Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Изкуствен интелект в услуга на цензурата: Руски актьор беше „изрязан“ от сериал, замениха го с дийпфейк!

Снимка: instagram.com/mvitorgan

Всеки актьор дръзнал да възстане срещу путиновата война бива "изтрит"

 

Руският актьор Максим Виторган, който зае антивоенна позиция, беше "изрязан" от сериала "Контакт", а образа му бе заменен с така наречения дийпфейк. Името на актьора от бе изтрито и от надписите на поредицата. 

 

Изглежда, че това е първият път, когато дийпфейк се използва в руски игрални филми и телевизионни сериали за целите на цензурата.

 

Преди това руската цензура във филмите се ограничаваше до това, че сцени с участието на „нежелани“ актьори бяха изрязани от филма или им беше отказано участие във филма дори на етапа на кастинги.

 

Създаването на дийпфейкове (базирана на изкуствен интелект техника за синтез на изображения) за игрални филми е доста скъп и технологично сложен процес.

 

"Невротипичният Максим Виторган"

 

Вторият сезон на руския сериал "Контакт" излезе без актьора Максим Виторган, въпреки че актьорът участва в снимките. Вместо Виторган, който в първия сезон на поредицата изигра съпруга на героинята Равшана Куркова, публиката видя някой като него. „Службата за поддръжка“ на Иля Красилщик обърна внимание на това.

 

„Запознайте се с невротипичния Максим Виторган, нов клон на развитието на невронните мрежи в руските телевизионни сериали“, подиграха се авторите на в телеграм канала за руско кино Top, които също забелязаха замяната.

 

 

Персонажът, изигран от Виторган, след като е заменен с дийпфейк, "всъщност не променя изражението на лицето си", а движенията на устните не винаги съвпадат с изречения от актьора текст, отбелязват журналисти от mediazona (издание включено в регистъра на „чужди агенти“ на руските служби).

 

Името на Максим Виторган не е в надписите. Самият актьор научи за изчезването си от сериала от социалните мрежи.

 

"Също така чух слухове, че на създателите на сериала е дадена задачата да ме изрежат напълно (вероятно защото играх много зле, нали?), Но се оказа проблематично. Доста голяма и сюжетообразуваща роля", написа Виторган в инстаграм.

 

Самият Виторган саркастично нарече замяната на героя, който изигра, с дийпфейк „голяма артистична и идеологическа победа“.

 

Сериалът "Контакт" се издава от филмовата компания Good Story Media на платформата Premier. И Good Story Media, и Premier са собственост на холдинга Газпром-медиа.

 

Както отбеляза Максим Виторган, замяната на актьор в завършен филм с фалшив такъв струва изключително скъпо за една филмова компания.

 

"Но! Ние не сме свикнали да отстъпваме и да пестим парите на "Газпром" (тази технологично напреднала процедура не е никак евтина)", каза актьорът.

 

Максим Виторган е известен с антивоенната си позиция, той многократно се е изказвал срещу руската инвазия в Украйна. В първия ден на войната той публикува в Instagram, където има повече от 700 хиляди последователи, черен квадрат и написа: "Срам...".

 

 

Преди руската инвазия Максим Виторган се изказа в подкрепа на Алексей Навални повече от веднъж, включително след ареста на политика през януари 2021 г.

 

Според актьора преди няколко години той е бил заменен "по някаква причина" от друг артист точно преди началото на основните снимки на сериала "Ева, раждай!", въпреки че вече е участвал в пилотния сериал.

 

Сега се случи подобна ситуация - той не беше поканен да снима новия сезон на сериала, в който беше зает преди.

 

"По това време някъде, казват, започнаха снимките на новия сезон на "Безпринципни". Но няма такива пари [за създаване на дийпфейк]. Затова беше решено веднага да се снима без мен, за да не се преработва това по-късно“, каза Виторган, който участва в предишни сезони на „Безпринципни“ (продукцията на сериала се извършва от компанията „Медиаслово“).

 

"Ако ходиш на протести, няма да играеш!"

 

През ноември 2021 г. руската служба на BBC каза, че в Газпром-медиа в началото на 2021 г. се твърди, че са се появили така наречените актуализирани стоп списъци на актьори, които продуценти и режисьори не могат да канят в нови проекти.

