Меню

Избрани новини

Музика

Наследниците на фолк певицата Румяна скочиха срещу кражбата на нейна песен! (видео)

Джорджия си позволи да пусне кавър на авторки хит от покойната изпълнителка

 

Кавър на хита “Две очи разплакани” на покойната фолк певица Румяна от нейната колежка Джорджия вбеси наследниците на покойната звезда и многобройните й фенове.

Емблематичната балада е авторска и е създадена през 1995 година, 4 години преди дългокосата изпълнителка да загине в катастрофа.

21 години след смъртта на Румяна скандалната Джорджия направи запис на “Две очи разплакани” и отприщи вълна от гневни коментари сред почитателите на покойната звезда.

Факт е, че след трагичната смърт на певицата никой освен нейната дъщеря Марияна не посмя да изпълни вечния й хит. Любимият на фолк легендата Любен Васков се завърна към кариерата си на музикант по заведенията. Той обаче категорично отказвал да изпълнява съвместния им хит “Вечната обич”, както и “Две очи разплакани” въпреки молбите на фенове.

 

На 27 март провокативната Джорджия, която обиколи всички музикални компании у нас, а в момента сама се продуцира, гостува в “Шоуто на сценаристите” по 7/8 ТВ. Тя сподели, че само за десетина минути е записала кавър на “Две очи разплакани”.

Изпратила видеото на своя приятелка, която го публикувала в социалните мрежи, а след това го качила в своя канал в YouTube, пише Уикенд. Когато най-големият хит на Румяна зазвуча в изпълнение на Джорджия, певицата стана да танцува със сценариста Драгомир Вълчев.

 

“Реализирала съм песента в някакъв мой вариант, не съм искала да съм близо до оригинала. Бях в студиото, за да записвам други неща. И когато приключихме, си казах: “Дай да си направя кефа, ей така, да изпея нещо любимо и това беше”, разказа по време на участието си Джорджия и призна, че има намерение да направи и клип.

Няколко дни по-късно, след като назря-скандал в социалните мрежи заради кавъра й, тя се отказа от намеренията си.

След като дъщерята на покойната Румяна – Марияна, се свързала с Джорджия, тя отговорила, че се е консултирала с адвокат, който я успокоил, че може да изпълнява чуждата песен. Особено огорчени децата на Румяна останали от коментари под изпълнението на Джорджия, че нейното изпълнение било по-добро от оригиналното, което на живо звучало фалшиво.

 

“Изпълнението на “Две очи разплакани”, било то и само любителски представено от Джорджия като кавър, кара хората да си мислят, че авторските права вече са нейни, а това не е така. От уважение би следвало тя да попита дали може да я изпълнява.

Винаги съм се радвала да чуя други изпълнения на песни на мама. Това означава, че хората още я слушат и помнят, но не и да се прави реклама на неин гръб.

Наш дълг с брат ми е да пазим нейното творчество и в никакъв случай да не оставаме някой да трупа слава чрез името на човек, който е имал музикално образование, създал собствени песни, които 21 години след смъртта й продължават да се слушат”, категорична е дъщеря й Марияна.

 

Тя възнамерява да отправи нотариална покана до Джорджия, чрез която да забрани изпълненията не само на “Две очи разплакани”, но и на останалите хитове на майка си. Марияна останала възмутена от писмения отговор на Джорджия.

“В интернет е пълно с кавър версии, но се огледахте точно в моето изпълнение. Защо не потърсите права и от другите? Консултирах се с адвокат. Не съм в нарушение. Ако имате претенции, обърнете се към съда”, написала певицата.

 

Според закона за авторско право всеки може да пее каквото пожелае, освен ако няма изрична писмена забрана за това. Всеки музикант или наследниците му, които са носители на авторски права, трябвало да получават възнаграждение, ако творбите звучат по телевизии, радиостанции, интернет сайтове или по концерти.

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Instagram, последвайте ни. 

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза