Меню

Избрани новини

Фен зона

Кои от участниците на Евровизия подкрепиха Украйна заради войната?

Призивите за мир и подкрепа бяха обявени за хуманитарни, а не политически от организаторите

 

EBU - oрганизаторите на музикалния конкурс "Евровизия" заявиха, че призивът на лидера на украинския участник - групата "Калуш оркестра" - да се подкрепи страната му, който той изрази от сцената след представянето си на финала, е хуманитарен, а не политически.

 

Въпреки че организаторите на "Евровизия" повтарят, че това не е политическо състезание, някои от участниците не се съобразиха с препоръките да се въздържат от странични изказвания от сцената на музикалния форум. 

 

Солистът на "Калуш оркестра" Олег Псюк призова директно от сцената на "Евровизия" за помощ на Украйна, Мариупол и "Азовстал". Германецът Малик Харис също призова за мир, показвайки обратната страна на китарата си със стикер под формата на украинско знаме, певица от исландската група Systur през цялото време носеше на ръката си цветовете на украинското знаме.

 

Макар и на Евровизия да не се допускат политически изказвания, Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) разглежда тези призиви не като политически, а като имащи хуманитарен характер.

 

„Разбираме дълбоките чувства във връзка със ситуацията около Украйна в момента и вярваме, че изявленията на оркестъра Калуш и други изпълнители, изразяващи подкрепа за Украинският народ имат хуманитарен, а не политически характер.“, отговориха организаторите, на запитване на немската информационна агенция ДПА.

 

Ко-водещият на конкурса, италианската певица Лаура Паузини, закри Евровизия 2022, като възкликна: „Всичко, което искаме, е мир“.

 

 

Германският участник Малик Харис също изрази солидарност със страната, подложена на руска агресия. В края на представянето си на финала на Евровизия той обърна китарата, за да може публиката да види знамето на Украйна и думата „Мир“ на гърба на инструмента.

 

Представителите на Румъния, Молдова, Литва и Естония също изразиха с глас или със цветовете на украинския флаг своята подкрепа към окупираната страна.

 

Украйна спечели Евровизия за трети път

 

Дали песента „Стефания” в изпълнение на оркестър „Калуш” щеше да спечели, ако нямаше война, е трудно да се каже. 

 

Ако се съди по оценките на националното жури на държавите участници – то отреди на  украинците "само" четвърто място. От България Украйна получи „кръгла нула“.

 

Затова пък зрителите оцениха много по-високо най-доброто представяне на групата през състезателната седмица.

 

Политическият компонент на победата на Украйна на Евровизия 2022 е тема за отделен коментар. 

 

Що се отнася до музикалната му част, тогава, както отбеляза Олег Псюк, фронтмен на групата: спечелването на конкурса е първият път с хип-хоп.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза