Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Да ти настръхне кожата! „Притури са планината“ кънти в пустинята (видео)

Снимка: LifeOnline.bg / Елза Парини

Емануела неочаквано се натъкна на пореден повод за гордост

Песента „Притури са планината“ е една от най-разпознаваемите и емблематични български фолклорни песни, тя е изпълнена от покойната вече Стефка Съботинова.

През годините спиращото дъха изпълнение е използвано в холивудски продукции и е претъпяло няколко аранжимента и десетки ремикси от световни диджей.

Представете си какво изживяване е да чуете тази песен най-неочаквано в дубайската пустиня.

Точно това чувство изпитала фолк певицата Емануела по време на своята почивка в Дубай, за която вече LifeOnline.bg писа.

Финалът на пустинното сафари обикновено завършва в бедуински лагер с вечеря и музикално артистична програма. Емануела и нейният приятел Мартин, обаче не предполагат какво ще видят.

В края на тяхната романтична вечеря в средата на нищото светлините в лагера изгасват. В пясъчния мрак зазвучава позната мелодия, която кара кожата ти да настръхне и да, това е именно „Притури са планината“ в ремикс вариант. В този случай песента служи за основа на атрактивен огнен номер.

Изпълнителят, който върти умело пламтящите факли се оказал не българин, а руснак и харесал завладяващата мелодия за фон на своето огнено шоу, научи репортер на LifeOnline.bg.

Никой от присъстващите не знаел, че това е български фолклор в ремикс вариант, освен Емануела и компанията й, но това не попречило на певицата да се почувства още веднъж горда, че е българка.

Стефка Съботинова е родена на 2 април 1930 г. в село Розов кладенец, Старозагорско. През 1951 г. се премества да живее в София. Певческия ѝ талант открива фолклористът и народен певец Жечо Долчинков. От 1954 г. започва да пее в състава на фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“. С него тя обикаля по концерти и участия в цял свят. Няколко години по-късно става солистка към редакция “Народна музика“ на Българското национално радио, а след това и певица в Ансамбъла за народни песни към радиото и в “Мистерията на българските гласове“.

В репертоара на Стефка Съботинова са основно песни от Беломорска Тракия, които знае от баба си. Световна известност придобива с изпълнението на песента “Притури са планината“. Първоначалното звучене на мелодията е аранжирано от композитора Филип Кутев. Песента е забелязана и наградена на радиоконкурс за народна музика в Братислава. Тя се харесва на швейцарския продуцент Марсел Селие, впечатлява го текстът, разказващ за силата на майчината любов. Селие моли БНР да запише български фолклор. През 1952 г. пристига в България и се свързва с ръководството на Българското национално радио, откупува няколко записа и започва радиопредаване, което съпругата му Катрин Селие нарича “Мистерията (тайнството) на българските гласове“. През 1975 година Марсел Селие издава първия албум с български народни песни под заглавието “Мистерията на българските гласове“. В него включва две солови изпълнения на Стефка Съботинова, а именно “Притури се планината“ и “Мър, Станке ле“. По-късно Селие продава изпълнението на “Притури се планината“ на филмови продукции, сред които са “Иисус от Монреал“ и “Лионците“.

Песента се сдобива с нов, модерен аранжимент през 1994 г. благодарение на Жаки Анона. През юни 2010 г. Стефка Съботинова е удостоена с най-голямото българско отличие – орден “Стара планина – първа степен“. На 30 юли 2010 г. певицата напуска завинаги този свят, но великото ѝ изпълнение на песента “Притури са планината“ още дълги години ще кара българите да настръхват.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза