Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Не само за сън - Приемът на мелатонин може да намали риска от загуба на зрението

Скорошно изследване показва допълнителните ползи от този хормон

 

Мелатонинът, хранителна добавка без рецепта, която помага на хората да заспят, може да намали риска от свързана с възрастта загуба на зрението, установи проучване в САЩ.

Мелатонинът е основният хормон на епифизната жлеза, регулатор на циркадния ритъм на всички живи организми. Тъй като мелатонинът се произвежда главно през нощта по време на сън, той се нарича „хормон на съня“.

Според проучването мелатонинът може да бъде свързан с намаляване на риска от свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD). Това е прогресивно очно заболяване, което засяга макулата, малка област в центъра на ретината, причинявайки замъглено централно зрение.

Няма лечение за това заболяване, но някои медикаменти могат да помогнат за спирането му и забавяне на прогресирането му.

Екип от американски изследователи проучи здравните данни на повече от 200 хиляди души, някои от които са в ранен стадий на заболяването, а някои от тях нямат проблеми със зрението, свързани с възрастта. Учените сравняват хората, които приемат мелатонин, с тези, които не.

Изследователите са открили, че мелатонинът може да бъде свързан с намален риск от свързано с възрастта влошаване на зрението при хората. Също така се кореспондира с по-нисък риск от по-нататъшна загуба на зрение при тези, които са преживели заболяването в ранните му стадии. Изследването е публикувано в JAMA Opthalmology.

Според проучване от 2019 г. AMD е водещата причина за увреждане на зрението в Европа, като в момента са засегнати приблизително 67 милиона души в ЕС. Поради застаряването на населението се очаква този брой да нарасне с 15 процента до 2050 г., тъй като болестта засяга хора над 50-годишна възраст.

Заболяването възниква, когато физиологичните механизми, които регулират правилното функциониране на макулата, са нарушени или поради необичаен растеж на кръвоносните съдове или прогресивна загуба на определени клетки на ретината.

Мелатонинът има антиоксидантни, противовъзпалителни и митохондриални защитни свойства, а митохондриите са най-важната част от клетките. Според изследователите тези свойства могат да противодействат на процесите, които причиняват AMD.

Предишни проучвания, проведени in vitro и при мишки, показват обещаващи резултати. Друго проучване, проведено в Китай, също установявя, че пациентите, лекувани с мелатонин, имат по-малка загуба на зрението.

Изследователите отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят констатациите, тъй като други фактори, като тютюнопушене или достъп до здравни грижи, също могат да играят роля в развитието на болестта.

Четете LifeOnline.bg където ви е удобно Telegram , Instagram , FacebookКоментари (1)

bekka Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
14.06.2024 20:57 / Отговор

Добави коментар


Попитай Елза