Меню

Избрани новини

Фен зона

Италианската полиция: Руски хакери се опитаха да попречат на гласуването за Евровизия (видео)

Атаките целели да манипулират вота и да попречат Украйна да спечели

 

Италианската полиция съобщи, че руски хакери са се опитали да попречат на гласуването за Евровизия, на който в крайна сметка Украйна излезе като победител. 

 

Русия беше изключена от участие в това състезание заради инвазията в Украйна.

 

Съобщава се, че свързаната с Русия хакерска група Killnet е направила кибератака по време на първия полуфинал, от който Украйна се класира за финала, както и по време на големия финал  в събота.

 

Въпреки това, отделът за киберсигурност на италианската полиция се е преборил с тези атаки.

 

Както се посочва в официалното изявление, „бяха отблъснати различни кибер атаки като DDOS, насочени към мрежовата инфраструктура по време на гласуването и самите изпълнения“.

 

Опит за манипулиране на гласовете!

 

Според резултатите от гласуването на публиката украинската рап група Kalush Orchestra спечели състезанието с песента „Стефания“.

 

В същото време организаторите на състезанието отбелязаха „необичайни тенденции в гласуването“ засечени по време на втората генерална репетиция на втория полуфинал с журито от шест държави.

 

Причината са проблеми при вота на журито в тези държави, но не се съобщават подробности. Нередностите са констатирани при подадените гласове от излъченото жури от шестте държави, а не при вота на публиката, се казва в съобщението на Европейският съюз за радио и телвизия 

 

Анулирането на гласовете на шестте журита не променя класирането на участниците.

 

За да спази инструкциите за гласуване в конкурса, ЕСРТ "е работил със своя партньор по гласуването, за да изчисли заместващ общ резултат за всяка от въпросните държави както за втория полуфинал, така и за големия финал (изчислен въз основа на резултатите на други държави с подобен вот)", се казва в съобщението.

 

В него не са споменати държавите, но бе установено, че екипи, наблюдаващи резултатите, са установили, че са премахнати точките от вота на журито от Азербайджан, Грузия, Черна гора, Полша, Румъния и Сан Марино. Румънската обществената телевизия ТеВеРе (TVR) обяви, че е "изненадана" от промяната на резултатите на нейното жури. 

 

"Организаторите дадоха различен сбор от точки на финалистите от името на журито на страната ни", се казва в разпространено съобщение.


"Искаме да отбележим, че румънското жури реши да даде максимален брой точки на представителите на Молдова. Повтаряме, че нито журито, нито представителите на ТеВеРе бяха информирани след втория полуфинал за наличието на подозрения относно румънски вот".

 

От румънската обществена телевизия определят като "непрозрачен" начина, по който са изчислени новите резултати. От ТеВеРе са поискали официално обяснение.

 

Отговорът не закъсня:


„Европейският съюз за радио и телвизия (ЕСРТ ) приема много сериозно всеки предполагаем опит за манипулиране на гласове в конкурса за песен на Евровизия и е упълномощен да отменя тези гласувания в съответствие с официалните инструкции за гласуване, независимо дали тези гласове могат или не могат да повлияят на резултата от цялото гласуване“, се казва в официално изявление на организаторите на състезанието.

 

На финала оценките, дадени от националните журита, които са поставени под съмнение, бяха обявени не от представителите на тези страни, а от представителя на надзорния орган на Евровизия Мартин Йостердал.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Какви светски новини искате да четете през 2023 година?

 

Покажи резултати