Меню

Избрани новини

Звездите

500 трилиона слънца - Откриха най-ярката и най-гладна черна дупка във видимата вселена (видео)

Тя седи в основата на сегашната галактика

 

Източникът на светлина от 500 трилиона слънце или т.нар. обект J0529-4351 е открит на ръба на Вселената от „Много големия телескоп“ (VLT) в Чили. Този обект е най-яркият, който учените са откривали в космоса.

Това е квазар, тоест активното ядро на зараждаща се галактика, в центъра на която има свръхмасивна черна дупка с огромен „апетит“. Всеки ден той поглъща маса материя, равна на нашето Слънце, а самият квазар тежи колкото 17 милиарда слънца.

Но не самата дупка свети, а така нареченият акреционен диск около нея, който се появява по време на процеса на „хранене“.

Строго погледнато, както  пишат  учените, изследвали обект J0529-4351 в Nature Astronomy , този квазар е открит преди много години, но истинският му мащаб стана ясен едва сега.

„Открихме обект, чиято истинска същност не беше разпозната веднага, въпреки че той буквално беше под носа ни в продължение на много години, защото светеше ярко, най-вероятно дори преди раждането на човека, но сега разбираме, че това не е само една от близките звезди от Млечния път, но много далечен обект“, каза ръководителят на проекта Кристиан Улф, служител на Австралийския национален университет (ANU), в интервю за BBC.

Квазарът е активно галактическо ядро, източникът на енергия в което е свръхмасивна черна дупка, която засмуква огромни обеми заобикаляща материя.

Тъй като тази материя се ускорява към центъра на черната дупка, тя започва да излъчва най-ярката светлина, видима на големи разстояния: например на светлината от обект J0529-4351 са били необходими 12 милиарда години, за да достигне до нас! Не напразно астрономите понякога наричат квазарите маяците на Вселената.

Според учените обаче буквално всичко в този квазар е изненадващо. Вземете например яркостта, която е повече от 500 трилиона пъти по-голяма от тази на слънцето. Тази светлина се излъчва от горещ акреционен диск, който сам по себе си е с диаметър 7 светлинни години.

Тъй като всички известни галактики, без изключение, имат свръхмасивни обекти в центъра, това най-вероятно означава, че такива обекти са неразделна част от еволюцията на всяка галактика.

„Най-просто казано, това означава, че без тези черни дупки нашата галактика във формата, в която я познаваме, не би съществувала днес“, обяснява съавторът на изследването, студентът от ANU Самуел Лай. „Да, всъщност всички галактики щяха да бъдат напълно други без тези свръхмасивни черни дупки."

Но основната загадка е как такива масивни черни дупки могат да се появят на ранен етап от формирането на Вселената, когато, изглежда, няма достатъчно материя за тяхното формиране.

Следователно учените са склонни да приемат сценарий, при който тези обекти са възникнали директно от газ, който е съществувал веднага след Големия взрив, може би дори преди формирането на първите звезди.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати