Меню

Избрани новини

Музика

Кой забърка Орлин Горанов в скандал с песен на Майкъл Джексън? (видео)

Игор Марковски и Светослав Лобошки замесиха изпълнителя в скандално плагиатство

 

Един от най-обичаните, талантливи и достойни родни музиканти се оказа замесен в грозен скандал с кражба на музика, без да има каквато и да е вина.

 

Става въпрос за Орлин Горанов.

 

Композиторът на един от последните му хитове директно е копирал песен на Майкъл Джексън, записана преди повече от 20 години, представяйки я за своя. Родната звезда приел да изпълни парчето, без дори да подозира за злоупотребата. Сега Орлин е съсипан заради позорната ситуация.

 

Като автор на музиката и аранжимента на „Тунел от самота” в YouTube e посочен Светослав Лобошки. Проблемната песен изпълнена от Орлин Горанов направи своята премиера още през пролетта.

 

Едва наскоро обаче почитатели на Майкъл Джексън случайно се заслушали в нашенското парче, откривайки, че то звучи точно като една от недовършените песни на покойния Крал на поп музиката.

 

Въпросната мелодия е слабо популярна за широката публика, но добре известна на най-заклетите фенове на починалия преди 11 години световен изпълнител. Името на песента на Джако е „Fall Again” и може да се намери в платформата Ютюб.

 

Там може да се чуе и изпълнението на Орлин Горанов, за да ги сравните публикуваме и двете тук.

 

 

 

 

 

Приликата се забелязва веднага дори и от неспециалисти, а за музикант е невъзможно да не разбере, че става въпрос за една и съща мелодия.Според официалната информация, като автор на музиката на българската песен се подписва Светослав Лобошки, докато песента на Джексън е писана специално за него от Уолтър Афанасиев и Робин Тик.

 

Майкъл прави демо запис през 1999 г., но песента така и не е завършена. Демото е издадено 5 години по-късно. Така и не набира голяма популярност, така че не е изключено Орлин Горанов никога да не го е чувал.

 

Водещият на предаването „Последният печели” по БНТ в случая няма участие в кражбата на музиката, а най-вероятно е жертва на недобросъвестните си партньори, както и на продуцента на парчето „Тунел от самота” Игор Марковски, които са му предложили песента, твърдят запознати.

 

 

Светослав Лобошки е популярен предимно като автор на песни за чалгата. Той от години произвежда музикални композиции за фестивала „Пирин фолк” и за певци на компаниите „Пайнер” и „Ара”.

Според специалист парчето на Майкъл е брутално олрадено:

„Всичко в българската версия е свалено едно към едно от Майкъл Джексън – хармония, тоналност, мелодия! Само с два изменени тона в атаките, за да не го хване човек от раз”, коментира композитор, пожелал анонимност.

 

Той уточнява, че оригиналната песен е в Ми минор, а българското копие – в Си минор.
Родни музиканти вече търсят контакт с компанията, която държи правата над творчеството на Майкъл Джексън, за да я уведомят за злоупотребата, пише Уикенд.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза