Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Тези невинни навици издават човек, израснал в бедност!

Снимка: rawpixel.com

Богатите са богати защото спестяват?

 

Бедността не е порок, но всеки иска да се измъкне от нея. Или поне да оставя впечатлението, че се е измъкнал от нея. Как се държи човек, израснал в нужда?

Купува ненужни неща

Ако човек изпитва липса на нещо материално в детството, като правило, като възрастен, той се стреми да запълни тази празнина. Доизносвали сте чужди дрехи? Това означава, че трябва да напълните гардероба си докрай. Всичките ви съученици имаха телефони, таблети, компютри - което означава, че трябва да купите всичко това и то най-новия модел. Това е мястото, където имаме толкова много хора, които всяка година търсят iPhone, сменят коли и теглят заеми за скъпи пътувания. Всичко, за да не бъдат сметнати за втора ръка хора.

Купува неща на разпродажба

Когато сезонът на отстъпките започне в магазините, мнозина са готови да купят всичко, без да осъзнават дали им е необходимо или не. Тъй като е евтино, трябва да го вземете. Това е фундаментално погрешна позиция. Трябва да подхождате трезво към всяка покупка. Помислете за това: бихте ли искали този артикул, ако беше без отстъпка? Ако да, вземете го. И ако почувствате вътрешен конфликт, разбирате, че правите компромис със себе си, отложете го без съжаление. Най-вероятно такива неща няма да ви харесат и няма да ги носите. Изборът на количество пред качество е навик, който издава човек, който знае какво е нужда.

Спестява от себе си

Следствие от предходната точка. Парадоксално е, но хората, които са свикнали да живеят в бедност, харчат много, но спестяват от себе си. Защото купуването на едно страхотно нещо на цената на три по-прости неща е немислимо. Дори и за себе си. Особено ако е за себе си. Всъщност в дългосрочен план качественият артикул издържа по-дълго, около три пъти по-дълго или дори повече. И изглежда съизмеримо с цената си. И дава съответния статут. А навикът да се взема това, което е „евтино и весело“, прави човек евтин и весел.

Но същият човек е готов да похарчи цялото си „богатрство“ за подаръци. Само да не го смятат за някакъв скъперник. И обсипва децата си с играчки, дрехи, джаджи - всичко, което самият той не е имал като дете, но е искал.

Срам от безплатни и бонуси

"Защо ми предлагате безплатни неща? Мога да платя. Изглеждам ли, че искам безплатни неща?!" Ако имате такива мисли, най-вероятно сте живели лошо и след това сте започнали да печелите добри пари. И сега искате да го докажете на всички. Вероятно все още публично показвате якия си портфейл и ключовете от колата.

Богатите знаят как да спестяват. И няма да се обидят от възможността да управляват разумно средствата, ако наистина има смисъл. Спрете да се изчервявате до корените на косата си, когато чуете думата „бонус“, но използвайте здравия разум и се възползвайте от него.

Яде много

Ситият не може да разбере гладния, вярно е. В семействата с ниски доходи дори храната е малко. Месото по празниците и шоколадите като цяло са непозволен лукс. В никакъв случай не трябва да изхвърляте храна, трябва да я довършите или обработите, така че да издържи по-дълго. Всичко това формира навик: яжте всичко, което е приготвено, иначе е разточително. Нуждата принуждава човек внимателно да изстърже остатъците от опаковката, така че нито една допълнителна капка да не отиде в кошчето. Същата пестеливост, в някои случаи стига до абсурд.

Надплаща за комфорт

Защо да се притеснявате в претъпкан автобус, когато можете да вземете такси? Защо да се скупчвате в хостел, когато хотелът предлага стая с 2 легла? Няма значение, че трябва да платите многократно повече, това е комфорт. Позволявам си го, защото мога.

Често това желание за удобство изобщо не се оправдава. Но е важно човек да се чувства способен да си позволи всичко това, ако е видял как родителите му пестят от всичко.

Няма финансова сигурност

Ако нещо се случи, бедният човек няма откъде да вземе пари. Това е така, защото той не знае как да създаде въздушна възглавница срещу бедността. Всеки, който е повече или по-малко запознат с финансите, знае, че е препоръчително да спестявате 10% от всички доходи. Без значение за какво – за голяма покупка, за спешност (не за черни дни), за криза, безработица и т.н. И тогава няма от какво да се страхувате, ако настъпят форсмажорни обстоятелства: ще има откъде да вземете средства.

Но такъв подход не е навик на човек, който е свикнал да се ръководи от психологията на просяк. Парите буквално изгарят джоба му. След като ги получите, трябва да ги изхарчите възможно най-бързо. В резултат на това винаги няма достатъчно, появяват се дългове, които растат, умножават се и удавят човек поради собствената му глупост.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза