Меню

Избрани новини

Клюкарник

Пак скандал на „Пирин Фолк“ – окрадоха Тончо Русев

Гуна Иванова включи крадената песен в рецитала си

Народна певица е окрала патриарха  на българската музика Тончо Русев, стана ясно на последното издание на фестивала „Пирин фолк“, съобщи HotArena.

Соня Балевска се е писала за автор на мелодията на „Българийо, майко свята“, но познавачи веднага откриха, че припевът е взет от хита на Роси Кирилова „Месечинко, чакай“, който големият композитор е написал за нея още преди 28 г. Автор на текста на продукцията зад първото име е Веселин Маринов – Змея.

Самата Балевска също като Тончо Русев вече е покойница – тя е напуснала този свят на рождения ден на Лили Иванова – 24 април 2015 г. на 74-годишна възраст.

„Българийо, майко свята“ се смята за най-популярната й песен в плевенския край, където се е подвизавала. Включена е в едноименния й албум, издаден от „Меджик Филм“ в края на 90-те години.

Този уикенд обаче, песента стана вече национално известна, след като иконата на пиринския фолклор Гуна Иванова  включи в своя рецитал по време на второто детско издание на фестивала.

За да даде пример за приемственост между поколенията, тя включи в изпълнението на въпросната песен и своите внучки Ива и Велислава Костадинови.

Пред „Телеграф“ Ива Костадинова потвърди, че музиката на рефрена е същата като тази на „Месечинко, чакай“:

„Знам песента на Роси от дете, много я харесвам, пък новият вариант с духовия оркестър е страхотен.

Ние обаче я направихме в доста различен вариант – доста по-бавна и докато я работехме, въобще не се бях замислила, че всъщност припевът е с едно и също канто.

Споделих това на баба, но тя не беше много впечатлена. Тя каза, че хубавите песни трябва да се пеят, без значение кой е авторът. А пък нашата версия беше много подходяща да се изпее на фестивала“.

По всяка вероятност Гуна ще включи песента в своя голям концерт на 31 октомври в зала 1 на НДК, на който ще празнува 50 години на сцената.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза