Меню

Избрани новини

Афиш

Проект разказва историята на Драг Кралиците в България (снимки)

Събитието включва експозиция, видео интервюта и разкази на легенди от драг културата у нас

 

„София куиър форум 2020: История на преобличането в България“ е изследователски и архивен проект, създаден от художниците Ясен Згуровски и Боряна Росса, който ще се появи на 28 декември на адрес dragbg.sofiaqueerforum.org.

 

Архивът ще бъде съпътстван от изложба, дискусии и пърформанси с драг кралиците и кралете в галерия „Структура“, които предстоят да бъдат анонсирани.

 

Тази година форумът е посветен на историята на драг пърформанса в България с фокус върху 90-те и има за цел да създаде широко достъпна информационна база, която ще провокира разговор между поколения драг изпълнители и тези, които се вдъхновяват от тях, включвайки центрове на драг пърформанса от цялата страна.

 

Типично за унисекс и техно естетиката на 90-те, драг културата е широко разпространена като комерсиално направление в модата и музиката, и определя профила на новото и младежкото от тези години в световен мащаб. Специфично за българската ситуация е, че въпреки субкултурността на драг сцената тя е широко приета и не е типична само за куиър средите, както на други места.

 

„Спартакус“ в София и Варна, „Калигула“ в Пловдив, „Оскар Уайлд“ и „Александър“ във Варна не са просто „гей барове“: в тях ходят и хетеросексуални хора, а самата общност на посетителите на клуба е допълнително създавана от избора на фейс-контрола на входа, който преценява дали външния вид подхожда на куиър и драг атмосферата в бара, без непременно да визира сексуалността на всеки един от посетителите. Екстравагантните и често преувеличени превъплъщения в другия пол са високо ценени и включени.

 

Поради това включване сцената е силно вдъхновяваща за поколенията художници и културни дейци, започнали своята кариера през 90-те, и поставя началото на художествено изразяване и начин на живот със своето влияние и днес.

 

В архива и изложбата на София куиър форум тази година ще бъдат представени документални фото и видео материали на драг кралици (например с Елза Парини, Мис Бони, Урсула, Жулиета Интергалактика, Дженифър Бенедикшън, Енигма Чадел и др.), участвали в програмата на легендарни клубни сцени като „Спартакус“ (София), „Оскар Уайлд“ и „Александър“ (Варна) и „Калигула“ (Пловдив).

 

Материалите ще бъдат съпроводени от серия интервюта с кралиците, както и с театрални режисьори и с артисти работещи в други жанрове на изкуството, които показват силното влияние на тази клубна среда върху театъра, музиката, телевизията, модата и лайфстайл изданията от 90-те.

 

Между интервюираните са режисьорките Възкресия Вихърова и Ани Васева, моделиерката Мариела Гемишева, актьорът Леонид Йовчев и др. Форумът ще проследи и връзката на този феномен с по-новите явления в тази област като Куиър въртележка, House of Diva Station и House of Benediction.

 

По време на София куиър форум драг пърформансът ще бъде поставен в исторически контекст.

 

Темата за преобличането е била винаги актуална и присъства в много разнообразни пластове на българската култура от векове. Примери са народните традиции на преобличане на мъже като жени и на жени като мъже от времето на траките, уникални за нашата страна и почти непредставени в съседните на нас култури.

 

Тези традиции продължават да присъстват широко в българския фолклор и в религиозните обреди, като обичаите по време на Бабинден, ритуалът Совойница, кукерските празници и др.

 

Подобни ритуали и тяхното сравнително разглеждане с днешния ден отразяват не само пластичността на човешката сексуалност, но и поливалентността на половите роли в обществото.

 

Ясен Згуровски (Blogspot) е роден през 1974 г. в гр. Губкин, Русия. Завършва НБУ в гр. София, специалност „Анимационна режисура” при проф. Иван Веселинов. Илюстратор е в редица издания на българския и чуждестранен печат. Tворческата му биография включва илюстрации за FAME Cards, списанията Едно, Егоист, Инсайт, Интро, Капитал, Month2Come, Алтера, Разлики в картинки (Next Page Foundation), Free Medium (Австралия), The Sound of Drowning (Англия), reFRESH magazine (Англия), daydream (Англия), Tattoo Dimension (Италия), Pop Psychedelic (Сингапур), Kitchy Koo! (Канада), Museum of Wonders (Италия), Metro (Чехия), Queer Trash (САЩ), работил е и с Totally Erected, Coffee House, Life House, Free Front и др. Самостоятелните му изложби, носещи красиви имена като „Over Indulgence”, „New Gospel of Pleasure”, „What a Wonderful World“, са класически пример за попарт. Участвал е в такива колективни изложби като „Masters Re-Mastered” (Гьоте Институт, София), „Изкуството руши стени” (ос. Болшевик, Бургас), „Out Is In” (Red Bull Space, Ню Йорк Сити, САЩ), „Ars Homo Erotica“ (Варшава), „Artists for Athens Pride“ (Атина), София куиър форум, и др. Описва стила си като куиър траш и психеделичен поп. 

 

Жулиета Интергалактика (Фейсбук) е измислен персонаж, създаден от художника. Звездата ѝ изгрява с откриването на култoвия клуб „Спартакус” в края на деветдесетте, когато заедно с мис Бони, Медея, Сесил, Ла Коста, Ребека и Урсула поставят начало на драг културата по родните ширини и внасят нов блясък в клубния живот. 

 

 

Ясен Згуровски и Боряна Росса


Боряна Росса (доктор на философските науки) е художничка и кураторка, която живее и работи между София и Ню Йорк. Произведенията й са в областта на пърформанса, филмa, фотографията, електронните изкуства и биологията. Доцентка в катедрата по Трансмедия във факултета за Визуални и пърформанс изкуства в Сиракузкият университет, Ню Йорк. През 2004 г. заедно с художника и режисьора Олег Мавроматти основава групата Ултрафутуро.

 

Групата се занимава с приложението и ефекта, който произвеждат в обществото новите технологии и научните открития. Тези взаимодействия са разглеждани от групата през пресечна киберфеминистка перспектива. През 2012 г. Росса защитава докторска дисертация в областта на електронните изкуства в университета в Ренселар, Ню Йорк на тема Представянето на пола след Студената война

 

През 2014 г., заедно с Мавроматти стават стипендианти на Фондацията за изкуства в Ню Йорк (NYFA) в областта на медийните изкуства. Повечето нейни произведения са покавани нееднократно на международната и местна сцена на места като като Brooklyn Museum, Ню Йорк; GARAGE Museum of Contemporary Art, Москва; Museum of Contemporary Art (MUMOK) Виена; Zacheta Gallery, Варшава; steirischer herbst, Грац; НХГ, София; 1st Balkan Biennale, Солун; Kunstwerke and Akademie der Kunste, Берлин; The 1st Moscow Biennial; СГХГ, София; Haifa Museum of Art, Хайфа, и т.н. Нейни работи са част от многобройни обществени и частни колекции като Art Collection of Erste Bank-Group; Thessaloniki Museum of Contemporary Art; СГХГ, София; Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство; Elizabeth A. Sackler Center for Feminist Art at the Brooklyn Museum, Ню Йорк, и т.н. http://boryanarossa.com

 

Това издание на София куиър форум е подкрепено от програма „Публики” на Национален фонд Култура и е създадено в сътрудничество с галерия „Структура“. LifeOnline.bg e медиен партньор на събитието!


 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.
Коментари (3)

Marianna_pisa Петр, инцест бабушка и внук
Ваше мнение пригодится
Мужчины вы где cfeaa2_

Сила, Протестую против этого.
03.10.2021 18:41 / Отговор
rainy_Watte Дорофей, Хочу мужчину... d907160 )))

Очень хочу мужыка, средних лет. Я РђРІРґРѕС‚СЊРєР° Мне 15 лет! Общение, вирт по скайпу. Жду котятки ) Я супер секси
Дорофей, Весьма ценный ответ
22.10.2021 19:13 / Отговор
rainy_Watte waldeotreppalt, Мужчины Ауу aa4_e07 :)

Хочу мужчинку, средних лет. Я Р РѕСЃСЏ Мне 14 лет! Общение, вирт по скайпу. Жду мальчики :) Я красивая?
waldeotreppalt, Умные вещи, говорит)
24.10.2021 04:43 / Отговор

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати