Меню

Избрани новини

Музика

YouTube свали песента на Сузанита – крадена е!

Парчето на Сузанита "Луцифер и Буда", в която 14-годишната дъщеря на Орхан Мурад показва средни пръсти освен скандална, вече е доказано крадена

Приликите между песента на Сузанита, само официалното видео на която е гледано в Youtube над 5 млн. пъти, и trap парче на арабски диджей отпреди две години, вече бяха разконспирирани, както първо писа LifeOnline.bg.

Всъщност не става дума за прилика, а използване на семпъл 1:1. Mоже да е избран, защото звучи екзотично и пасва на идеята, отнасяща се до Буда. Само че този семпъл е… от изключително известна религиозна песен на бахайската вяра.

От движението на бахаите със сигурност имат защо да са недоволни от песента – представете си песен с подобен текст върху семпли от "Аве Мария", например.

Сузанита Мурадова
Но въпросът има и друга страна – авторскоправна.

Оригиналната песен Allahumma Ya Subuhun е на близо 40 години. Композирана от е известния австрийски диригент и цигулар Биджан Казем Исак и е изключително популярна след последователните на бахайската вяра.

"Невероятно е как продуцентите на този клип са смятали, че подобна кражба ще им се размине", казва пред bTV продуцентът на оригиналната музикална творба Том Прайс.

"Това е точно същата песен, която аз съм продуцирал и съм записал през 1991 г. Това беше религиозен запис. Правя много религиозна музика за бахайската вяра. Тази религия има повече от 10 млн. последователи по света. (…) Когато ми изпратиха това видео в YouTube, го пуснах… Тя (Сузанита – б.ред.) пееше точно същата мелодия, но не само това – бяха използвали моя запис. В този клип може да чуете моя оригинален запис. Така че това видео в YouTube е откраднало две неща: продукцията, която аз направих през 1991 г. и песента, която проф. Казем Исаак е написал. Това са нарушения на две авторски права", казва Прайс. "Естествено, аз не разбирам български, затова не знам какво точно се пее, но хората, които ми сигнализираха, ми написаха, че има силен сексуален подтекст и това е много странно, защото оригиналната песен е дълбоко религиозна – тя е за Бог. Тази песен възхвалява приноса на бога. Да вземеш такава сакрална песен и да сложиш сексуално съдържание беше много изненадващо за мен", обяснява той.

Прайс е изумен от това как може авторите на българската песен да са си мислели, че могат да се измъкнат. Песента на Сузанита вече е свалена от YouTube заради авторски права.

"Ако са изкарали пари от тази песен, ще ги помолим да преведат тези пари за избрана благотворителна кауза в България от наше име. Ние не искаме да ни дават пари…", настоя Прайс.

Бащата на Сузанита, Орхан Мурат, смята, че за пореден път публиката е занимавана с ненужни неща, но пък дъщеря му ставала по-популярна.

"Най-отговорно заявявам, че те, децата, са използвали един семпъл от диджей Бис от Arab trap. Взели са един бийт, това са едни-два такта. В авторското право до четири такта се води за заимстване, а не за плагиатство", обяснява той.

"Става въпрос за семпълче от два такта, което Сузи и нейните приятелчета са взели и са започнали да импровизират отгоре. Не е вярно това, което каза господинът, че тя пее същата мелодия – мелодията е съвършено различна, даже малко фолклорен мотив има", категоричен е Орхан Мурат.

Източник Днес.бгКоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Къде ще почивате това лято?

 

Покажи резултати