 

Всички актьори, включени в новите стоп списъци, по един или друг начин се изказаха в подкрепа на отровения, а след това арестуван и осъден Алексей Навални.

 

Четирима събеседници, работещи в холдинга на високи позиции, потвърдиха за стоп листите на BBC тогава. В същото време, според тях, никой от тях не е виждал списъците на хартия, но непрекъснато се говори за стоп списъци.

 

По времето, когато се появиха новите стоп-списъци, служителите на Газпром-медиа вече бяха наясно, че Михаил Шац, Татяна Лазарева или Леонид Парфьонов , които активно участваха в протестите през 2011 г., не трябва да бъдат в кадър. 

 

Обновените списъци обаче включват имената на Варвара Шмикова, Александър Бортич, Александър Пал, Павел Деревянко, Яна Троянова, Семьон Трескунов и други, с които Газпром-медиа активно си сътрудничи по това време.

 

След актуализиране на стоп списъците служителите на Газпром-медиа спешно трябваше да преработят много промо видеоклипове от поредицата, от които бяха изрязани Деревянко или Бортич. Цялата реклама в социалните мрежи и в YouTube също беше "почистена от тези актьори" от служители на холдинга.

 

„Сигналът беше ясен: „Ако ходите на митинги [в подкрепа на Навални], няма да играете“, каза един от продуцентите на Газпром-медиа пред BBC.

 

Много актьори тогава всъщност загубиха работата си заради гражданската си позиция. Варвара Шмикова, която записа видео за своя Instagram, в което разказва със сълзи за здравето на Навални, е загубила „много предложения за сътрудничество“, казаха нейни колеги пред BBC.

 

 

"Военна цензура"

 

С началото на руската инвазия в Украйна цензурата във филмите и сериалите се засили. Продукциите, независимо от датата им на излизане, започнаха да се режат и монтират "в реално време" - съобразно гражданската позиция на "актьорите".

 

И така, през януари тази година руският телевизионен канал TNT показа комедийния филм от 2019 г. "Едуард Суровият. Сълзите на Брайтън", изрязвайки кадри от него с Максим Галкин и Иван Ургант . 

 

Освен това изчезнаха текстовете, които поетесата Лариса Рубалская чете във филма: „Партията ще ни каже надясно, веднага ще отидем надясно. Ние отиваме надясно за справедлива кауза, но те ще кажат - ще отидем наляво."През 2022 г. и Галкин, и Ургант, и Рубалская се противопоставиха на войната в Украйна, и бяха наказани за това.

 

През април каналът Muz-TV замъгли образа на Елена Темникова, която осъди войната, във филма "Златна клетка за артисти! Историята на шоуто Фабрика на звездите". Включително споменаването на Темникова от речта на музикалния критик Максим Фадеев беше изрязано.

 

В края на януари кадри с Чулпан Хаматова изчезнаха от трейлъра на патриотичния филм „Праведните“. Нейният образ също изчезна от плакатите, въпреки факта, че Хаматова играе една от главните роли в този филм. В същото време те не "изрязаха" Чулпан Хаматова от филма, тъй като според режисьора на филма Сергей Урсуляк е невъзможно да се направи без нейната роля - тя е сюжетообразуващата.

 

Хаматова беше една от първите, които се обявиха срещу нахлуването в Украйна и напусна Русия.

 

 

Ако е невъзможно да се монтира филм с "нежелан" актьор, в някои случаи на платформите просто им се нарежда да не излъчват продукцията.

 

И така, в края на декември миналата година онлайн киното Kion премахна новогодишното телевизионно шоу „Инцидентът в страната на Мулти-Пулти“ с участието на Иван Ургант, който по това време обяви своята антивоенна позиция. Данила Козловски , Ксения Рапопорт, Алексей Серебряков, Катерина Варнава също бяха заети в телеспектакъла - всички те осъдиха руската инвазия в Украйна.

 

Актьори, които публично се обявиха срещу руската агресия в Украйна, всъщност загубиха възможността да работят в родината си.

 

В края на януари, след публично изявление срещу руската инвазия в Украйна, актьорът Дмитрий Назаров, който наскоро загуби работата си в Московския художествен театър. А. П. Чехов, остана без роля в римейка на филма "12 стола".

 

Режисьорът на филма Петър Зеленов директно свързва отказа да работи с Назаров с антивоенната позиция на актьора. 

