради това много пациенти не могат напълно да премахнат симптомите и да върнат тялото си в нормално състояние. А месеците или годините, необходими за намиране на правилното лекарство, могат само да влошат болестта.

Експерти от Станфордския университет в САЩ си поставиха за цел да открият какво ще позволи на лекарите да предпишат ефективно лечение на депресия от първия път. За да направят това, те измерват мозъчната активност на пациенти с депресия и тревожност с помощта на експерименти с функционален магнитен резонанс (fMRI) и анализират данните с помощта на методи за машинно обучение. Възможно е да се идентифицират шест вида депресия с различни симптоми, чието описание е публикувано в списанието Nature Medicine .

В проучването са участвали 801 души, диагностицирани с депресия и тревожност. Те са били подложени на fMRI в покой и по време на задачи, които са тествали когнитивната функция и емоционалните реакции. Група от 250 души от общата извадка бяха назначени за лечение с антидепресантна терапия за голямо депресивно разстройство и поведенческа интервенция за клинично значими симптоми на депресия или затлъстяване.

Първият, най-често срещан „биотип“ на депресия се характеризира с относително повишена функционална свързаност в мрежата на пасивния режим („режимът по подразбиране“), както и във веригите на вниманието и осъзнаването в покой. Вторият тип депресия, напротив, се характеризира с относително намалена свързаност на веригата на вниманието. Третият тип се характеризира с повишена мозъчна активност по време на съзнателна обработка на емоциите, четвъртият - при потискане на реакциите към стимули.

Петият и най-рядък „биотип“ се свързва с относителна загуба на функционална свързаност по време на обработка на заплахи, както и с намаляване на мозъчната активност, когато реагирането на стимули е потиснато. Шестият тип депресия не се различава от другите видове или нормалното състояние по значителна дисфункция на мозъчната верига, но авторите на изследването считат за необходимо да го проучат по-подробно.

В зависимост от „биотипа“ пациентите реагирали различно на предложеното им лечение. Например, хората, които са имали хиперактивност в когнитивните области на мозъка, са били по-добре подпомогнати от други от антидепресанта венлафаксин. Въпреки това, за тези, които са увеличили мозъчната активност в покой в три области, свързани с депресия и решаване на проблеми, поведенческата терапия е най-ефективна.

„Доколкото ни е известно, това е първият път, когато демонстрираме, че депресията може да се обясни с различни аномалии в мозъчната функция“, отбелязват авторите на изследването. Според тях резултатите от работата могат да станат основа за персонализиран подход при лечението на депресия.

В допълнение, в друга работа , екипът показа, че fMRI на мозъка може по-успешно да идентифицира хора, за които антидепресантите ще бъдат ефективни. Този метод, според изследователите, има смисъл в бъдеще да се използва при диагностициране на депресия.

 

Четете LifeOnline.bg където ви е удобно Telegram , Instagram , FacebookКоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза