Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Психолози съветват как да спрем да губим ключове и други предмети от ежедневието!

Снимка: wayhomestudio on Freepik.com

Нова книга дава съвети как да активирате по-добрата памет

 

Паметта не е структурирана по начина, по който повечето хора предполагат въз основа на субективен опит. Специални техники ще ви помогнат да я подобрите и да спрете да забравяте за рутинните действия, съветват психолози от САЩ в нова книга. 

Проблемите или характеристиките на паметта често се превръщат в пречка за ефективно учене, комфортен живот и постигане на цели. Например на учителите се препоръчва да разделят сложните задачи за децата на по-прости, да помагат на учениците да планират времето си и да повтарят основните изводи от урока поне три пъти.

Дори възрастните изпитват затруднения да запомнят важна информация или да запомнят извършването на обичайно действие. Някои хора постоянно забравят да изгасят осветлението вкъщи, преди да излязат, други не помнят къде са оставили мобилния си телефон, ключовете или бутилката с вода. Един от авторите на книгата  „Психологията на паметта“, която се основава на когнитивно изследване и ще бъде публикувана през май от Routledge, част от Taylor & Francis Group, се е сблъсквал с подобни ситуации  .

Според авторите забравянето е естествено до известна степен. В същото време механизмът на паметта напомня по-скоро на страница от Wikipedia, която може да се редактира, отколкото на записващо устройство.

Учените обясниха, че хората запомнят информацията по-добре, когато разберат нейната необходимост за решаване на някакъв практически проблем в бъдеще. Да речем, че можете редовно да забравяте къде сте оставили бутилка вода, но на пустинен остров, ако трябва да оцелеете, местоположението на източниците вероятно ще бъде здраво фиксирано в паметта.

Авторите на книгата предлагат няколко тактики, които ще подобрят паметта ви. Например, за да не забравите да вземете детето си от градина след работа, можете да оставите чантата си на задната седалка на колата.

Някои техники, според психолозите, могат не само да тренират паметта, но и да подобрят нивото на знания в дългосрочен план. Те включват например „тактики за търсене“, когато необходимите факти се извличат от паметта. За да запомните името на новия си колега, винаги можете да се обръщате към него с малкото му име, дори ако това изисква умствени усилия в началото.

Шахматистите са подпомогнати от използването на схеми, което е специфичен начин за организиране на нова информация в мозъка. Тази тактика ви позволява да разтоварите работната памет, благодарение на която хората могат бързо да обработват и запомнят информация. Освен това визуалните и слуховите техники са полезни: когато човек развие асоциации с обекти, става по-лесно да запази техните образи и ред в паметта, както например в случая с подреждането на картите в тесте.

„Всеки, който е учил, знае, че редовната практика е необходима. Но за да станат експерти във всяка област, хората трябва да използват умишлена практика. Умишлената практика включва фокусирано внимание, докато редовната практика включва просто повторение“, обясняват авторите на книгата.

Според психолозите по-задълбоченото осъзнаване на механизмите на паметта е важно за различни сфери на живота. По-специално те отбелязват, че на жертвите на престъпления може да не се вярва в съда поради откъслечни спомени, които са напълно нормални. Според авторите материалите от книгата могат да се използват и за обучение на съдебни заседатели.

 снимка: FreePik.com

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза