Меню

Избрани новини

Елза отговаря

Слънчевото затъмнение и странното поведение на животните!

Снимка: rawpixel.com

Преследване на сенки и изследване на короната - какво наблюдаваха учените?

В понеделник, 8 април, в цяла Северна Америка се наблюдава пълно слънчево затъмнение. Природният феномен бъде забележим в Мексико, САЩ и Канада.

Пълните слънчеви затъмнения се случват редовно, но не много често: следващото ще се случи едва през 2026 г. и ще се вижда главно в Атлантическия океан.

Следователно целият свят ще гледа това затъмнение в интернет и по телевизията.

За учените четирите минути, през които лунната сянка покрива Слънцето, ще имат възможност за всякакви научни експерименти.

Изследователите изстрелваха ракети по пътеките на сянката, наблюдаваха животни в зоологически градини, изпращаха радиосигнали по света, освен че традиционно насочиха камери и телескопи към небето, за да се възползват от временната тъмнина.

Резултатът от подобно изследване обаче в никакъв случай не е гарантиран - слънчево изригване или дори скромни облаци могат да провалят плановете на учените.

Чифтосване на костенурки и дрямката на горилите

Професор Адам Хартстоун-Роуз от държавния университет на Северна Каролина прекара понеделник в зоопарка във Форт Уърт, Тексас.

Той наблюдава поведението на животни - от горили до жирафи и галапагоски костенурки, които внезапно започнаха да се чифтосват по време на затъмнението през 2017 г.

Много животни изглежда реагират тревожно на внезапна тъмнина.

„Последният път фламингото направи нещо необичайно“, казва той, „Когато затъмнението едва започваше, възрастните събраха малките си в центъра на ятото и започнаха да гледат към небето, сякаш се страхуваха, че оттам ще се появи хищник.

А горилите се преместиха на местата, където обикновено спят и започнаха да се подготвят за сън – циркадните им ритми бяха нарушени.

Една нощна птица, наречена Димяща жаба (Podargus strigoides), която обикновено се маскира като гниещ пън през деня, се събуди и започна да търси храна. След това, когато слънцето се показа отново, тя отново се престори на пън.

снимка: Wikimedia Commons

Опит да се види плазмата

В разгара на затъмнението слънчевата корона става видима – това всъщност е атмосферата на нашата звезда, която учените се опитват да изследват от векове.

Тази мистериозна част от Слънцето е направена от магнетизирана плазма и има температура над един милион градуса по Целзий.

Обикновено огромната яркост на Слънцето прави короната невъзможна за виждане, но в понеделник учените в Далас насочиха уредите си към нея и да направят снимки.

Учени от университета Абъристуит в Уелс и американската космическа агенция НАСА се надяват да получат представа за слънчевия вятър - плазмата, изхвърлена от повърхността на Слънцето.

Друга мистерия е защо короната изглежда толкова по-гореща от повърхността на Слънцето, въпреки факта, че е в периферията на звездата.

Те дори могат да открият така нареченото изхвърляне на коронална маса, когато огромни облаци плазма се изхвърлят от слънчевата атмосфера в космоса. Тези емисии могат да попречат на работата на изкуствените спътници на Земята.

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати