Меню

Избрани новини

Музика

Организаторите на Евровизия бяха призовани да изключат Русия от конкурса!

Засега те отказват да се политизира състезанието

 

Ръководителят на шведската национална телевизия SVT Хана Стярне се обърна към организаторите на конкурса с молба да преразгледат въпроса за участието на Русия в Евровизия.

 

Тя заяви, че споделя основната идея на Евровизия като аполитично събитие, но „ситуацията в Европа във връзка с инвазията на Русия в Украйна е изключително сериозна. Това надхвърля всякакви граници. Призоваваме Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) да промени своето виждане."

 

По-рано ЕСРТ заяви, че Евровизия е неполитическо културно събитие, което обединява държави, и кандидати от Украйна и Русия ще могат да участват в конкурса.

 

Украинските и руските представители на Евровизия, която ще се проведе в Торино от 10 до 14 май, призоваха за прекратяване на военната инвазия на Русия в Украйна.

 

Участниците от Латвия в Евровизия, групата Citi Zēni, също се обърнаха към организаторите с призив организационния комитет да преразгледа позицията си за участието на руските представители в музикалния форум.

 

Междувременно днес стана ясно, че УЕФА ще премести финала на Шампионска лига в Париж след руската инвазия в Украйна.

 

Финалът трябваше да се проведе в Газпром Арена в Санкт Петербург, Русия на 28 май, но вместо това беше изместен на Стад дьо Франс в Париж.

 

Решението за преместване на футболното събитие беше взето на спешно заседание на управителния орган на европейския футбол днес.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати