Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Плагиатство! „Шушана“ била крадена! Трима спорят за авторство

Мазния чалга хит скара Наско Ментата, Хисарския поп и Милко Калйджиев

Тримата трубадури на родния чалга небосклон претендират за авторство на аранжимента на новия-стар хит „Шушана”, без да имат представа, че той е еврейска сватбена песен, написана още през 60-те години на миналия век от композитора Йозеф Хадара. Тогава заглавието песента е „Erev Shel Shoshanim”, а текстът е подобен на изпетия от нашенците.

Фолк динозаврите обаче са на път да скубят мустаци кой е по-по-най в бранша и кой кого е окрал, но всъщност излиза като в приказката: „Крадецът вика дръжте крадеца”. Наследниците на Йозеф Хадара и текстописецът Моше Дор в Израел едва ли имат представа, че пишман авторите си приписват качества и права за авторство на аранжимент, каквито не притежават. Въпреки това трупат пари, а турбо чалгата „Шушана” е изключително популярен хит през последните месеци, пише седмичник.

Мургавият изпълнител, който избухна в интернет и в почти всички чалга радиостанции на страната с хитовото си парче „Шушана” е на път да „отреже” главите на колегите си Милко Калайджиев и Димитър Андонов, по-известен като Хисарския поп.

Падне ли вечерта, с було от синкав здрач. Пеят щурците, грее Луна, а Шушана е сама. Ой, Шуши, Шушана – моя единствена, чуй моята песен, чуй моя глас – само теб обичам аз”, извива децибели изпълнителят на „Я, елате, пиленца, при батко” през 2015 г., а около него на маса танцуват куп момичета. Видеото е заснето в дискотека „Али Баба” в родния му Свиленград, където мустакатата легенда го изпълнява през вечер на живо.

Същата песен, заснета отново в заведение и на маса, отрупана с ядене и пиене, с лирично поклащащи се в танцувална стъпка юнаци, прави и Наско Ментата. Според чалга почитателите, Ментата се справя далеч по-добре от звездата на „Пайнер” и за това клиповете му се по-гледани, макар че виждат бял свят едва през лятото на 2017-а.

Почти веднага се запяват от народа и в момента гонят по слава песните на Хисарския поп от края на 80-те. Тогава Димитър Андонов направи повече от бум, след като издаде албум с народни песни, изпълнени под асмата, но с актуален аранжимент. Нелегалните му записи се разпространяваха от ръка на ръка, без знанието и разрешението на Министерство на културата, което заклеймяваше остро подобен вид нелегална дейност и печалбарство.

Наско обаче пее с пълно гърло и песните на Хисарския поп. Публиката се радва на изпълнението на любовния му хит „Разсъмва се, разсъмва се”, „Елена” и много други, за които младежите хабер си нямат, че се е „пръкнал” у нас преди близо 40 години.

Луна

Песните, които пеят Наско Ментата и Милко Калайджиев са по-скоро с народен аранжимент. Звучат еднакво – както преди 40 години. Познавачите са убедени, че чалгаджиите трупат пари от рок парчето на група „Polydor”, което е записано за първи път в Белгия през 1975 г. Песента е със заглавие „Shoshana”.

Далеч преди това - през 1966-а, песента е изпята на сръбски от Оливера Петрович, популярна още като Оливера Вучо. Заглавието също е „Shoshana”. Идеята е заимствана от сърбите от „Erev Shel Shoshanim” - еврейска сватбарска песен по текст на Моше Дор и изпълнение на Яфа Яркони

 

ГалинКоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

На коя от топ дестинациите бихте почивали през зимата?

Азия, Карибския регион или Мексико са ви на сърце

 

Покажи резултати