Меню

Избрани новини

Фен зона

Без ЛГБТ книги и филми! Русия приема нов стриктен закон за гей пропагандата!

Какво ще бъде забранено и защо?

 

Руските депутати подготвят няколко законопроекта наведнъж за забрана на "ЛГБТ пропагандата" - вече за всички възрасти. 

Вече са написани два законопроекта, а "Единна Русия" се готви да представи своята версия за борба с "гей пропагандата" през есента. 

Най-вероятно през следващите месеци в Русия ще се появи нов закон, който ще забрани представянето на ЛГБТ теми в киното, литературата и медиите.

Руската служба на Би Би Си прогнозира какво ще се случи с руския книжен пазар, кино, медии и блогъри, ако обсъждането на куиър културата бъде напълно забранено в Русия.

 

Какво плаши депутати и "патриоти" в Кремъл

 

„Няма да го крия, бих изгорил целия ти офис, докато спиш у дома“, пише Захар Прилепин до Popcorn Books.

Така писателят родолюбец коментира повестта "Лято с пионерска връзка" и нейния рекорден тираж. Книгата - за любовта на двама тийнейджъри, пионер и съветник, в съветски летен лагер - беше издадена и продадена в гигантски за руския пазар тираж от 200 хиляди копия.

Скандалът бе подхванат от други привърженици на "традиционните ценности". 

В предаването си „Бесогон“ режисьорът Никита Михалков се възмути: „Как можем да водим война срещу фашизма в центъра на Европа и в същото време да култивираме ценностите на същата тази Европа, срещу която се опитваме да се борим, с нашите собствени ръце?".

 

Депутатът от "Единна Русия" Виталий Милонов, известен с хомофобските си възгледи, посети книжарница в търсене на "Лято с пионерска връзка" и започна да хвърля куиър литературата от рафтовете на пода. Той бил възмутен от факта, че книги с надпис "18+" все още са видими за непълнолетни.

Знакът „18+“ се появи в Русия върху книги, филми, статии и всякакви материали за ЛГБТ общността, след като през 2013 г. Държавната дума прие закон за така наречената пропаганда на нетрадиционните сексуални отношения. 

Законът задължава да "защитава" непълнолетните от информация за хомосексуалността и въвежда административни наказания за разпространяване на такава "пропаганда" сред деца.

Приемането на закона през 2013 г. беше посрещнато с масови протести в Москва и Санкт Петербург, а Европейският съд по правата на човека го призна за дискриминационен.

 

 

През лятото на 2022 г., на фона на руската инвазия в Украйна, депутатите отново започнаха да се „грижат“ за ЛГБТ културата

 

Законодателното събрание на анексирания Севастопол беше първото, което пое инициативата за по-строги наказания за "гей пропаганда". Депутатите от Севастопол заявиха, че действащият член, забраняващ "гей пропагандата" сред непълнолетни, е остарял и предложиха да се въведе административна отговорност за "пропаганда" сред всички възрасти.

Но този законопроект не стигна до разглеждане: той беше отхвърлен от профилната комисия на Държавната дума.

Няколко дни по-късно председателят на Думата Вячеслав Володин публикува анкета в канала си в Telegram: „Смятате ли за необходимо да се въведе забрана за пропагандиране на нетрадиционни ценности?“ и самият той обяви, че трябва да се въведе такава забрана.

Дори месец по-късно, през юли, интензивността на обсъждането на инициативи за борба с „гей пропагандата“ в Държавната дума не намаля. Група депутати от Комунистическата партия предложиха законопроект, забраняващ "пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения" сред всички възрасти.

Авторите в обяснителната бележка подчертават необходимостта от забрана на издаването на сертификати за разпространение на всякакви филми, които съдържат ЛГБТ теми, както и затягане на изискванията към медиите за избягване на "пропаганда".

Комунистическите депутати разглеждат „гей пропагандата“ като „отричане на семейните ценности“ и идеология „без деца“. Освен това те са сигурни, че "на фона на социални и икономически проблеми" хората започват да "страдат от педофилия", а "ЛГБТ пропагандата" ги тласка в същата посока.

 

Основният автор на този законопроект, комунистката Нина Останина, каза, че еднополовите връзки са „аномалия и диагноза“, а транссексуалните хора са „болни“.

 

Законопроектът на Останина обаче беше критикуван от депутати от Единна Русия. Но не заради самата идея за забраната, а защото самата управляваща партия подготвя подобен закон, който ще бъде представен на есенната сесия. За това говори депутат Александър Хинштейн, автор на много нашумели инициативи, които впоследствие бяха приети.

Законопроектът на Единна Русия, очевидно, няма да се различава много от това, което беше предложено в Комунистическата партия на Руската федерация: въвеждане на обща забрана на „гей пропагандата“, по-строга „отговорност за насърчаване на педофилия“ и забрана за разпространение сред деца на "всяка информация, която демонстрира нетрадиционни сексуални отношения и извращения".

Това означава, че ако по-рано в Русия журналистически текст, книга или филм за ЛГБТ хората можеха да бъдат етикетирани като „18+“ и да продължат да говорят по темата без съкращения, сега тази възможност няма да съществува.

Подобна забрана ще се отрази на книжния пазар, на филмите и сериалите, както и на работата на всички, които разпространяват информация - например медиите.

 

Какво искат да четат младите хора

 

„Прилепин беше много разстроен, че тиражът му не беше толкова голям, колкото този на „Лято с пионерска връзка“, коментира скандала, от който започна всичко, Владимир Харитонов, директор на Асоциацията на интернет издателите - Но причината се оказа достатъчно значима, за да могат депутатите, вкопчвайки се в нея, да видят някаква заплаха за устоите и да организират морална паника."

„Лято с пионерска връзка“ е пример за успешна книга за младежи. Ето как се наричат книгите за тийнейджъри и младежи: те разказват истории за израстване в различни жанрове. През последните години в Русия има истински бум на Young Adult: освен преводни автори, на пазара се появиха и руски писатели.

Много произведения „израстват“ от фенфикшън: фенфикшън се пише и чете предимно от тийнейджъри и младежи, а темите отразяват това, което интересува или тревожи младите хора. 

Първоначално „Лято с пионерска връзка“ беше фенфикция, докато издателите не се заинтересуваха от нея.

Според издателство Eksmo за 2020 г. най-четящата аудитория в Русия са по-възрастните тийнейджъри (16-19 години).

"Това е възрастта, за която казаха: младите спряха да четат книги. Не, не! Ето книгите, които четат, литературата, която ги докосва. Но идва държавата и започва да отрязва този интерес: не, четете други книги!“ казва Харитонов.

Young Adult - обикновено истории за израстване, които повдигат въпроси за самоидентификацията, приятелството, любовта и сексуалните отношения, които са важни за младите хора.

„Ситуацията, когато по-старото поколение не разбира какво чете, какво слуша, какво танцуват младите хора, е доста типична“, казва книжният критик Константин Милчин. Ако в тази конфронтация между по-възрастните и младите, по-възрастните имат повече сила, а властта е на страната на консерваторите, тогава новата култура отива в нелегалност, допълва той.

И има къде да отиде. Във времената на групово финансиране, платформи за самостоятелно публикуване и платени телеграм канали, е лесно да си представим как един автор разпространява произведение, заобикаляйки издателите, и получава пари за това директно от читателите.

Куиър литературата може да се върне в същите сайтове за фенфикшън, от които до голяма степен е израснала, да отиде в полузатворени общности, известни само на феновете на жанра, където ще бъде трудно за цензурата да я издирят и забранят.

Литературата ще си пробие път навсякъде, тя отдавна е изработила начини да съществува в една неблагоприятна за нея среда, казва Милчин. Освен това, предполага той, в "ъндърграунда" текстовете ще стават само по-откровени и по-сурови.

Междувременно, в края на август, Popcorn Books трябва да пусне продължение на романа, който толкова възмути депутатите: „За какво мълчи лястовичката“.


 

Бедност и автоцензура: какво ще се случи с книжния пазар в Русия

 

В понеделник, 22 август, Роскомнадзор, без да чака законодателна забрана, предложи на Руския книжен съюз да разгледа възможността за изключване на разпространението на книги с ЛГБТ пропаганда.

Ако показването и описването на хомосексуални връзки наистина бъде забранено, пазарът на книги наистина ще пострада.

