Меню

Избрани новини

Ексклузивно

"Никой не се нуждае от тази братоубийствена война!" Десетки руски знаменитости се обявиха против нападението над Украйна

Руските звезди осъждат войната, но се страхуват да говорят против Путин

 

Десетки руски артисти, телевизионни водещи и други известни личности се обърнаха към социалните мрежи, за да се противопоставят на военните действия на Русия в Украйна. 

 

Някои публикуваха видео съобщения, други се ограничаваха до черен фон вместо снимка и хаштаг #nowar.

 

Сред онези, които се възпротивиха на руската инвазия в Украйна, са телевизионните водещи Иван Ургант , Анастасия Ивлеева , Ксения Собчак , певците Сергей Лазарев , Иван Дорн , Манижа , футболистът Фьодор Смолов, шахматистът Ян Непомнящи, актьорите Данила Старсхенба, Ирина Козловски, Ирина Зудина, Катерина Шпиц, Дария Повереннова, Алика Смехова, писателите Александър Ципкин, Борис Акунин и др., пише латвийският сайт Delfi.lv

 

Сред тях обаче не е приближения до руския президент Филип Киркоров.

 

 

Борис Акунин, писател

Писателят Борис Акунин казва, че на 24 февруари започва нова, ужасна ера:

„Не можех да повярвам до самия край, че Путин ще започне тази абсурдна война – и грешах. Винаги съм вярвал, че в крайна сметка разумът ще победи – и аз беше погрешно. Лудостта победи".

„Хората умират, кръвта се пролива. Русия се управлява от психически увреден диктатор и най-лошото е, че тя послушно следва неговата параноя. Знам, че Путинланд и Русия не са едно и също нещо, но сега няма разлика за цял свят", добави той.

 

Валерий Меладзе, певец

Валерий Меладзе записа видео, в което заяви: "Днес се случи нещо, което не можеше и не трябваше да се случчва. Историята някой ден ще прецени и ще постави всичко на мястото му."

„Днес искам да ви помоля, моля ви да седнете на масата за преговори. Хората трябва да могат да преговарят, за това ни е даден език, за това са ни дадени всички способности. Хората не трябва да умират. Това трябва да бъде спряно", казва Меладзе, без да уточнява кого има предвид.

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Valery Meladze (@meladzevalerian)

 

Манижа, певица

„Това е сутринта, в която съжаляваш, че си се събудил. Не знаеш къде да отидеш, на кого да помогнеш. Седя в ъгъла на леглото и плача. Плача, защото не беше мой избор. Сегашната агресия е против волята ми, против волята на семейството ми, вярвам, че е против волята на нашите народи. [...] Русия и Украйна не са просто две държави. Ние сме роднини. Всяка война между нас е братоубийствена", написа певицата Манижа, която представи Русия на миналогодишния конкурс за песен на Евровизия.

 

Иван Дорн, певец

„Днес моята страна се събуди от експлозии. Днес държавните власти на Руската федерация започнаха пълномащабна война срещу моята страна. <...> Призовавам ви да не участвате в тази убийствена война. Нямаме нужда от никого , ние сами искаме да решим съдбата си. Моля, нека заедно да спрем тази катастрофа. Не мълчете."


Ирина Прохорова, издател

Ръководителят на издателството „Нов литературен преглед“ Ирина Прохорова каза пред BBC:

„Господи, какво има да се коментира... Изглежда, че тази война не е нужна на никого. Съдейки по объркването и мълчанието на всички социални групи в обществото усещането е, че това е лудост, от която никой не се нуждае.

Освен може би малка група хора, които са в хватката на налудничави идеи за възстановяването на СССР. Всичко, което мога да прочета сега са коментарите на много различни хора - всички са напълно ужасени. Никой не се нуждае от тази война. Какво може да донесе войната освен скръб, срам и ужас?

Ужасите на войната все още са като призраци над нас.

