Меню

Избрани новини

Ексклузивно

"Макдак", "МакКряк" и "Крошка Макдошка": McDonalds си тръгва от Русия!

Руснаците търсят заместник на името на американската верига

 

Руските фенове на Макдоналдс се чудят как ще се казва местният ресторант, който ще замени популярната американска верига за бързо хранене след окончателната продажба на бизнеса на компанията. 

 

Една от популярните версии е жаргонното име "McDuck" (Макдак), но вече се появиха и по-официални, например "Rossburger" (Росбургер).

 

На 16 май американската компания McDonald's обяви окончателното си изтегляне от страната - след 32 години работа в Русия, корпорацията продава бизнеса си и търси купувач, пише на сайта на корпорацията главният изпълнителен директор на компанията Крис Кемпчински.

 

„... невъзможно е да се пренебрегне хуманитарната криза, причинена от войната в Украйна. Ето защо McDonalds реши напълно да се оттегли от руския пазар.

 

За първи път в нашата история ние деархивираме голям пазар и продажба на портфолио от ресторанти на Макдоналдс. Те вече няма да носят това име, няма да имат нашето меню. Златните арки вече няма да блестят в Русия", казва директорът.

 

Според руската агенция ТАСС ресторантите ще заработят в страната отново още през юни 2022 г., но под друго име: McDonalds ще се завърне в Русия през юни под нова марка. Веригата от ресторанти и менюта ще бъдат запазени, както и работните места. Повече от 90% от доставчиците са руски, сътрудничеството с тях ще продължи. Всъщност само името ще изчезне, твърди рупорът на руската пропаганда.

 

Припомняме, че McDonalds обяви временно спиране на работа в Русия още през март, надявайки се за скорошно прекратяване на руската инвазия в Украйна. Но както каза главният изпълнителен директор Крис Кемпчински, запазването на бизнеса в страната „вече не е подходящо и не съответства на ценностите на Макдоналдс“.

 

Очаква се загубите от изтеглянето на компанията от руския пазар да достигнат 1,4 милиарда долара, съобщава Voice of America. Като част от продажбата на бизнеса, компанията възнамерява да запази правата върху търговската марка в Русия, което означава, че ресторантите, които ще отворят McDonalds в страната, няма да могат да използват неговото име, лого и меню.

 

В тази връзка потребителите на Runet излагат своите идеи с всички сили, как ще бъде името на ресторанта, който ще бъде отворен вместо McDonalds. Една от популярните версии беше жаргонното име "Мак Дък", но към него вече се присъединиха по-креативните "Мак Кряк", "Мякиш" и "Росбургер". 

 

Междувременно някои коментатори просто открито тролят за евентуален руски наследник на американската фастфуд.

 

Авторите на рускоезичните Телеграм канали започнаха гласуване за възможно име на новия ресторант. Ако се съди по анкетата в популярната група Dark Voice, името "Крошка Макдошка" е начело.

 

Повечето от коментаторите обаче са скептични към новините за възможната поява на ресторанти, които биха могли реално да заменят McDonald's.

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Къде ще посрещнете Нова Година?

 

Покажи резултати