 

„Струва ми се отвратително и неблагодарно към Владимир Владимирович (Путин) да се разнясят някакви глупости, особено да се говори за някаква кръвожадност, глупости“, каза тогава режисьорът. Зеленов обеща, че всички сцени, заснети за филма с Назаров, ще бъдат заснети отново с друг актьор.

 

В интервю за Катерина Гордеева актьорът Никита Кукушкин каза, че му е бил предложен договор, който включва забрана за всякакви изявления в медиите относно руската инвазия в Украйна. В същото време, според него, тази клауза е добавена към договора няколко дни преди снимките.

 

"Наскоро се отказах от един проект - точно там в договора беше записано: "ДНР, ЛНР - не говори, Украйна - не говори". По време на снимките в медиите и година след това", каза Кукушкин.

 

 

Хомосексуалност?! – Такова нещо в Русия няма…

 

Цензурата във филмите и сериалите включва и "тематичен" монтаж. Руската служба на BBC по-рано писа, че още преди войната филми за политика, филми със сцени на насилие от страна на силите за сигурност, както и по теми, потенциално нараняващи "чувствата на вярващите", всъщност са били забранени. 

 

Филми с такава "проблемна" тематика, ако могат да се правят, то авторите им не могат да разчитат на сертификат за разпространение в Русия.

 

През декември миналата година в Русия влезе в сила закон, забраняващ пропагандата на "нетрадиционни сексуални отношения". В тази връзка филмите, включително тези, пуснати преди няколко десетилетия, бяха цензурирани: от тях бяха изрязани сцени, свързани с ЛГБТ темата.

 

Така през януари Kinopoisk и Amediateka изрязаха препратки към представители на ЛГБТ от първия и втория сезон на „Сексът и градът“. В деветия епизод на първия сезон думата "гей" в руския превод беше заменена с думата "момче". 

 

И в шестия епизод на втория сезон беше изрязана сцена, в която една от главните героини на сериала казва, че не е лесбийка. Това беше направено въпреки факта, че епизодите от първия и втория сезон на сериала бяха пуснати преди повече от 20 години.

 

От френската мелодрама "Париж, 13-ти район", която излезе през юни, е изрязана сцената с еднополовата целувка на героините Нора и Амбър. Властите се опитват да повлияят на темите на филмите, като дават предпочитание на "патриотичните" филми.

 

 

През ноември миналата година Министерството на културата обеща държавна подкрепа за филми, посветени на темите за "деградацията на Европа", "колониализма на англосаксонския свят" и "популяризирането на службата" в руската армия.

 

А през март тази година председателят на Комитета по култура на Държавната дума Елена Ямполская директно призова за въвеждане на цензура в киното. Тя предложи да се върне "Институтът на редакторите" в руското кино. Това, според Ямполская, ефективно ще контролира създателите на филми, финансирани от държавата. „Не виждам защо държавата трябва постоянно да се занимава с благотворителност“, каза депутатът.

 

Според кинокритика Антон Долин в Русия държавата отдавна — от момента, в който Владимир Медински оглави Министерството на културата през 2012 г. — „с всички сили казва на режисьорите кои филми да правят и кои не си струва да се правят“. Но въпреки това през 2014 г. беше заснет филмът на Андрей Звягинцев „Левиатан“, включително с държавни пари, който филмовите критици определиха като „убийствен образ на Путинова вертикала в действие“.

 

Още през есента на миналата година в Русия, според Долин, е било напълно възможно да се направи независим филм - особено нискобюджетен, със средства, събрани чрез групово финансиране.

 

"Но пускането му на екрани без удостоверение за разпространение, издадено от Министерството на културата, би било нереалистично. Пуснете го само в интернет", отбелязва Антон Долин в статия в "Медуза" (изданието е в регистъра на "чуждите агенти", признато в Руската федерация за нежелана организация).

 

Миналата есен Министерството на културата на Русия забрани разпространението по кината на историческия филм "Глад" за масовия глад през 20-те години в СССР. Агенцията отмени удостоверението за разпространение на филма, като обясни решението си с "масови оплаквания" от граждани, които смятат филма за "неподходящ за показване".

 

Авторите на филма, писателят Александър Архангелски, журналистът Максим Курников и режисьорът Татяна Сорокина, събраха пари за филма с помощта на групово финансиране, но не можаха да го пуснат в широко разпространение в страната.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати