Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Да ти настръхне кожата! „Притури са планината“ кънти в пустинята (видео)

Снимка: LifeOnline.bg / Елза Парини

Емануела неочаквано се натъкна на пореден повод за гордост

Песента „Притури са планината“ е една от най-разпознаваемите и емблематични български фолклорни песни, тя е изпълнена от покойната вече Стефка Съботинова.

През годините спиращото дъха изпълнение е използвано в холивудски продукции и е претъпяло няколко аранжимента и десетки ремикси от световни диджей.

Представете си какво изживяване е да чуете тази песен най-неочаквано в дубайската пустиня.

Точно това чувство изпитала фолк певицата Емануела по време на своята почивка в Дубай, за която вече LifeOnline.bg писа.

Финалът на пустинното сафари обикновено завършва в бедуински лагер с вечеря и музикално артистична програма. Емануела и нейният приятел Мартин, обаче не предполагат какво ще видят.

В края на тяхната романтична вечеря в средата на нищото светлините в лагера изгасват. В пясъчния мрак зазвучава позната мелодия, която кара кожата ти да настръхне и да, това е именно „Притури са планината“ в ремикс вариант. В този случай песента служи за основа на атрактивен огнен номер.

Изпълнителят, който върти умело пламтящите факли се оказал не българин, а руснак и харесал завладяващата мелодия за фон на своето огнено шоу, научи репортер на LifeOnline.bg.

Никой от присъстващите не знаел, че това е български фолклор в ремикс вариант, освен Емануела и компанията й, но това не попречило на певицата да се почувства още веднъж горда, че е българка.

Стефка Съботинова е родена на 2 април 1930 г. в село Розов кладенец, Старозагорско. През 1951 г. се премества да живее в София. Певческия ѝ талант открива фолклористът и народен певец Жечо Долчинков. От 1954 г. започва да пее в състава на фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“. С него тя обикаля по концерти и участия в цял свят. Няколко години по-късно става солистка към редакция “Народна музика“ на Българското национално радио, а след това и певица в Ансамбъла за народни песни към радиото и в “Мистерията на българските гласове“.

В репертоара на Стефка Съботинова са основно песни от Беломорска Тракия, които знае от баба си. Световна известност придобива с изпълнението на песента “Притури са планината“. Първоначалното звучене на мелодията е аранжирано от композитора Филип Кутев. Песента е забелязана и наградена на радиоконкурс за народна музика в Братислава. Тя се харесва на швейцарския продуцент Марсел Селие, впечатлява го текстът, разказващ за силата на майчината любов. Селие моли БНР да запише български фолклор. През 1952 г. пристига в България и се свързва с ръководството на Българското национално радио, откупува няколко записа и започва радиопредаване, което съпругата му Катрин Селие нарича “Мистерията (тайнството) на българските гласове“. През 1975 година Марсел Селие издава първия албум с български народни песни под заглавието “Мистерията на българските гласове“. В него включва две солови изпълнения на Стефка Съботинова, а именно “Притури се планината“ и “Мър, Станке ле“. По-късно Селие продава изпълнението на “Притури се планината“ на филмови продукции, сред които са “Иисус от Монреал“ и “Лионците“.

Песента се сдобива с нов, модерен аранжимент през 1994 г. благодарение на Жаки Анона. През юни 2010 г. Стефка Съботинова е удостоена с най-голямото българско отличие – орден “Стара планина – първа степен“. На 30 юли 2010 г. певицата напуска завинаги този свят, но великото ѝ изпълнение на песента “Притури са планината“ още дълги години ще кара българите да настръхват.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

На коя от топ дестинациите бихте почивали през зимата?

Азия, Карибския регион или Мексико са ви на сърце

 

Покажи резултати