„Куиър литературата е много важна и голяма част от пазара", подчертава блогърът Владислав Крилов, водещ телеграм канал за ЛГБТ литература на руски.

„Ако отидете в [книжарница] „Читай-город“, тогава на входа, на мястото за топ продажби, куиър литературата е заела неотлъчно място от две години. Издателите отбелязват, че това е доста печеливш сегмент."

Книжният пазар и сега е в тежко положение без никаква цензура. 

„От февруари (т.е. от началото на руската инвазия в Украйна, б.р.), когато започнаха санкциите, веднага възникнаха проблеми с хартията, боите, мастилата и други консумативи“, каза директорът на издателство Phantom, Алла Щейнман, пред BBC - В бъдеще може да има проблеми с доставката на важни части за печатното оборудване, тъй като всички машини са западни. Колко дълго печатарските машини ще могат да работят без поддръжка или подмяна, не знаем ."

Освен това, припомня тя, някои западни носители на авторски права и автори отказват да си сътрудничат с Русия. Това означава, че няма да има книжни новости, но не само те ще бъдат загубени.

Издателят получава лиценз за ограничен период, най-често за пет години. Тези автори и агенти, които отказаха да си сътрудничат с руски издатели след 24 февруари, няма да подновят договорите си, което означава, че някои от много популярните книги просто ще изчезнат от пазара.

Стайнман не подкрепя подобна политика на западните автори. „Смятам, че това е крайно неразумно решение, тъй като именно добрите книги дават възможност на хората да гледат по-широко на света, да бъдат по-човечни, учат на съпричастност към чуждата болка“, казват от издателството.

Цензурата допълнително ще компресира и без това бедния пазар. „Според мен основната опасност не е в самия закон, който все още никой от нас не е видял, а в армията от доброжелатели, които ще се втурнат да пишат доноси от дъното на сърцето си, отбелязва Алла Щейнман.

Доноси се случваха и преди: например читатели успяха да намерят пропаганда на фашизма в антифашистки книги и предизвикаха скандали. Това се случи дори със световния бестселър на Джон Бойн „Момчето в раираната пижама“, спомня си Стайнман.

Но дори ако никой отдел не забрани книги, които се занимават с ЛГБТ теми, много издатели или разпространители ще въведат механизъм за автоцензура: те ще избягват да работят с книги на „опасни“ теми, предполага издателят.

"Според мен забраните за споменаване на тази тема са чиста цензура и нашето издателство определено няма да цензурира автори. По-добре е да откажете книгата изобщо, която е много вероятно да бъде забранена", смята Щейнман.

„Руската книжна индустрия е много тясно свързана със света – както на ниво материално производство, така и на ниво съдържание. 15-20 процента от всички книги са преводна литература. Ето защо, когато руската държава провокира прекъсване на отношенията си със света не е просто „черен лебед“ за индустрията „А цяло ято такива лебеди“, обобщава Владимир Харитонов, директор на Асоциацията на интернет издателите.

 

Филми и сериали: "С този закон само ще довършат оцелелите"

 

Ако такъв закон беше приет миналата година, това щеше да бъде колосален удар за руския филмов пазар, казва Иван Филипов, творчески продуцент в AR Content: „Дори ако споменаването на хомосексуалността на даден герой е забранено, тогава огромното мнозинство от цялото съдържание ще излети."

През последните години имаше скандали, когато руският превод на холивудски филм смекчи гей линията, правейки я почти невидима - например в „Зелената книга“ и „Отмъстителите: Краят“. От биографичния филм за Елтън Джон "Rocketman" пет минути бяха напълно изрязани: сцени с еднополов секс и употреба на наркотици.

Но сега катастрофата в областта на киното вече е настъпила и изобщо не става въпрос за цензура. Поради войната сътрудничеството с Русия беше прекъснато от много носители на авторски права. Повечето от новите западни филми в страната вече не се пускат, а именно те донесоха боксофиса в кината.

Заместването на внос на холивудски блокбастъри в Русия няма да работи - още повече толкова бързо. "Само атракционните филми правят пари, които са почти невъзможни за замяна - сигурен е Филипов. - Руският филмов пазар не знае как да направи това в необходимия мащаб и с необходимата скорост. Трябва да смените 100% от хардуера и софтуер: всички специални ефекти, всички камери, всички проектори са чужди."

Така че киносалоните бавно умират без приходи. Някои собственици на кина вече преобразуват салоните в стаи за VR игри и батутни центрове.

"90-те години и магазините за мебели в кината ще се върнат. Въпреки че през 90-те години можеше да се купуват мебели в чужбина и да се продават, но сега какво ще поставите там?" - пита филмовият продуцент.

„Тъй като пазарът вече е унищожен, с този закон само ще довършат оцелелите: а това са онлайн платформите“, казва Филипов.

Така например "Амедиатека" все още си сътрудничи с американското телевизионно студио HBO, което произвежда високобюджетни и много популярни сериали. През август дългоочакваният сериал на HBO "Домът на дракона" ще се излъчва по "Амедиатек". И предишни проекти - "Игра на тронове", "Еуфория" - все още са достъпни за абонатите. И двата сериала са много популярни, и двата включват ЛГБТ герои и показват секс между хора от един и същи пол: в случая на „Еуфория“ това е и секс между тийнейджъри.

Куиър киното беше възпрепятствано да се показва в Русия в продължение на много години - и за това не бяха необходими специални акаунти. Хомофобски активисти атакуваха ЛГБТ филмовия фестивал „Рамо до рамо“, а в деня на прожекциите имаше сигнал за бомба.

През 2020 г. „Рамо до рамо“ не беше разрешен да се провежда офлайн: Роспотребнадзор се позова на ковид нарушения. През 2021 г. те преминаха към онлайн платформа, която надзорният орган скоро блокира и зрителите трябваше да гледат филми чрез VPN връзка маскираща техният IP адрес.

А през 2022 г. не беше възможно да се проведе руският куиър филмов фестивал дори в интернет. "За провеждането на фестивала са необходими не само всички лицензи, но и съдържанието от Министерството на културата. Така и не го получихме", каза Гуля Султанова, организаторът на фестивала "Рамо до рамо", пред BBC.

„Нашата основна работа сега е разпространението на информация за киното, за куиър културата онлайн“.

На своя уебсайт екипът на фестивала публикува статии за куиър културата, провежда онлайн лекции и издава подкаста Куиър култура. И законопроектът може да забрани всичко това - както и всички медии и новинарски сайтове, които пишат за случващото се в ЛГБТ обществото.

"Parni Plus" е най-големият и най-посещаван сайт за проблемите на ЛГБТ, който не е блокиран в Русия. "Бяхме блокирани два пъти и двата пъти спечелихме делата в съда и ни възстановиха. Защото спазваме закона: имаме табела, която забранява на лица под 18 години да ни четат. Четат ни 4 милиона уникални потребители на година, нашата аудитория непрекъснато расте", каза главният редактор Евгений Писменни пред BBC. Той се опасява, че сайтът ще бъде блокиран, ако законът бъде приет.

Разбира се, „Parni Plus“ ще има ядрена публика дори и в случай на блокада. Но сайтът все пак ще загуби повечето си читатели, смята Писменни - не всеки знае как да използва VPN.

„Представяме всичко, което казваме, през призмата на здравето: психическо, сексуално. Вярваме, че нашата информация е проводник на здравето на ЛГБТ хората, с помощта на която те се чувстват по-добре в общество, в което имат негативно отношение към ЛГБТ хора", добави Писменни. „Този закон значително ще намали достъпа до информация."

 

 

„Върнете Съветския съюз“: защо е необходимо всичко това?

 

„Омразата към ЛГБТ хората винаги е била използвана, за да се отклони вниманието от нещо друго“, казва Гуля Султанова, организатор на фестивала за ЛГБТ филми „Рамо до рамо“, за новите инициативи на Държавната дума.

„ЛГБТ темите се обсъждат от властите само в ситуация на влошена икономическа или политическа ситуация", съгласен е политологът, куиър изследовател Дмитрий Толкачев.

„Политиците се връщат към темата за морала, когато нямат какво наистина да предложат по отношение на икономиката и Те могат да действат само като забранят тази ефимерна пропаганда, която сами са си навлекли, зад която всъщност стои пропаст на поколенията и различно разбиране за хомосексуалността“.

„Нужно им е винаги да се въртят около тази опорка: традиционните ценности и заплахата от Запада. Така че те се въртят“, казва Ирина Ролдугина, изследовател на историята на хомосексуалността в Русия.

Според нея новият закон може да доближи положението на ЛГБТ хората до това, което изглеждаше в Съветския съюз:

„Те се опитват да се върнат назад и да върнат всичко в общ смисъл в Съветския съюз, където по принцип беше невъзможно да се обсъждат такива неща, говорене за куиър проблеми, хомосексуалността не съществуваше в публичното пространство. Сега те се опитват да направят същото, но не е много ясно как ще се получи това в 21-ви век."

Всички експерти, интервюирани от BBC, са единодушни в едно: законът ще попречи значително на представителството и видимостта на ЛГБТ общността в Русия, но радикално новите забрани няма да променят нищо

 

"Всеки закон, който бъде приет, ще бъде недействащ - само за успокояване на консервативната прослойка на обществото", казва Дмитрий Толкачов.

Той е съгласен, че целта на закона е да заглуши дневния ред на ЛГБТ в публичното пространство, но в същото време ще бъде невъзможно да се блокира абсолютно всичко по тази тема в интернет:

„Не бих се паникьосвал много за нови ограничения : киното отива в сивия сектор, а темата за хомосексуалността се отразяваше само в независими медии, които вече са блокирани."

Разбира се, новият закон ще усложни живота и работата на всички, които се занимават с проблемите на ЛГБТ, от активисти до изследователи, казва Ирина Ролдугина: „Наскоро видях във Фейсбук как някой написа: „Ако този закон бъде приет, то сериалът над, който работя от две години, няма да види бял свят!“."

В същото време тя отбелязва, че новите забрани могат само да събудят интереса към тази тема, както се случи през 2013 г., когато беше приет първият закон за „гей пропагандата“.

"По-скоро този закон само добави интерес към куиър проблемите, като цяло маркира дискурсивно поле за говорене за куиър култура, тъй като преди 2013 г. такъв разговор не съществуваше в Русия. В резултат на това възникна не вакуум, а огромен интерес, и това си личеше навсякъде: медийни корици, събития, ЛГБТ проблемите вече започнаха да пускат корени в киното“, спомня си Ролдугина и добавя, че самата тя започва да изучава ЛГБТ културата след забраните от 2013 г. и в същото време търсенето на нейните изследвания се увеличило драстично.

Освен това, въпреки продължаващата активност на депутатите, социологическите проучвания показват, че руснаците като цяло не забелязват „гей пропагандата“.

По данни на ВЦИОМ към 11 август само 13% от руснаците са се сблъсквали с подобна „пропаганда“ в киното, медиите или интернет. А 56% смятат, че сексуалната ориентация на възрастен не може да бъде променена от никаква пропаганда.

„Не мисля, че хората ни най-малко се интересуват от тази нова хомофобска война", обобщава Ирина Ролдугина. „Те [властите] не могат да спрат някои необратими неща, не могат да спрат прогреса, изкуствено да принудят хората да мислят как да се справят с господството на гейовете." /  източник: BBC / Превод И. Иванов

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 

 Коментари (2)

JamesOdork здрасте всем!!!!!!!!!!


-------
https://uristpravo.ru/


СПАСИБО ОЧЕНЬ КЛАСНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!


-------
gydomasis pedikiuras kaina


Конечно. Это было и со мной.


-------
https://pomogalka.me/4-klass/matematika/istomina/


ммм Точно.


-------
https://opt24.store/product-category/produkty-pitaniya/deserty/


куль)))


-------
https://lordserial.press/serial/id548972-the-lord-of-the-rings-trilogy-behind-the-scenes


Впадло смотреть ...


-------
smm instagram followers


Эта тема просто бесподобна :) , мне очень нравится )))


-------
как накрутить 1000 подписчиков в инстаграме бесплатно


По моему мнению Вы допускаете ошибку. Предлагаю это обсудить. Пишите мне в PM, пообщаемся.


-------
приложение накрутка инстаграм


Мда....... старье


-------
https://adm1ralxxx.info/


Только посмейте еще раз сделать это!


-------
https://vavadacasinocom.xyz/
17.11.2022 05:03 / Отговор
CoreyPef литые диски купить в красноярске r15 5х100
21.11.2022 06:16 / Отговор

Добави коментар


Попитай Елза