Сега всички си задават този въпрос - какво може да се направи? Но сега обществото е деморализирано. Ужасите на войната все още са като призраци над нас. Искам да се надявам на някаква солидарност между хората, за да кажат всички, че тази война е ужасна и отвратителна, не трябва да бъде така.

 

Владимир Бортко, режисьор, бивш депутат от Държавната дума от Комунистическата партия

"Не изпитвам радост от това, което се случва. Как мога да изпитвам радост, че се водят военни операции? Не знам. Всяка война предизвиква, меко казано, негативни емоции", признава режисьорът пред Би Би Си.

Не мога да я спра, искам да разбера защо, това е всичко

„Кой има нужда от тази война? Да видим. Утре ще ви кажа кой има нужда от тази война. Какво може да направи обществото, за да спре тази война? Не мога да я спра, искам да разбера защо, това е всичко. Но аз Няма да мога да я спра. ", добавя той.

 

 

Noize MC, певец, музикант

„Бях събуден от съобщение от моя братовчед от Белгород в 6:52: „При нас се гърми.” Веднага започнаха да пристигат съобщения от украински приятели:

„Киев се обстрелва с балистични ракети”, „Хората се събират в бомбоубежища ”, и т. н.

Под вчерашното видео към песента „Стогодишната война” в YouTube все още се драскат коментари в духа: „Някои песни вече се пишат за войни, но не, и няма да има нищо! Какво ти е в главата? Заблуден си. Има ли нещо, което все още не разбираш?"


Фактът, че представителят на Руската федерация в ООН "забранява" случващото се да се нарича война, това не променя същността на случващото се.

 

Русия нападна Украйна и фактът, че представителят на Руската федерация в ООН "забранява" това да се нарича война, не променя същността на случващото се. „Има дирник, но няма думи“, както се казва. 

Някои последователи бяха възмутени вчера от моята формулировка:

„Трябва просто да пишем честно какво се случва“ – те разбраха това като „стой, гледай и не прави нищо“. 

Но „да се пише честно случващото се“ в моя случай е да се каже публично, че днес в Руската федерация това вече е само по себе си наказуемо деяние.

Отидох на първия си митинг срещу действията на режима на Путин през 2011 г. за последно - през 2021г. Жалко, че всичко това не изигра никаква роля и не попречи на страната ми да се превърне в ТОВА. Няма оправдание за всичко, което виждаме в момента..."

 

 

Кой още говори за военните действия на Русия в Украйна?

 

„Днес е първият ден в живота ми, когато в главата ми мина мисълта, че може би е добре, че баба ми не доживя да го види. очи, но аз сякаш забравих как да чета“, призна актрисата Катерина Шпица .

 

Нейната колежка Ирина Старшенбаум пише: "Как стигнахме дотук? Защо тогава всеки 9 май си спомняме колко болка и загуби ни донесе войната? Не искам да вярвам. Ние не избрахме това. Нищо не оправдава войната, а аз нямам думи, с които да изразя цялата болка и ужас от тази сутрин. Украинци, моля, простете ми за безпомощността ми. Искаме незабавен край на тези чудовищни действия."

И аз не родих и отгледах синовете си за това ... и моите приятели в Украйна също не отгледаха момчетата си за това.

 

"Нямам думи... Не мога да повярвам какво се случи. Бях, съм и ще бъда против войната. И не съм родила и отгледала синовете си за това ... и приятелите ми в Украйна" Не отглеждайте и техните момчета за това. Спрете този кошмар!" - каза актрисата Алика Смехова .

 

„Докато вчера спорехме дали е необходимо или не признаването на ДНР и ЛНР, те започнаха реални военни действия (съдейки по новините), които определено не можеха да се направят. Това е грешка, която може да доведе до тотална катастрофа. Признаването на независимостта на спорните територии е едно нещо, друго“, подчерта писателят Александър Ципкин.

 

По-рано, в началото на седмицата руските артисти и бщественици осъдиха признаването на независимостта на спорните области Донецк и Луганск. 

 

 

 

Руска сватба за милиони

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати