Меню

Избрани новини

Пикантерии

По време на секс мъжете издават не по-малко звуци от жените

Снимка: rawpixel.com

Проучване показа, че мъжете не са по-тихи в кревата

 

Противно на общоприетото схващане, ново проучване показва, че мъжете вдигат толкова шум, колкото и жените по време на сексуална близост. Препринт на научна статия, озаглавена "Защо хората издават звуци в леглото?" е достъпен на PsyArXiv

 

Автор на изследването е Андрей Аникин, член на Департамента по когнитивни науки, Факултет по философия, Университет Лунд (Швеция).

 

Според Аникин, въпреки че човешкото сексуално поведение е дългогодишен обект на научни изследвания, звуците, които хората издават в сексуален контекст, са слабо документирани. За да запълни празнината, ученият използва уебсайт, където хората публикуват аудио файлове, записани по време на секс или мастурбация.

 

След като изтеглил повече от 3500 файла, ученият елиминира тези, които са неподходящи по дължина и ниво на шум. Окончателната извадка включва 2239 аудиозаписа на автентични сексуални епизоди с общо приблизително 34 часа с мъжки (289) и женски (1950) гласове. 

 

Проучването изследва не само акустичните характеристики на звуците, но и тяхното слухово възприемане. За да направят това, те набират 109 доброволци на възраст над 18 години, които се съгласяват да участват в онлайн оценка на звуците по време на секс.

 

Повечето от звуците в записите бяха класифицирани като стенания, сумтене и приглушени въздишки, докато речта и минимално вербализираните възклицания бяха рядкост. 

 

Акустичният анализ показа, че с увеличаването на възбудата и при двата пола звуците стават по-дълги, по-силни, по-високи и хаотични - което показва загуба на контрол върху вокализациите в пика на възбудата.

 

снимка: rawpixel.com

Въпреки че 26% от издаваните от жените звуци са били с честота A4 (440 херца), само 1,2% от тях са продължили повече от една секунда и са достигнали височина C5 (приблизително 520 херца). 

 

Следователно, както обясни водещият изследовател, "много малко вокализации могат да бъдат наречени писъци, дори по време на оргазъм". Освен това прекалено силните и продължителни звуци са изглеждали преувеличени и фалшиви за ушите на слушателите.

 

Няма значителни разлики между мъжете и жените в съотношението на времето, през което са мълчали по време на секс. Изследователят обаче забеляза, че жените започват да стенат по-рано, докато мъжете най-често издават звуци точно в момента на оргазъм.

 

"В момента на оргазъм мъжете стенеха почти по същия начин като жените. Освен ако мъжете, включени в проучването, не бяха необичайно "гласовити", което наистина е възможно, като се има предвид независимият подбор на записи (за онлайн публикуване), липсата на разлики между хора от двата пола и вербализираните изявления по време на оргазъм потвърждава тълкуването на оргазмичните звуци като спонтанен израз на удоволствие“, се казва в доклада.

 

Авторът отбелязва, че докато звуците, издавани в леглото, може да са умишлени, за да угодят на партньора или да ускорят неговия оргазъм, проучването предполага, че в много случаи звуците, издавани по време на секс, са спонтанен израз на истинско удоволствие.

 

Изследването хвърля светлина върху невербалната комуникация между партньорите в сексуален контекст, а събраните звукови записи представляват „ценен ресурс за изследване на акустичните признаци на физиологична възбуда“ и отварят пътя за нова работа по тази малко проучена тема, – заключва Аникин.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати