Меню

Избрани новини

Афиш

В Москва българският режисьор Тео Ушев успя да вбеси Путин!

Филмът му „Фи 1,168“ бе награден на фестивала в Бевърли Хилс

 

"Златната палма" бе връчена на Теодор Ушев за филма "Фи 1,618". Продукцията участва и в конкурсната програма на московския филмов фестивал. В онлайн видеообръщение по време на фестивала Ушев призова за разум и мир.

 

Организаторите на фестивала определят продукцията като филм, който сграбчва тялото и душата на зрителя и не ги пуска. Във филма се преплитат не само майсторството на филмовото изкуство, но и умелото разказване на истории. 

 

Тео Ушев, който открито подкрепя Украйна и се обявява срещу руската инвазия, използва повода, за да направи видеообръщение. Облечен с тениска с надпис "Не бъди герой, а човек", той заяви, че войната убива руската култура.

 

При появата му екраните, в залата настъпи гробна тишина. Преводачът цензурира речта на българина, затова той продължи на руски език.

 

"Четяхме в захлас литературата ви, гледахме развълнувани филмите ви. И изведнъж - всичко пропадна. Длъжен съм да кажа това, защото филмът повдига именно темата за унищожението на културата, изкуството, любовта, хуманизма.

Унищожението им от тоталитаризма, от диктатурата. Войната унищожава руската култура. Всяка ваша изстреляна ракета изгаря по една руска книга. Всяка ваша бомба взривява по едно стихотворение, унищожава по един филм. С всяко убито невинно дете или жена убивате и по един ваш писател, артист, режисьор. Войната убива вашето изкуство", казва в речта световно признатия творец.

 

Той казва, че препратките във филма "Фи 1.618" към руската култура са многобройни и е абсолютен фанатик на тема руска култура и пита риторично за войната: "За какво ви е това?  За парче земя, в което след войната няма да поникне и един картоф? А ако поникне, той ще бъде отровен… Отровен от мъката на убитите хора."

 

 

Режисьорът неведнъж е демонстрирал подкрепа за Украйна и се е обявявал против руската пропаганда и режима на Путин, затова и участието му във фестивала отваряше много въпроси. 

 

След като руските държавни агенции ТАСС и Интерфакс съобщиха по-рано, че филмът на Теодор Ушев ще се състезава в основния конкурс на 45-ия Московски кинофестивал, мнозина у нас го порицаха, че е кандидатствал с филма си в условията на политически, икономически и културни санкции, наложени от западния свят за Русия заради инвазията й в Украйна.

 

Неговият " Фи 1.618" бе единият от само два филма от ЕС в конкурсната програма на фестивала - другият е румънско-френска копродукция. Ушев все пак не присъства в руската столица, включи се дистанционно от Лос Анджелис (където бе на фестивала в Бевърли Хилс) на пресконференцията с журналисти. Филмът му има прожекции в Москва днес и на 26 април, уточнява „СЕГА“ на своя уеб сайт.

 

"Безсмъртието на човека няма да създава изкуство. Няма да помага на човечеството. Ако талантливите хора знаят, че разполагат с цялото време на света пред себе си, няма да напишат и една строфа. Безсмъртието ще бъде в полза само на диктаторите, тираните.

Всички диктатури са породени от горещото желание на един комплексиран човек да изпише името си с големи букви върху вечния камък на историята. Тираните виждат историята само като вечния камък, на който да издълбаят своето име. 

Само диктаторите искат да живеят вечно. Безсмъртието е път към терора", пък са думите на Ушев, които със сигурност са жегнали руския президент Владимир Путин.

 

И продължава - "Ако съберем всички книги на едно място, бъдете сигурни, че винаги ще се намери някой, който да поиска да натисне червеното копче и да изтрие всичко".

 

"Не разбирам! Моля ви, трябва да направим нещо. Човекът и любовта трябва да победят омразата и смъртта. Аз вярвам, че не всичко е загубено. Поне едно стихотворение трябва да спасите!", казва Ушев и завършва обръщението си със стихотворение на Анна Ахматова. Цялата реч е публикувана във Фейсбук страницата на филма.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати