Меню

Избрани новини

Фен зона

Преди финала! Украйна е основен фаворит за победа в Евровизия (видео)

Къде ще се проведе шоуто през 2023, ако разрушената държава спечели

 

Финалът на Евровизия 2022 ще започне в Торино в тази вечер, 14 май, от 22.00 часа. 


Във финалната фаза на състезанието участват представители на 25 държави.  20 от тях бяха определени въз основа на резултатите от два полуфинала, проведени на 10 и 12 май. 

 

За съжаление България не се класира.

 

Обединеното кралство, Германия, Испания, Италия и Франция автоматично се квалифицират като финалисти като най-големите донори на Европейския съюз за радио и телевизия (домакин на Евровизия).

 

 

Фаворит на "Евровизия-2022"?


Според букмейкърите основният фаворит на състезанието в Торино е Украйна

Ако прогнозите се сбъднат, това ще бъде третата победа на Украйна на Евровизия, след като за първи път взе участие в нея през 2003 г.

 

 

Година по-късно украинската певица Руслана спечели конкурса в Истанбул, а украинката Джамала спечели конкурса в Стокхолм през 2016 г. 

В Торино група „Калуш“ представя Украйна с композицията „Стефания“. Добри шансове за попадане в челната петица имат Великобритания, Швеция, Италия и Испания. 

 

 

Беларус и Русия не участват в Евровизия!

 

Беларус беше отстранена от него през 2021 г. поради нарушаване на правилата. Текстът на песента от тази страна не отговаряше на изискванията на конкурса, който забранява политически послания. 

Русия беше изключена от участие в Евровизия заради нахлуването в Украйна през февруари 2022 г.

Телевизионните компании от тези страни не излъчват конкурса, но може да се гледа на живо на официалния уебсайт на Евровизия.

 

 

 

Къде ще се проведе Евровизия 2023?

 

Страната победител получава правото да бъде домакин на следващото състезание. Но Европейският съюз за радио и телевизия може да прехвърли Евровизия в друга държава, ако няма условия за провеждането й. 

 

В интервю за DW солистът на група „Калуш“ Олег Псюк изрази надеждата си, че Евровизия 2023 ще се проведе в Украйна. Организаторите не са правили официални изявления за възможността за провеждане на Евровизия в страна, подложена на руска агресия… засега. 

 

Припомняме, че въпреки анексирането на Крим и военните действия в Донбас, през 2017 г. състезанието се проведе в Киев.

 

В историята на Евровизия (състезанието се провежда за първи път през 1956 г.) е имало случаи, когато страната победител не можеше да го проведе. 

Така през 1980 г. Израел се отказа от това право, тъй като не успя да проведе състезанието два пъти подред след две победи. След това Евровизия се проведе в Хага, Нидерландия.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Какви светски новини искате да четете през 2023 година?

 

Покажи резултати